29.11.10

Duhovna zimnica


Duhovna zimnica
Kako se dani skraćuju, mnogi sve više tonu u depresiju. Nije međutim uzalud Sunčeva svjetlost izvor topline i života. Sunce se pokazuje tako darežljivim da se ne štedi. Danomice iz sebe isijava velike količine svoje energije i tako se razdaje,istodobno se smanjujući. To našim očimanije vidljivo, ali znanost znade za sve te sunčeve gubitke.
Stari filozofi poput Plotina, mislili su da se sunce poput onoga transcendentnog Jednog, zaista ne smanjuje nego da tako intezivno biva da njegovim ižarivanjem i nastajanjem vidljivog svijeta ništa ne gubi.. Ako se na naravnom planu doživljavamo ovisnima o suncu, njegovoj toplini i svjetlosti, nije čudno da nam u jesen nije odviše ugodno kad se dani skraćuju, danje svjetlo slabi, danje svjetlo slabi, a katkad se dani skraćuju, danje svjetlo slabi, a katkad se usred dana, zbog guste maglejedva što razaznaje. U takvim vlažnim i hladnim danima kao da nam misao postaje sporija,a osjećaji se tromije izmjenjuju. Kao da smo se konzervirali i smanjili život na minimum kako bismo ipak bez većih oštećenja i gubitaka prezimili.
Pametan čovjek može iz svake situacije izvući poneku pouku. Kad se smanje mnogi izazovinašim osjetilima, moguće je da nam zbog manjih smetnji proradi razum te započnemo tražiti ono zaista bitno i glavno. Za zimnicu se svjesno priprema ono prijeko potrebno i kako bismo mogli preživjeti nepovoljne situacije. Valja osigurati dovoljno i topline i hrane, ali idovoljno svjetla da se možemo neometano kretati. Kad je svjetlo slabije, više se valja prilagoditi smanjenoj vidljivosti. Jesenske i zimske nas okolnosti dakle neprestanotjeraju na traženje obog bitnog i glavnog razlikujući ga od onoga što bi eventualno bilo ugodno, ali bi nas previše stajalo i ne bi se isplatilo oko toga truditi.
Uz toplu peć nisu nastala samo velika djela poput onih filozofa Descartesa, nego su tamo izmoljene mnoge krunice i ostale molitve. Uz tu istu peć mnogi se i zamislio i odlučio da će pokušati živjeti novim životom čim se stvore okolnosti za to.Čovjek je međutimuvijek u nekim okolnostima i ne trbea čekati nova svjetla kako bi započeo nešto novo. Već sada valaj živjeti od prijašnjih spoznaja kao i od nade da ćemo dospijeti do boljih i izdašnijih uvida.
Ukratko naša nas duhovna zimnica nesmije iznevjeriti usred hladnih, kratkih i maglovitih danakada se jedva razlikuju od noći potpunog mraka. Naš nutarnji mrak ne razgone kućne i ulične svjetiljke nego se uvijek iznova valja vraćati onomu svjetlukoje s enikada ne trne-sve dok smo živi.
Koliko god nam se činilo da je to svijetlo slabo , ipak je svjetlo.Mrak se najviše boji svjetla. Dok smo svjesni, uvijek znamo razlikovati svjetlo od mraka, tugu od veselja, žalost od radosti, smrt od života.Kad god mislimo da nemamodovoljno svjetla, možemo ta misliti samo zato što znamo da je svjetlo od kojeg se živi.
U svjesnom je čovjeku i u najvećem mraku svjetlo prisutno.Mrak tu ne može prodrijeti,nego samo može prijetiti svojim utvarama i spodobama. Prepasti se može samo onaj koji je zaboravio na svjetlo. Jesen i zima vrlo su pogodna vremena da se pazi na to nutarnje svjetlo, bar toliko koliko se trudimo da nam se ne ugasi vatra u peći ili na ognjištu. Možda je Bog dao jesen i zimu da se više pazimo na dar njegova svjetla te u mraku bolje prepoznajemo njegovu važnost. Valjda se Isus nije uzalud rodio u najkraćim danima. Vječna Svjetlost dođe da rastjera tamu i depresiju..
Dok u Njega vjerujemo naša se duhovna zimnica neće potrošiti.

P. Nikola Stanković
Preneseno iz GLASNIKA SRCA ISUSVA I MARIJINA br 12

27.11.10

Advent 2010 godine Gospodnje


Advent

Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.

