31.1.09

Željeti-lat. desiderare





la
t. (desiderare – željeti) želja; ono što nedostaje ili što treba riješiti
tekst pronađen u staroj crkvi sv. Pavla u Baltimoru, 1692.
DESIDERATA



Pođite mirno kroz buku i žurbu i sjetite se mira što može postojati u tišini.



Nemojte se otuđiti i živite u što je moguće boljim odnosima sa svima.



Blago i otvoreno recite vašu istinu, saslušajte druge, čak i one priproste i neuke, imaju i oni svoju priču.



Izbjegavajte bučne i agresivne osobe, one vrijeđaju duh.



Ne uspoređujte se ni sa kim, možete postati ogorčeni ili ponosni, jer uvijek ima manjih i većih od vas.



Uživajte u svojim planovima kao i u postignutom, neka vas uvijek zanima posao koji radite, ma kako skroman bio, to je istinski imetak u promjenjivim uspjesima vremena.



Budite oprezni u vašim poslovima jer je svijet prepun lukavstava.



Ne budite slijepi u pogledu vrline koja postoji: mnogi traže velike ideale, a život je posvuda ispunjen herojstvom.



Budite ono što jeste. Nikad ne glumite prijateljstvo!



Ne budite cinični u ljubavi, jer ona je suprotnost sterilnosti i razočaranju i isto tako vječna kao trava...



Prihvatite s dobrotom savjet godina i zahvalno napustite vašu mladost.



Jačajte mudrost duha, neka vas štiti u slučaju nenadane nesreće.



Ne mučite se tlapnjama! Umor i osamljenost rađaju mnoge strahove. Budite zdravo disciplinirani, ali isto tako budite blagi prema sebi.



Djeca ste svemira, isto kao i stabla i zvijezde: imate pravo biti ovdje. I bilo vam jasno ili ne, svijet se, bez sumnje, kreće kako mora.



Budite u miru s Bogom, nije važno kako ga shvaćate.



U bučnoj zbrci života sačuvajte mir u svojim dušama bez obzira na poslove i snove.



Unatoč podmuklostima, mučnim potrebama i srušenim snovima, svijet je ipak lijep!



Pazite i nastojite biti sretni.

http://zivotjelijep.blog.hr

Nesigurnost i strah



Gabriel Garcia Marquez
G.G.Marquez, istaknuti 74-godišnji kolumbijski pisac, autor “Sto godina samoće”, dobitnik Nobelove nagrade, boluje od raka. Povukao se iz javnog života, a svojim prijateljima poslao je posvećeno pismo koje se evo širi internetom



Kada bi Bog na trenutak zaboravio da sam marioneta i darovao mi nešto malo života, iskoristio bih ovo vrijeme najbolje kako znam.



Znam da svaku minutu zatvorenih očiju gubimo 60 sekundi svjetla. Vjerojatno ne bih rekao sve o čemu razmišljam, ali sasvim sigurno bih porazmislio o svemu što kažem.
Cijenio bih stvari prema njihovom značenju, a ne prema njihovoj vrijednosti. Spavao bih malo, više bih sanjao. Hodao bih kad se drugi zaustave, budio bih se kad drugi spavaju.




Kada bi mi Bog darovao mrvicu života, obukao bih se jednostavno, okrenuo se k Suncu otkrivajući ne samo svoje tijelo, nego i svoju dušu. Uvjeravao bih ljude kako se varaju kad misle da se u starosti nije moguće zaljubiti. Ne znaju da stare baš zato što izbjegavaju ljubav.



Djeci bih dao krila, ali uzeo bih im dok ne nauče letjeti.
Starijim osobama bih kazao da smrt ne dolazi zajedno sa starošću već sa napuštenošću.

Toliko stvari bih naučio od vas, ljudi …



Naučio sam da svi žele živjeti na vrhu planine zaboravljajući da se istinska sreća skriva u samom načinu penjanja na vrh.



Naučio sam da čovjek ima pravo gledati drugoga odozgo samo onda kad mu hoće pomoći da bi se podignuo.



Naučio sam da kad novorođeno dijete uhvati svojom ručicom očev prst, drži ga zauvijek.



Toliko stvari što sam od vas mogao naučiti, ali u stvarnosti nemam baš puno od toga, jer kad me polegnu u grob, to ću zaboraviti.




Govori uvijek što osjetiš, a čini što misliš.



Kad bih znao da te danas posljednji put vidim pospanu, snažno bih te zagrlio i molio Boga da mi dozvoli biti tvojim anđelom čuvarom.
Kad bih znao da su to posljednje minute što te vidim, rekao bih ti “volim te”, i ne bih glupo pretpostavljao da to znaš.



