23.9.09

Smisao-posvečeno pokojnom bratu

Smisao Jedna je učiteljica jednog dana zamolila svoje učenike da na jednom papiru napišu imena svih drugih učenika u razredu i da ostave malo mjesta kraj svakog imena. Tada je rekla učenicima da razmisle što je najljepše što mogu reći o svojim razrednim prijateljima, te da to napišu kraj svakog imena. Cijeli sat je potrajalo dok su svi bili gotovi, a prije izlaska iz razreda, papire su predali učiteljici. Preko vikenda, učiteljica je napisala svako ime učenika na jedan list papira i navela sve lijepe primjedbe koje su učenici napisali o svakom pojedinačno. U ponedjeljak je svakom učeniku dala papir s njegovim imenom. Ubrzo su se svi smiješili. "Zaista?", čuli su se šapati..."Nisam imao pojma da nekom nešto značim!" te "Nisam znala, da se tako sviđam drugima," bili su komentari. Liste se kasnije nisu više spominjale. Učiteljica nije
znala jesu li učenici diskutirali o tome međusobno ili sa svojim roditeljima, ali to i nije bilo
važno. Vježba je ispunila svoj cilj. Učenici su bili sretni sobom i drugima. Godinama kasnije je jedan od učenika poginuo u Vijetnamu i učiteljica je otišla na njegov pogreb. Crkva je bila prepuna njegovih prijatelja. Jedni za drugim, oni koju su poznavali mladića, prilazili s

U zajedničkom životu s ljudima često zaboravljamo da će svaki život jednog dana završiti i da nikada ne znamo kada će taj dan biti. Zbog toga bismo osobama koje volimo i o njima brinemo trebali reći da su nam nešto posebno i važno...
Reci im to prije no što bude kasno. Razmisli malo. Žanješ što posiješ. Što drugima pridoneseš, vratit će ti se.

Posvećeno pokojnom bratu Željku-Lykosu (2. godina njegovog odlaska Ocu)

8.9.09

Hodočašće u Ludbreg, u Euharistijsko proštenište Krvi Kristove 06.svibnja 2009



MI MORAMO IĆI ONIM PUTEM

KOJI JE BOG U SVOJOJ LJUBAVI IZABRAO,

PA BIO ON RAVAN ILI KAMENIT. Sv. Gašpar del Buffalo

U KRVI ISTOPITE VAŠU MLAKOST, U KRVI PRONAĐITE IZVOR MILOSRĐA, U KRVI BLAGOST, U KRVI PLAMEN, U KRVI POBOŽNOST….U KRVI JE UČINJENA PRAVEDNOST ZA NAŠE GRIJEHE, U KRVI GORKE STVARI POSTAJU SLATKE!

S. Katarina Sijenska

Jutro, 06. rujna. 2009, prohladno jutro. Nekoliko autobusa iz Velike Godine kreće put Ludbrega na hodočašće u Euharistijsko proštenište Krvi Kristove. Predvođeni našim župnicima pridružili smo se hodočasnicima iz cijele lijepe naše. Prvo smo krenuli u Crkvu gdje je već od 6 ujutro bila izložena relikvija Krvi Kristove na oltaru. U tišini svojih molitva prošetali smo uz oltar.

Potom smo se uputili na ispovijed u cintor crkve za obaviti ispovijed.

Nekoliko zajedničkih slika mene i moje Jelice, potom smo se priključile duhovnom program u zavjetnoj kapeli koji predvode časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove iz Ivanečkog Vrhovca i Zagreba. Svojom pjesmom prate ih mladi iz Velikog Bukovca. Bilo je hodočasnika iz cijele lijepe naše a i iz Slovenije u privatnim dolascima. Najavljivali su svako malo dolaske hodočasnika iz Osijeka, Belog Manastira, Zadra, Šibenika, Velike Gorice, i ostalih okolnih gradova.