U Adventu svi bi smo htjeli biti nekako otvoreniji, radosniji, čak i bolji. Nastojimo u sebi stvoriti jednu uzvišeniju, blagdansku atmosferu. Ali u dubini naše duše mi smo u stvari opterećeni ljudi, duboko ispod površine pjesmica i ukrasa, spremanja i blagdanskih objeda skriju se umorene i izranjene duše. Zaokupljeni samim sobom, ispraznostima koji nam ovaj svijet nudi, izranjeni uvredama, koje su nam naši bližnji nanijeli, razočarani izvršavamo naše svagdašnje poslove i možda ni ne znamo ili pak namjerno ne želimo prihvatiti, ipak Bog koji ispituje srca, koji ima uvid iza zastora, dobro zna i poznaje našu bijedu, naš jad.

A Adventsko vrijeme je baš zato da bi smo se pripremili, da bi smo kopali malo u sebi, i to baš do te dubine, do naše ljudske pokvarenosti, do onoga čega se sramimo, čega skrivamo, čega bi željeli da nema u nama. Samo ona duša koja je susrela svoju jad, koja je prepoznala svoju izgubljenost, bijedu, koja je uvidjela svoje granice, svoj egoistički mrak, kako tone u blatu i da sam ne može sebi pomoći. Uistinu samo takva duša može iskreno Bogu zavapiti. To je krik iz dubine, iz najdublje egzistencije, preplašeni krik za spasenjem - glas pale duše koja do neba seže: Bože spasi me!

U Adventu ljudski rod s Adamom viče za Spasiteljem, za onim koji nam je obećan! Samo jedan bolesnik zna uistinu cijeniti zdravlje, samo jedan grešnik zna koliko mu znači Bog, i može iz. dubine srca zavapiti. Izgubljeni u ovome svijetu u suzama molimo; dođi kraljevstvo tvoje. Bože potreban si nam! Dođi Gospode! I u ovoj još mračnoj atmosferi, polako nam sviće svijetlo, i tu se ostvaruje ona blaženost: blaženi ožalošćeni, oni će se utješiti, blaženi gladni i žedni pravednosti, oni će se nasititi.

I u ovom velikom iščekivanju, čekali smo Boga, čekali smo čuda, promjene, preobraženje, mir - a negdje u nepoznatom rodilo se jedno dijete. I ništa! I ove godine će proći Božić! I svaka misa prolazi. Ne dešava se ništa. Na površini ostaje sve isto, ali u nama ostaje jedna rečenica, kao neki loš odjek koji se stalno vraća: Učite se od mene!

Taj glas nam govori da nećemo imati mira, dok ne postanemo krotka i ponizna srca. Priča nam o slatkim jarmovima i o lakim bremenima, o križevima i progonstvima. Učite se od mene! Dođite k meni i ću vas odmoriti! Sveci su razumjeli što to znači, razumjeli su što znače krotkost i poniznost ispod križa, razumjeli su bit križa, i osjetili su jednu izvanrednu slatkoću i lakost, oni su bili odmoreni!

Sebičnost nas umara, a jaram sebedarja je sladak; grijesi nas opterećuju, a breme ljubavi je lak! O, Isuse koji si krotka i ponizna srca, molimo te za milost, da mognemo učiti od tebe! Daj nam shvatiti da nas praštanje oslobađa, pomirenje nam nosi radost. Ti ne želiš ljudsku patnju i nevolju, nudiš nam lijek, sebe, da se ne plašimo svoga straha! Vječna krotkosti neka tvoje ponizno srce kuca s našim srcima sada i zauvijek!

fra Peter Deže

14.11.10

U Božjoj blizini nema straha, Ps, 27



1
7 Davidov. Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim?

Jahve je štit života moga: pred kime da strepim? 2
Kad navale na me zlotvori da mi tijelo žderu, protivnici moji i dušmani, oni posrću i padaju.
4 Za jedno molim Jahvu, samo to ja tražim: da živim u Domu Jahvinu sve dane života svoga,
da uživam milinu Jahvinu i Dom njegov gledam. 5
U sjenici svojoj on me zaklanja u dan kobni; skriva me u skrovištu Šatora svoga, na hridinu on me uzdiže. 7 Slušaj, o Jahve, glas moga vapaja, milostiv mi budi, usliši me!
8 Moje mi srce govori: "Traži lice njegovo!" Da, lice tvoje, o Jahve, ja tražim.
9 Ne skrivaj lica svoga od mene. Ne odbij u gnjevu slugu svoga! Ti, Pomoći moja, nemoj me odbaciti! I ne ostavi me, Bože, Spasitelju moj!
10
Ako me otac i mati ostave, Jahve će me primiti.
11
Nauči me, Jahve, putu svojemu, ravnom me stazom povedi poradi protivnika mojih.
12 Bijesu dušmana mojih ne predaj me, jer ustadoše na mene svjedoci lažni koji dašću nasiljem.
13
Vjerujem da ću uživati dobra Jahvina u zemlji živih. 27ka molitva i zahvala