Uvijek ima nekakvo sutra i život nam daje mogućnost učiniti dobro djelo, ali danas je sve što mi ostaje, htio bih reći da te veoma volim. Sutra nema nitko zagarantirano – niti mladi, niti stari. Možda danas posljednji put promatraš one koje voliš.




Zato nemoj biti neodlučan, učini to danas, jer ako se pokaže da sutrašnji dan ne dočekaš, žalit ćeš za danom u kojem ti je nedostajalo vrijeme za jedan osmijeh, za jedan poljubac, da si bio prezauzet da bi im prenio posljednje želje.





Budi stalno blizu onih koje voliš, govori im na glas koliko ih trebaš, kako ih ljubiš i budi prema njima dobar; nađi vremena i reci im “žao mi je”, “oprosti”, “molim te”, “hvala” i sve
ostale riječi ljubavi koje poznaješ.




Nitko neće pamtiti tvoje skrivene misli. Zato moli Boga za snagu i mudrost da bi ih mogao izraziti. Pokaži svojim prijateljima i bližnjima kako su ti veoma potrebni.



Ako to ne napraviš danas, sutrašnji dan će biti jednak jučerašnjem.

27.1.09

Hodočašće u Molve svetoj Filomeni

U dobrom raspoloženju kako to uvijek biva krenuli smo sa dva busa zajedno iz Novog Zagreba i Velike Gorice prema Molvama u Podravini blizu Koprivnice.
I naravno uz molitve i pjesme brzo stigli na cilj. Iako su u dnevniku najavljivali pljuskove pa sam se opskrbila kišobranom, kabanicom dan je bio sunčan a crkva tamo prekrasna. Molve sam prvi put vidjela i ugodno se iznenadila ljepotom gradića od 500 kuća, novim školama , sportskim dvoranama, društvenim domom.

A crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije , ljudi, veličanstvena je. Ušli smo unutra i nismo se više dali van. Crkva je još bila okićena s četiri velike jelke oko oltara, predivne velike jaslice uz plavo platno i veliku zvijezdu repaticu. Na zidovima kipovi svih svetaca prvomučenika iz najranijih godina kršćana. Imena nisu pisala pa neke nisam ni prepoznala a za neke prvi puta čula ,npr. Sveti Izidor zaštitnik seljaka.

KIP SV. FILOMENE

Prvo sam pohitali do kipa Sv Filomene zbog koje smo najviše i došli, divili se ljepoti neuobičajenog prikaza svetaca i izmolili za sve naše mile, klečeći pred Sveticom.

Misa je počela u svečanoj procesiji sa mnogo ministranata u crvenom ruhu koju je predvodio fra Ivan Poleto. Nabrojao je i nazive gradova iz kojih su hodočastili vjernici iz Koprivnice, Karlovca, Splita, Šibenika , Velike Gorice , Zagreba i mnogi drugi.

Imali smo čast i zadovoljstvo poslušati svjedočanstvo gospođe Mirele iz Splita koja je bolovale od smrtonosne bolesti. Do sada ih je troje u svijetu imalo tu bolest krvi, mislim, no nitko nije preživio osim nje. No ona je "čula glas","primila poruku" da se moli Sv. Filomeni i ne samo da se molila nego je i otputovala u Mugnanu u Italiji gdje je sarkofag mlade Svetice koja se s 13 godina nije htjela udati za Diokelcijana radi ljubavi prema Isusu. Nakon povratka kući njezini nalazi nisu više prikazivali smrtonosnu bolest dapače ona je potpuno ozdravila što je i doktor u njezinoj povijesti bolesti napisao, čudesno izlječenje.

Nakon Euharistije u svečanom ozračju sa puno tamjana, sa ministrantima u crvenim odorama uputili smo se zajedno na ručak u društveni dom a potom u procesiju do Kapele Majke Božje Molvatske gdje se nalazi čudnovati kip. Ima dosta čudesnih ozdravljenja al jedan o kojem se najviše priča je kada su se troje štovatelja Spasitelju vratili iz ropstva još u vrijeme turskih ratova imali su okove na sebi. Nisu mogli nikoga naći da im ih skine stoga su došli pred kipe a okovi su sami spali s njih. Oni se čuvaju u ormaru pored samog kipa . Mislim da svatko tko klekne pred taj kip moli Gospu istu molitvu a to je da nam skine okove koji nas stežu u životu.