Potom je krenula procesija hodočasnika iz župne crkve koju predvodi msgr. Ivan Devčić, nadbiskup metropolita riječki. Isti je predvodio svečanu euharistiju uz suslavlje biskupa domaćina msgr. Mrzljaka i braće svećenika i redovnika. Bogoslužje svojom pjesmom prati četveroglasni mješoviti župni zbor pod ravnanjem gospodina Antuna Kranjčeca i orguljašice sestre Kristine Cenkovčan, milosrdnice.

Svečanost je prenosila HTV. Misa je završila pjevanjem hrvatske himne Lijepe naše

Poslijepodnevni program bio je organiziran u Zavjetnoj kapeli.

Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, od 13-15 sati, koje su predvodili bogoslovi, a pjesmom prati lizbor Trinitas.

Molitvene nakane bile su za :

- Za članove obitelji nestalih branitelja

- Za mlade i djecu koji su izloženi lošim primjerima starijih

- Za uspjeh proslave 600. obljetnice čuda sv. Krvi i našu crkvu

Križni put su predvodili oci misionari

Nakon križnog puta prdivna Euharistijska procesija s Presvetim i blagoslivljanje hodočasnika uz glavnu stazu u Prošteništu a potom je sve završilo s molitvom; «Blagoslovljen budi Bog» i «Tebe Boga Hvalimo». Tamjan je mirisao i uveličavao trenutak slavlja svečanosti.

Ostatak programa je preseljen u Crkvu gdje se pjevala Zlatna krunica uz duhovno meditativni program , pohvale, litanije i verenje u čast Krvi Kristove te završna misa zahvanica.

Upamtite sliku ovoga autobusa jer to je od velečasnoga JOBA koji je bio s nama

velečasni Dragutin Goričanac. Ja sam ga prvi puta vidjela i čula za njega stoga ću se potruditi o njemu na ovim stranicama napisati posebni članak. On vodi najteže bolesnike na hodočašćava u tom autobusu (ima ih svega 3 u svijetu takva). Bus ima kupaonu, kuhinju i lift.

Na kraju mogu svakome preporučiti dogodine ovo hodočašće jer organizatori su zavrijedili sve pohvale.

Sanna

KRVI KRISTOVA, SPASI NAS


Devetnica na čast Krvi Kristove

Gospodine Isuse Kriste,kad Si se četrdeset dana nakon svoga uskrsnuća vratio Ocu u nebo,naredio Si svojim učenicima da zajedno čekaju Duha Svetoga.Devet su dana molili da prime dar svih darova i tako postanu pravi apostoli.Uzdajući se da ćeš i nama dati ono što nam je potrebno za naše spasenje i blagoslov,molimo Te: Rasvjetli naš razum i pročisti naše srce da naučimo kako treba moliti.Kao i apostolima,daruj i nama milost da možemo moliti s Marijom,jer je ona službenica Božja i "svemoć koja zagovara". Gospodine,Ti si rekao:"Molite i primit ćete,tražite i naći ćete,kucajte i otvorit će vam se!"Potaknuti Tvojom riječju,dolazimo Ti danas s ovom posebnom potrebom...... Molimo Te Isuse za molitvene nakane koje se nalaze na forumu "Alfa i Omega" kao i za nakane koje se nalaze u molitvenoj košarici.
Dobri Isuse,pouzdajemo se u Tvoju ljubav i milosrđe koje Si nam iskazao u svojoj Predragocjenoj Krvi.
Uvijek si imao vremena i strpljenja za siromahe i bolesne,za prezrene i grešnike.

Otro si suze udovici iz Naima,uslišao si poganskog stotnika i nagradio pouzdanje Martino.Udijeli i nama radosno iskustvo Tvoje osobne pomoći.Ali ako naše želje ne odgovaraju Tvome Božanskome planu,ojačaj nas posebnom snagom vjere.
Zajedno s Tobom želimo i mi ponavljati:"Oče,ne moja,nego Tvoja volja neka bude."Udijeli nam čvrsto povjerenje da su Tvoji putevi uvijek bolji,iako ih često nerazumijemo.Zahvaljujemo Ti već sada što ćeš nas uslišati,jer Ti si Ljubav i sve što nam daješ ili prepuštaš,vodi nas našem vječnom cilju i služi našem posvećenju.Amen. ZA VEDRINU DUHA Bože,udijeli mi vedrinu duha,da prihvatim ono što ne mogu mijenjati,daj mi hrabrosti,da mijenjam,što mogu mijenjati i mudrost da razlikujem jedno od drugog.