Vrativši se natrag u crkvu nastavili smo sa Klanjanjem, pomazanjem uljem Sv Filomene i blagoslovom predmeta te zajedničkom fotografiranju svih hodočasnika. Bilo je još riječi o osnivanju BRATOVŠTINE SV FILOMENE čiji je Centar u Svetištu Sv Filomene u Italiji, Mugnanu del Cardinale,Avellino
http://www.philomena.it/

U Hrvatskoj

Bratovština:

Mirela Madunić - ovlašteni direktor bratovštine za Hrvatsku

Cista Provo b.b

21256 Cista Provo

Mob.091-3085670

e-mail: mirela8@gmail.com


Sveta Filomena posebno mi je mila jer nisam imala žensko dijete što sam najviše željela, samo muške, pa je doživljavam kao jako mladu sveticu s posebnom ljubavlju i divim se njezinoj hrabrosti na ustrajanosti u mukama za Isusa našega.

Sveta Filomeno, moli za nas.!

SANNA

22.1.09

Čavli





Bio jedan mali dječak koji je imao je lošu narav. Otac mu je dao vreću punu čavala
i rekao mu da svaki put kad pobjesni i izgubi kontrolu nad sobom, ukuca jedan u ogradu.
Prvoga je dana dječak ukucao 37 čavala. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci on je
naučio kontrolirati svoj bijes i broj zakucanih čavala se smanjivao.
Otkrio je da je lakše kontrolirati svoju narav, nego zakucavati čavle u ogradu.
Napokon je osvanuo dan u kojem dječak nije nijedan čavao zakucao u ogradu. Otišao je ocu i rekao mu kako toga dana nije pobjesnio.
Otac mu je tada rekao: Svakoga dana kada uspiješ kontrolirati svoje ponašanje, iz ograde iščupaj po jedan čavao.
Dani su prolazili i jednoga je dana dječak bio u stanju kazati svom ocu da je izvadio sve čavle.
Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde.
Tada mu je rekao:
Dobro si to uradio, sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda više nikad neće biti ista. Kada u bijesu kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi.
Možeš čovjeka ubosti nozem i izvući nož i poslije toga nije važno koliko puta kažeš da ti je žao, rane ostaju. Verbalna rana je isto toliko bolna kao i fizička.
Prijatelji su zaista vrlo rijedak dragulj, oni čine da se smiješiš, ohrabruju te da uspiješ u nečemu, oni su spremni da te saslušaju, da podijele tvoju bol, imaju lijepe riječi za tebe i uvek im je srce otvoreno za tebe.

Molim te, oprosti mi ako sam ikada napravila rupu na tvojoj ogradi.

Za kraj: “Jedna lijepa stvar u prijateljstvu je spoznaja kome možeš povjeriti tajnu.”
(Alessandro Manzoni)



Dragi Bože




Dragi Bože, Molim za lijek protiv raka. Amen



VUK







Nekada davno djed je svome unuku ispricao jednu životnu istinu:
“U nutrini svakog covjeka vodi se bitka - kao borba izmedju dva vuka.”

V U K



Jedan vuk predstavlja Z L O: predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, krivnju, samosažaljenje, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam ...



Drugi vuk predstavlja D O B R O: predstavlja ono sto pruza uzitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrohotnost, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje, vjeru ...



Unuk se zamisli na nekoliko trenutaka.
Sve svoje misli usmjeri u dubinu djedovih riječi, pa upita:
Koji vuk na kraju pobijedi ?




Djed sa smješkom odgovori:
“POBJEDJUJE
UVIJEK ONAJ


KOJEGA HRANIS ...“

21.1.09

13 životnih fraza



GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ

1

Volim te ne zbog toga što si ti, već zbog toga sto sam ja kad sam pored tebe.

2

Ni jedna osoba ne zaslužuje tvoje suze, a ona koja ih zaslužuje neće te nikada rasplakati.

3

Samo zato što te netko ne voli onako kako bi voljela, ne znači da nisi voljena cijelim njegovim bićem.

4

Pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruku i dodiruje tvoje srce.

5

Najgori način da ti neko nedostaje je da sjediš pored njega i znaš da ga nikada nećeš imati.

6

Nikada se ne prestaj smijati, čak ni kada si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh.

7

Možeš biti samo osoba na ovom svijetu, ali za nekoga ti si cijeli svijet.

8

Nemoj provoditi vrijeme sa nekim kome nije stalo provoditi ga s tobom.

9

Mozda Bog želi da upoznaš mnogo pogrešnih ljudi prije nego što upoznaš pravog i na tome ćeš mu, kad se to bude dogodilo, biti zahvalna.

10

Ne plači zato sto se završilo. Smij se zato što se dogodilo.

11

Uvijek će biti ljudi koji će te povrijediti. Nastavi vjerovati, samo budi opreznija.

12

Postani bolja osoba i budi sigurna da znas tko si prije nego što sretneš nekoga novog a nadaj se da ta osoba zna tko si.

13

Ne opiri se toliko. Najbolje stvari se događaju onda kada ih ne očekuješ.

17.1.09

10 stvari za koje te Bog neće pitati




DESET STVARi O KOJIMA TE
BOG
NEĆE
NIŠTA PITATI NA ONAJ DAN:

1. Bog te neće pitati kakav si auto vozio.
Pitati će te koliko si osoba, koje nisu imale prijevoz, odvezao na njihovo odredište.
2. Bog te neće pitati za kvadraturu tvog doma.
Pitati će te koliko si osoba ugostio u svome domu.
3. Bog te neće pitati kakvu si odjeću imao u svom ormaru.Pitati će te kolikima si pomogao da se odjenu.
4. Bog te neće pitati kolika ti je bila najveća plaća. Pitati će te da li si se kompromitirao kako bi ju dobio i zadržao.
5. Bog te neće pitati koja je bila tvoja najveća pozicija u tvrtci.Pitati će te da li si svoj posao obavljao najbolje što si mogao
6. Bog te neće pitati koliko si
prijatelja imao. Pitati će te kolikima si ti bio prijatelj.
7. Bog te neće pitati u kakvom si susjedstvu živio. Pati će te kako si se odnosio prema svojim susjedima.
8. Bog te neće pitati o boji tvoje kožePitati će te za sadržaj tvog bića.
9. Bog te neće pitati zašto ti je trebalo dugo da pronađeš Spasenje.On će te očinski odvesti u tvoj dom u Raju, a ne u ralje Pakla.
10. Bog te neće pitati kolikima si proslijedio ovu poruku.On već zna tvoju odluku.

Dobri prijatelji su poput zvijezda.. Ne vidiš ih uvijek, ali znaš da su uvijek TU
Njeguj prijateljstvo!

Molio sam Boga


Molio sam Boga da mi oduzme oholost.
Gospodin reče:
“Ne. Nije na meni da je uklonim, nego je na tebi da je se odrekneš.”



Molio sam Boga da mi podari strpljenje.
Gospodin reče:
“Ne. Strpljenje proizlazi iz podnošenja trpljenja, ono se ne daruje – ono se zaslužuje.



Molio sam Boga da mi podari sreću.
Gospodin reče:
“Ne. Ja ti dajem blagoslove. Sreća ovisi o tebi.”



Molio sam Boga da me poštedi boli.
Gospodin odgovori:
“Ne. Patnja te odvlači od briga svijeta i dovodi te bliže meni.”


Molio sam Boga za stvari u kojima bih mogao uživati.
Gospodin reče: “Ne. Ja ću ti dati Život, tako da možeš uživati u svemu.”


Molio sam Boga da mi pošalje svoje
prijatelje.
On mi je poslao TEBE...




Molio sam Boga da mogu ljubiti, ne očekujući da zauzvrat budem ljubljen...

Molio sam da mogu davati, ne očekujući ništa zauzvrat...

Molio sam da mogu pozivati, bez nadanja da i ja budem pozvan...

Molio sam da mogu prihvaćati, ne tražeći da budem prihvaćen…

Molio sam Boga da mi pomogne VOLJETI
druge, onoliko koliko On voli mene...
Gospodin odgovori:
“Ah, napokon si shvatio...”

16.1.09

Himna životu




Život je ljepota - divi joj se!

Život je prilika - iskoristi je!

Život je san - pretvori ga u stvarnost!

Život je izazov - suoči se s njime!

Život je obveza - ispuni je!

Život je igra - odigraj je!

Život je dragocjen - pazi na nj!

Život je bogatstvo - sačuvaj ga!

Život je tajna - spoznaj je!

Život je ljubav - uživaj u njoj!

Život je borba - prihvati je!

Život je obećanje - ispuni ga!

Život je tuga - prevladaj je!

Život je himna - zapjevaj je!

Život je tragedija - uhvati se u koštac s njom!

Život je avantura - riskiraj!

Život je sreća - zasluži je!

Život je život - ne daj ga!


Bl. Majka Terezija


Dječja pisma Bogu




Dragi Bože! Umjesto da dopuštaš da ljudi umiru i onda stvaraš n
ove, mogao bi zadržati one koje već imaš.




Dragi Bože! Možda se Kain i Abel ne bi t
oliko svađali da su imali svoje sobe. Tako je s mojim bratom.



Dragi Bože! Ako ćeš me gledati u nedjelju u crkvi, pokazat ću ti svoje nove cipele.



Dragi Bože! Vjerujem da ti je teško voljeti sve ljude na svijetu. U mojoj obitelji ih je samo četvero i to mi nikako ne uspijeva.