Litanije Krvi Kristove
Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se. Gospodine, smiluj se.
Kriste, čuj nas. Kriste, usliši nas.
Oče, nebeski Bože, smiluj nam se.
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, Duše Sveti, Bože, Sveto Trojstvo, jedan Bože,
Krvi Krista, Jedinorođenoga Sina Vječnog Oca, spasi nas!
Krvi Krista, utjelovljene Riječi Božje,
(ponavlja se: spasi nas! Krvi Kristova, novoga i vječnog Zavjeta,

Krvi Kristova, u smrtnoj borbi na zemlju potekla,
Krvi Kristova, koja si kod bičevanja izvirala,
Krvi Kristova, ispod trnove krune prokapala,

Krvi Kristova, na križu prolivena,
Krvi Kristova, cijeno našeg spasenja,
Krvi Kristova, bez koje nema oproštenja,
Krvi Kristova, u Euharistiji okrepo i čišćenje duša,
Krvi Kristova, rijeko milosrđa,

Krvi Kristova, pobjednice zlih duhova,
Krvi Kristova, snago mučenika,
Krvi Kristova, jakosti priznavalaca,

Krvi Kristova, koja rađaš djevice,

Krvi Kristova, čvrstoćo onih koji su u pogibli,
Krvi Kristova, okrepo umornih,
Krvi Kristova, u plaču utjeho, Krvi Kristova, nado pokornika,

Krvi Kristova, utjeho umirućih, Krvi Kristova, mire i milino srdaca,

Krvi Kristova, jamstvo vječnoga života, Krvi Kristova, koja izbavljaš duše iz čistilišta,

Krvi Kristova, svake slave i časti predostojna,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se. R.
Otkupio si nas Gospodine Krvlju svojom. O.
I postadosmo kraljevstvo Boga našega. Pomolimo se.
Oče, koji si po Krvi svoga Jedinorođenca otkupio svijet, uzdrži u nama djelo svoga milosrđa, da bi sjedinjeni s Isusom, posrednikom Novog saveza, postizali plodove svoga otkupljenja.
Po Kristu Gospodinu našem. Amen

http://crkva.ludbreg.hr/index.html

Godine Gospodnje 1411., svećenik kojem ne znamo ime slavio je svetu misu. Za najvažnijeg dijela svete misne žrtve – pretvorbe – kada se na svećenikove riječi i djelovanjem Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, svećenik je posumnjao u istinitost tvrdnje kako on nakon pretvorbe u rukama drži pravo Tijelo Isusovo, a u kaležu pravu Krv Isusovu. Dospijevši do dijela svete mise gdje se Sveta Hostija lomi u tri dijela, a jedan mali dio se spušta u kalež s Krvlju Isusovom kako bi se simbolično označilo ponovno sjedinjenje Isusovog Tijela, Krvi i duše, svećenik je opazio da se u kaležu nalazi prava svježa krv. Silno zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem, brzo je spremio kalež sa Svetom Krvlju iza oltara i završio misu.

Kasnije je Krv stavio u staklenu posudicu i zidaru, koji se zakleo da će čuvati tajnu, naložio da tu posudicu zazida u zid kapele. O tom je događaju svećenik šutio nekoliko godina, do trenutka svoje smrti, kada je svojem subratu otkrio što se dogodilo. Nakon što je to saznao, drugi je svećenik vijest prenio ljudima, koji su počeli tražiti posudicu s Krvlju, i našli su je, već sasvim ukrućenu.