Dragi Bože! U školi su nam rekli što radiš. Tko radi umjesto tebe kada si ti na odmoru?




Dragi Bože! Jesi li zaista zamislio da žirafa tako izgleda ili je to bila pogreška?



Dragi Bože! Tko obilježava crte oko zemalja?




Dragi Bože! Čitali smo da je Thomas Edison izumio struju. Ali na vjeronauku su nam rekli da si to ti napravio. Sigurno ti je ukrao ideju.




Dragi Bože! Nisam mislio da narančasta pristaje uz ljubičastu sve dok nisam vidio zalazak sunca koji si stvorio u utorak. To je bilo guba.



Dragi Bože! Što znači da si ti LJUBOMORAN Bog? Mislila sam da imaš sve...




Dragi Bože! Ponekad mislim na Tebe i kad se ne molim.




Dragi Bože! Od svih ljudi koji rade za Tebe, najviše volim Nou i Davida.





Dragi Bože! Pročitala sam Bibliju, i našla riječ MOLITI. Što znači? Nitko mi ne želi reći.


12.1.09

Posebna priča, za posebnu osobu - TEBE



Dva muškarca, obojica jako bolesni zajedno su ležali u bolnici. Jedan od njih je svaki dan imao mogućnost sjediti u svom krevetu zbog izdvajanja vode iz njegovih pluća. Njegov krevet je stajao uz jedini prozor u sobi.

Drugi muškarac je morao stalno ležati na leđima.

Brzo su se upoznali i razgovarali po cijele dane. Pričali su o svojim obiteljima, svojim domovima, poslu, gdje su bili u vojsci, a gdje na odmoru. Svaki dan je muškarac koji je sjedio uz prozor opisivao drugome muškarcu stvari koje je vidio vani.

Muškarac na drugom krevetu je počeo živjeti za te jednosatne trenutke kada je njegov prijatelj sjedio i pričao o događanjima i bojama vanjskoga svijeta. Prozor je gledao na park uz jezero s labudovima.

Guske i labudovi su se igrali u vodi, a djeca su puštala svoje male čamce u vodu.

Mladi parovi su zagrljeni šetali uz cvijeće svih boja. Veliko, staro i snažno drveće je uljepšavalo okolinu, a u daljini su se vidjela svjetla grada.

Kada je muškarac uz prozor detaljno objašnjavao sve to, njegov je prijatelj na drugom krevetu zatvorio oči te zamišljao sve te slikovite prizore.

Jednoga dana mu je muškarac uz prozor opisivao paradu, koja se kretala uz jezero. Bez obzira što njegov prijatelj nije čuo tu muziku, on ju je vidio u svom umu. Tako su prolazili dani i tjedni...

Jednoga jutra jutarnja sestra je donijela vodu za umivanje i uz prozor pronašla tijelo muškarca koji je u snu mirno umro. Bila je tužna i pozvala je medicinsko osoblje koje je tijelo odnijelo van.

Odmah kada je to bilo moguće, drugi muškarac je zamolio da ga pomaknu uz prozor. Sestra mu je sa zadovoljstvom udovoljila, pobrinula se da se udobno namjestio te ga ostavila samog.

Uz veliki napor podigao se polako na laktove kako bi po prvi puta ugledao vanjski svijet.

Konačno je imao priliku sam uživati u vanjskim ljepotama. Pogledao je kroz prozor i ugleda prazan zid.

Muškarac je pitao sestru koji je to bio razlog da je pokojni prijatelj tako lijepo opisivao stvari u vanjskom svijetu. Sestra mu je rekla da je bio slijep i da nije mogao vidjeti zid koji je stajao ispred prozora. Reče: >A, možda je htio usrećiti vas?<

Epilog: Neizmjerna sreća leži u usrećivanju drugih, bez obzira na naše uvjete. Podijeljena tuga se raspolovi, a kada dijelimo sreću ona se podvoji. Ako se želiš osjećati bogatim tada prebroji stvari koje ne možeš kupiti novcima.

>Danas je dar, zato se zove sadašnjost<.

Sretno!

7.1.09

Prosvijetljena perspektiva



Ovo je napisao Andz Roonez, čovjek koji je imao poseban dar:
znao je reći vrlo mnogo s vrlo malo riječi...




Naučio sam... Kada si zaljubljen, to se vidi.
Naučio sam... Da mali svakodnevni događaji čine život spektakularnim.
Naučio sam... Bog nije sve učinio u jednom danu. Zašto mislim da ja mogu?
Naučio sam... Kada mi samo jedna osoba kaže "uljepšao si mi dan"... onda je moj dan nešto sasvim drugo.
Naučio sam... Da trebamo biti zahvalni što nam Bog ne daje uvijek ono što tražimo.

Naučio sam... Da je biti ljubazan važnije nego biti u pravu.
Naučio sam... Da uvijek možeš za nekoga moliti, kad nema snage da si pomogne na drugi način.
Naučio sam... Da nikada ne smiješ reći ”ne” poklonu djeteta.
Naučio sam... Da ti je, bez obzira koliko ozbiljnosti život zahtijeva od tebe, uvijek potreban prijatelj s kojim se možeš glupirati.
Naučio sam... Da je ponekad sve što netko treba, nečija ruka za držanje i srce za razumijevanje.
Naučio sam... Da činjenice, ako ih ignoriram ili izbjegavam, ne mijenjam.
Naučio sam... Da su najjednostavnije šetnje u ljetnim večerima s mojim ocem, dok sam bio dijete, učinile za mene čudo kada sam odrastao.

Naučio sam... Da se novcem ne mogu kupiti čast i stalež
. Naučio sam... Kada planiraš osvetiti se nekome, time samo dozvoljavaš sebi da te ta osoba nastavi vrijeđati.

Naučio sam... Najlakši način da kao osoba rastem jest da se okružim ljudima koji su pametniji od mene.

Naučio sam... Da svatko koga sretneš, zaslužuje da ga pozdraviš s osmjehom.

Naučio sam... Da je život težak i zahtijevan, ali da sam ja žilaviji i izdržljiviji.

Naučio sam... Ako se naučiš živjeti u luci gorčine, sreća će se uvijek sidriti negdje drugdje.
Naučio sam... Da nitko nije perfektan, dok se ne zaljubiš u njega.
Naučio sam... Da dobre prilike nikada nisu izgubljene; netko će se uvijek poslužiti onima koje ti propustiš.

Naučio sam... Da ne mogu odabrati kako se osjećam, ali da mogu odabrati sto ću napraviti u vezi toga.

Naučio sam... Da ljubav, a ne vrijeme, liječi sve rane.

Naučio sam... Da svi žele živjeti na planini, ali da se sva sreća i rast događaju dok se uspinješ.
Naučio sam... Što imam manje vremena, više stvari mogu napraviti.

Naučio sam... Da je ispod svačijeg tvrdog oklopa netko tko želi biti cijenjen i voljen.

Naučio sam.. Da je dobro davati savjet samo u dva slučaja: kada ga netko traži ili kada je pitanje života i smrti.

Naučio sam... Da je najmirniji osjećaj na svijetu, kada ti dijete zaspi u naručju.

NAUČIMO I MI MI ISTO
SANNA

TRI ŽELJE



Kad su pastiri već odavno bili otišli, a u siromašnoj je štalici nastala tišina, podigne Dijete glavu i pogleda prema vratima.

Ondje je stajao dječak, uplašen i stidljiv.


Dođi bliže,

reče Dijete,

zašto se bojiš?


Zato što ti nisam ništa donio,

odgovori dječak.

A ja bih vrlo rado i od tebe nešto dobio

reče Dijete u jaslicama.

Mali se stranac na to uzruja:

Ja ništa ne znam! Ništa

nemam! Kad bih nešto imao,

dao bih ti… Evo.

I dječak je kopao po

džepovima svojih starih hlača.

Evo starog nožića, kojeg sam

našao. Evo ti ga!

Ne,

reče Dijete,

zadrži nožić. Ja od tebe želim

nešto drugo. Tri stvari…

Vrlo rado,

reče dječak,

ali što?

Daruj mi svoju posljednju sliku koju si

nacrtao.

Dječak se zacrveni, bilo mu je neugodno.

Da ni Marija ni Josip ne čuju, dječak se

posve približi Isusu:

Ali slika je bila tako loša, da su se svi rugali.

Upravo zato,

reče Dijete u jaslicama,

upravo zato hoću tu sliku. Donesi mi uvijek

sve ono što se drugima na tebi ne sviđa, što

druge u tvom životu ne zadovoljava.

A onda,

nastavi Dijete,

želim da mi daš svoj tanjur.

Ali njega sam danas razbio,

zamuca dječak.

Upravo zato ga hoću,

reče Dijete.

Donesi mi uvijek ono što je u tvom životu

slomljeno, da to opet zacijelim.

I kao posljednje, daj mi svoj odgovor

roditeljima kad su te pitali, kako si razbio

tanjur.

Sada se dječak vrlo ražalosti i zamuca:

Rekao sam da sam tanjur nehotice gurnuo

sa stola, ali to je bila laž. Stvarno sam ga u

ljutnji bacio na kameni pod.