O čudu se počelo pričati po Domovini i izvan nje. Ovamo su počeli dolaziti ljudi kako bi vidjeli čudesnu tekućinu, potpuno jednaku svježoj ljudskoj krvi, a o kojoj je kružila vijest da je to prava Krv Kristova. Budući da je bilo i sumnjičavih, zatražen je pravorijek Rima. Toma Zeč, gospodar Lentija u današnjoj Madžarskoj, koji je imao veze na papinskom dvoru, sam je o svemu obavijestio papu Julija II. Napisao je i suplicu – molbu, koja je u prijepisu sačuvana do danas, a čija je kopija izložena u muzeju Staroga grada u Ludbregu.

Papa Julije II (1503. – 1513.) je za vrijeme svog pontifikata dva puta slao svoje legate u Ludbreg kako bi pomno istražili stvar. Ispitivali su se svjedoci, a istragu je vodio odbor uglednih svjetovnjaka i svećenika: vlasnik ludbreškog posjeda Bernardin Thuroczi, plemići Sigismund Froncher, Kristofor Moderas, Mihajlo Leštak i Djuro Pottak, te župnici Stjepan Popov, župnik ludbreški, Stjepan, župnik župe Sveti Đurđ, Simon, župnik martijanečki i Stjepan, župnik križovljanski. Glavnu je riječ vodio papin legat Leonardo Schketa, svećenik iz Aquileje, koji se u tekstu izvješća naziva ovlaštenim javnim bilježnikom. Osim njega, u istrazi je sudjelovao i svećenik Ivan, o kojem znamo samo da je, kao ovlaštena osoba, bio supotpisnik akta.

Spomenuti legati preslušali su mnogo ljudi koji su tvrdili da su uslišani i ozdravili od mnogih bolesti, ali prihvaćene su izjave samo nekolicine. Radilo se o neshvatljivim čudesnim ozdravljenjima od raznih bolesti i tjelesnih povreda. Ozdravljeni su tvrdili kako su, kada su zatajile sve ljudske mogućnosti i nije više bilo nade u ozdravljenje, učinili zavjet Presvetoj Krvi Isusovoj u Ludbregu, i nakon toga zdravlje im se povratilo. Među svjedocima bilo je ljudi iz bliže i daljnje okolice: iz Gornje Štajerske, Srijema i sjeverne Madžarske.

Papa Julije II i sam je želio vidjeti tu rijetku relikviju, te je ona otpremljena u Rim. Zbog duljine istrage i ispitivanja čudesnih događaja i ozdravljenja, papa Julije II nije uspio završiti istragu, ali je redigirao sadržaj bule kojom je dozvolio javno štovanje relikvije. Njegov nasljednik na Petrovoj stolici, papa Leon X, prihvativši odredbe svog prethodnika, izdao je tu bulu pod svojim imenom 12. ožujka 1513., odobrivši javno štovanje relikvije Svete Krvi Isusove nastale euharistijskim čudom u Ludbregu. Relikviju je Leon X u svečanoj procesiji nosio Rimom, a zatim ju je zajedno s bulom vratio u Ludbreg. Do drugog svjetskog rata original bule nalazio se u arhivu obitelji Batthyany u Körmendu, a sačuvano je i nekoliko vjerodostojnih prijepisa. Jedan od tih je prijevod dr. Antuna Sovića, sveučilišnog profesora iz Velikog Bukovca.

Vrativši relikviju Svete Krvi u župnu crkvu Presvetog Trojstva u Ludbreg, papa Leon X je ckvu obdario oprostima od vremenitih kazni koje se nakon smrti moraju odsluživati u čistilištu. Četiri su uvjeta pod kojima se može ostvariti taj oprost u ovoj crkvi, gdje se relikvija čuva i izlaže vjernicima na štovanje i poticanje pobožnosti prema Euharistijskom Spasitelju, naročito na prvu nedjelju rujna:
pohoditi crkvu u Ludbregu, ispovijediti se i pričestiti, na nakanu sv. Oca izmoliti neke molitve u čast Sv. Krvi, izvršiti jedno djelo milosrđa.
Na taj način je zapravo sam papa utemeljio Euharistijsko proštenište Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu. Riječ «PROŠTENJE» dolazi od riječi «OPROŠTENJE», po koje vjernici dolaze u Ludbreg i ostala svetišta. Vjernici ovamo dolaze u velikom broju već 6 stoljeća, kao hodočasnici koji traže Božju blizinu ovdje nazočnu na poseban način, i oproštenje od grijeha u susretu s Kristom Spasiteljem, a preko znaka njegove ljubavi kojeg je ostavio prolijevanjem svoje Krvi na Kalvariji, i obnavljanjem svoje nekrvne žrtve u svakoj euharistiji. U Ludbregu se velika proštenja u čast Svete Krvi Isusove održavaju 4 dana uoči prve nedjelje mjeseca rujna, a uz proštenje su vezani i veliki sajmovi.