To sam htio znati

reče Dijete.

Donesi mi uvijek sve zlo svoga života,

svoje laži i uzmicanja, svoj kukavičluk

i svoju okrutnost. Sve ću ti ih uzeti.

Ti ih ne trebaš.


Želim te razveseliti i oprostiti tvoje pogreške.

Od danas možeš doći svakoga dana k meni!


W. Baudet

http://split.hbk.hr/katehetski

6.1.09

SVETA TRI KRALJA



Današnji blagdan predstavlja nam petero kraljeva. Svi su oni različiti po svojim ulogama, a isto tako niti jedan od njih nije u onom klasičnom smislu pravi kralj.

Njih trojica iznenada se pojavljuje i sa zvijezdom, koja ih je dovela, opet nestaju. Dolaze kao odsjaj čudesne Božje objave ili epifanije. Ti čudni ljudi zapravo i nisu kraljevi nego mudraci – magoi. Ako poštujemo njihovo vrijeme i domete tog vremena, možemo ih slobodno smatrati znanstvenicima. Oni traže još čudesnijeg Kralja i svojom nazočnošću objavljuju njegovu kozmopolitsku narav. Taj novorođeni Kralj, u jednom trenu povijesti silazi s trona svoga otajstvenog Kraljevstva, odriče se kraljevstva jednog izabranog naroda, da bi postao svojina sviju koji će u njega povjerovati i koji će ga slijediti, a on će svoje voditi u Kraljevstvo istine i mira. Kraljevstvo pravednosti i svjetla. Taj mladi Kralj svome će nas Ocu predstaviti kao svojinu koju je stekao ne zlatnom krunom nego krunom od trnja, koju su mu spleli oni koje on spašava.

Konačno peti kralj je kralj Herod – uznemireni kralj, koji se strašno boji za svoje kraljevstvo, premda nije apsolutni gospodar u tom kraljevstvu jer iznad sebe ima rimskog cara, a sam rimski upravitelj ima veču vlast nego uznemireni kralj Herod.

Današnji blagdan, po svemu čudesan, pršti od prekrasnih simbola koji su jedan ljepši od drugoga. Poruka tih simbola ima duboku religioznu poruku i pozadinu. Tu je zvijezda izvor svjetla ali i znak velikog i čudesnog Kralja. Tu su darovi koje su donijeli mudraci: Tamjan, zlato i smirna. Tu je blagoslov vode, kao simbola života koji se izljeva po milosti Kristovoj na sve stvoreno. Jer tom se vodom škrope naši domovi, oruđa, polja i sve što nam služi, kako bi se time dalo do znanja da novorođeni Kralj blagoslovom označuje i štiti svoje kraljevstvo – Crkvu. Konačno tu su i žrtvene životinje koje su predstavnici svih živih bića.

Stoga nema ljepšeg i slikovitijeg blagdana od Bogojavljenja ili Epifanije koji bi na tako zorni način objavljivao svekraljevstvo Sina Božjega, po kojemu smo spašeni, ali ne samo spašeni od kazne, nego i posvećeni. Tako smo; sveti narod, puk izabrani, kraljevsko svećenstvo, sinovi i kćeri svjetla.

I što može vjernik nego obasjan sjajem poruke današnjeg blagdana reči nego: Kako si uzvišen Gospodine u svem sjaju svoje objave koja ne slijedi ni našu ljudsku logiku ni naše vrijednosti, jer si iz štale učinio najveličanstveniji dvor prema kojemu su dvorovi silnika obočno blato koje se raspada i u kojemu uznemireni vladari dršću za svoju krunu, kako nekad tako i danas. Amen.

Molitva vjernika

Kristu Gospodinu, koji se na današnji dan objavio kao Spasitelj svih ljudi, uputimo svoje molitve.

1. Obasjaj sjajem svetosti svoju Crkvu, da poput zvijezde repatice vodi narode Kristu kralju nebeskome, - Molimo te.

2. Udijeli Gospodine ovom svijetu svoj mir, da otpočine od tolikih razdora i ratova, strahova i nesigurnosti, - Molimo te.

3. Ulij znanstvenicima Duha mudrosti da te mogu prepoznati u svemu što nas okružuje, - Molimo te.

4. Potakni ljude današnjeg vremena da te prepoznaju u tvojoj dobroti i ljepoti koju si nam dao, - Molimo te.

5. Speri blagoslovom svoje milosti grijeh i zlo koje nas je uprljalo, da ti čista i iskrena srca služimo, - Molimo te.

6. Naše mlade ispuni zanosom davnih mudraca – Bogotražitelja, da traže tvoju blizinu i ne daj da lutaju u sjeni zla i smrti, - Molimo te.