Blagoslovljen vam blagdan Male Gospe


Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna.

Zove se tako, budući da se slavi "mala Marija", spomendan Marijinog rođenja, za razliku od "Velike Gospe", blagdana Marijinog uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov "rođendan za nebo", to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje - Malu Gospu 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: "Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. - Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak."

Iako je Mala Gospa manji blagdan, ne zapovijedan, vrlo je drag puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.

Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže "Gospa Mala - jesen prava!" O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka). Sijeno do Male Gospe treba biti spremljeno, jer nema više pravog sunca i teško će ga biti sušiti. I pčele donose med do Male Gospe, a onda prestaju, znaju reći pčelari.

Mala Gospa je vremenski međaš i pokazatelj: ako je toga dana lijepo vrijeme, bit će cijeli mjeseca lijepo. Ljeto jenjava, vrijeme je jesenskih plodova.

2.9.09

Filozofija života



Kad si se rodio/la, plakao/la si,
svi su se oko tebe smješili.
Živi svoj život do kraja tako,
da se smješiš, čak ako i drugi plaču –
zato, jer samo tako drugima izmamiš
osmjeh na lice!


Ne gledaj na ljepotu-jer je varljiva.
Ne gledaj na bogatstvo-bogatstvo je prolazno.
Traži nekoga, tko te zna nasmijati.
Dovoljan je samo jedan smješak da se tvoj oblačni dan razvedri.


Istina je,
da ne cijenimo ništa što imamo
dokle to ne izgubimo.
Istina je,
da ne znamo što nam nedostaje,
dokle nas to ne dohvati...


U životu ima trenutaka
kada nekoga tako snažno trebaš,
da ga želiš preseliti iz snova
kako bi ga konačno zagrlio!


Kada se jedna vrata sreće zatvore,
druga se otvore.
Više puta dugo stojimo pred tim zatvorenim
vratima i žalosno gledamo u njih,
a niti ne opazimo
da je već odavno otvoren prozor!

Sanjaj, o čemu želiš sanjati.
Pođi, kamo želiš ići.
Budi to, što želiš biti!
…zato, jer imaš samo jedan život!!!


U tvom životu želim ti ljubav i sreću,
da bi bio uspješan.
Iskušenja, da bi ostao snažan/a.
Suze, da bi ostao čovječan/a.
I nadu, da se ispune tvoji snovi.


Sretni ljudi u stvarnosti nemaju uvijek
najljepše od najljepšega,
ali sve učine najljepšim.
To im se isplati.


Ljubav počinje s osmjehom,
raste s poljupcima
i završava sa suzama.
Odlazak prepusti prošlosti,
da bi tvoja budućnost
našla prostor da se rascvjeta!


Život se ne mjeri sekundama
već trenucima
koji su ti oduzeli dah!


Pošalji taj e-mail ljudima,
koji su za tebe važni!
Tako sam učinila ja…


…ljudima,
koji su te
na neki način
dotaknuli…

…ljudima, koji su te znali nasmijati,
kad si to stvarno trebao/-la...

…ljudima, koji su ti pokazali pozitivne stvari,
kada ti je išlo loše...


….ljudima, čija blizina
ti je itekako važna...


…i ljudima, kojih se u svom životu
ne želiš odreći!


Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...