7. Vječnom svjetlošću zasvijetli našoj pokojnoj braći i sestrama u kraljevstvu nebeskom, - Molimo te.

Molimo Gospodine da tvoje svjetlo spasenja u nama gori neoslabljenim žarom, pa da potpomognuti tvojim poticajima to spasenje donesemo u srca onih u kojima boravi tama i hladnoća, jer su se udaljili od tebe, jedinog izvora svetlosti i mira. To molimo po Kristu Gospodinu našem. Amen.

S NETA

3.1.09

Poruke za današnjicu



Paradoks našeg vremena je da gradimo sve više zgrade, no nižeg smo praga tolerancije, autoceste su šire, a pogledi na svijet su uži. Trošimo više, a imamo manje, kupujemo više, a manje uživamo. Imamo veće kuće, a manje obitelji. Sve je podređeno uštedi vremena, a vremena imamo sve manje. Imamo veće obrazovanje (titule), a manje smisla, više znanja, a manje pravilno prosuđujemo, više stručnjaka, a više problema, više medicine, a manje zdravlja.

Pijemo previše, pušimo previše, nerazumno trošimo novac, smijemo se premalo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo, prekasno liježemo, preumorni se ustajemo, čitamo premalo, previše gledamo TV, rijetko se molimo.

Umnožili smo stvari koje posjedujemo, ali smo smanjili vlastite vrijednosti. Previše pričamo, rijetko volimo i prečesto mrzimo.

Naučili smo kako zaraditi za život, ali ne i kako živjeti. Dodali smo godine životu, ali ne i život godinama. Bili smo na Mjesecu i natrag, ali imamo problem upoznati svog susjeda. Osvajamo Svemir, a borimo se sa neistraženim „Svemiromu sebi. Napravili smo velike stvari, ali ne i dobre.

Bavimo se pročišćavanjem zraka, a ne duše. Pišemo više, a učimo manje. Planiramo više, a postižemo manje. Naučili smo žuriti, ali ne kako strpljivo čekati. Stvorili smo kompjutere u koje pohranjujemo sve više informacija, da čine sve više kopija, a sve manje i manje komuniciramo.

Ovo su vremena brze hrane, i spore probave, velikih ljudi i sitnih duša, naglih obogaćivanja i šupljih veza među ljudima. Ovo su vremena dviju plaća u obitelji, a više razvoda, ljepših i većih, ali razorenih kuća. Ovo su vremena pelena koje se bacaju, veza za jednu noć, pretilnih tijela, tableta koje čine „čudaod veselja do smirenja i na kraju smrti. Ovo su vremena kada je život u „izlogua „skladišta“ su prazna.


Sjetite se provoditi vrijeme s ljudima koje volite, jer neće zauvijek biti tu.

Sjetite se reći lijepu riječ, toplo zagrliti ljude koje volite, jer jedino blago koje možete dati je Vaše srce, a to se ne košta ništa.

Sjetite se reći VOLIM TE ako to stvarno osjećate.

Sjetite se pomoliti, naći mir u sebi, i pomozite onima koji ga traže.

George Carlin, komičar

1.1.09

Moja čestitka vama



Radujte se narodi
Radujte se i uživajte u životu. Veselite se svakom novom danu. Činite stvari koje volite. Pjevušite, plešite, družite se. Veselite se suncu, danu, noći pa i kiši.
Radite i stvari koje manje volite.
Ne bojte se! Dajte svoje strahove Gospodinu.
Živite život svaki dan iznova kao da je načinjen samo radi vas. Hodite svijetom uzdignute glave s osmijehom na licu.
Učinite i neku glupost, neku ludost. Primijenite dosjetku poput djeteta. Budite dijete ponekad!
Pozdravite prolaznika kojega ne poznajete i smijte se tome.
Budite dijete! Nemojte odrasti.
Činite i dobra dijela. Uvijek ih činite. Budite sluga drugima i veselite se tome. Pomažite drugima kao da su mala djeca. I kad vas muče, budite veseli, snažni. Budite ponosni i pokorni.
Budite i zločesti ponekad al samo prema sebi a za dobro drugih.
Ne zaboravite se pomoliti, zahvaliti svome ljubljenom Svecu ili Svetici, zagovornicima svojima kod Gospodina.
I kad mislite da ne možete dalje ni više, radujte se jer to je tako baš radi vas i baš zato treba tako biti.
Ako ste tužni dajte svoje tuge Nebesima, dajte ih našoj Majci Blaženoj Djevici Mariji.
Ljubite da biste bili ljubljeni.
Radujte se Novome danu i Novoj Godini svim srcem i svom dušom svojom.

Sanna

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...