5.11.10

Pravi život u Bogu- Vassula u Zagrebu



Pravi život u Bogu –Vassula u Zagrebu 29.listopada 2010
Zagrebački velesajam, prepuna dvorana svećenici, časne sestre, molitvene zajednice
Jubilarnih 25 godina Vassulinih poruka i 15 godina od zadnjeg dolaska u Zagreb
Predivna službenica Božja, Vassula u organizaciji Molitvene zajednice dolazi i obraća nam se na engleskom s prevoditeljicom gđom Mirjanom. Nakon što nam je kazala nekoliko riječi o sebi započinje nam prenositi poruke važne u ovom vremenu. Bilješke koje sam hvatala na bloku nisu savršene ali su od srca za vas.........
Kazuje Vassula:
Vlada Apostazija opća- kršten kao kršćanin-znači nama nisu potrebne ove poruke kao da kažeš što ćeš ti meni govoriti , a Bog Otac mi je kazao.....
"Mi smo groblja koja treba pretvoriti u katedrale"
"Ja ne dolazim silom nad vas sa svojim Duhom Svetim da bi vašu slobodu povrijedio, niti da vas osudim,radi milosrđa dolazim, da bi vam dao slobodno saznanje ...ništa novo ne donosim,nego dolazim da ostvarim svoje kraljestvo u svom srcu. Dopustite mom Duhu svetom da tvoju dušu pretvori u vrt...iz pustinje u vrt. Dopusti mome Duhu Svetom da dušu tvoju predoči u Palaču gdje ja mogu kralj."
Duh sveti dolazi u čistu dušu. Treba umrijeti sebi i potpuno se predati...ubiti ego u sebi... ima jedna anegdota o egu: Kad čovjek umre, njegova duša napusti tijelo ali ego njegov tek za 10 minuta poslije,,,he he.
Prirodne katastrofe...vrijeme kad je dobro pretvoreno u zlo....
Bog će nas držati odgovornim za svaki grijeh, za neposlušnost, zakone, zlobu, ignoriranja Boga, tvrdokornost, nesavitljivost....
Naučiti opraštati stvarno!
U opraštanju Bog na nebu će u svoje vrijeme oprostiti i tebi a mi ćemo rasti u ljubavi prema Bogu i ljudima...(Ev Lu. 7,47 ) Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.
Bog Sin mi je kazao:
"Ja sam spreman za ljubavni pogled, osmjeh na Moje Sveto lice i Ja ću oprostiti!
Neću čak ni gledati na svoje rane ako imaš trenutak žaljenja. "
Bog želi u nama oživjeti ono što je mrtvo zato šalje Duha svetoga kao nikada u povijesti, da nas vrati natrag u život. Ove poruke su poziv na kajanje, ljubav Božju, molitvu, život, mir, pomirenje u obitelji. Što je pokajanje? Odbijanje, odricanje od grijeha, dolazi do suza...i tad je to pozicija za kontemplaciju (molitvu)...
SKLOPITI MIR S BOGOM !
Kada bi ti anđeo došao prije Boga kaza bi: Sklopi mir s Bogom !
Ja sam mu kazala: Al ja nisam u ratu ...što to znači? Nije mi odgovorio, al znači NE KAŽI IMAM JOŠ VREMENA ZA NAPREDAK, DOĐI SAD JER NAGRADA JE LJUBAV PO KOJOJ ĆEMO BITI SUĐENI.
Da bi zadobili Ljubav Duha Svetoga treba nam pokajanje, vrata iz tame u svijetlo.
Pokajanjem duša odbije zle misli i čini a što smo ponizniji to je lakše Duhu Svetom doći i razbiti našu nesavršenost za jedinstvo s Bogom.
Vassula je pitala Boga Oca, zašto si mene izabrao? Nisam ni molila, ni u Crkvu išla. Bog Otac joj odgovara; "Nisi li znala da me grješnost privlači, i u tome ću svijetu pokazati svoje milosrđe i vlast. Zato umri sebi jer ne želim rivale, nikakve."
Nisam razumjela što su mu suparnici,,, pa čak i vrijeme!

SPUSTI SVOJ GLAS DA ČUJEŠ MOJ
SPSTI SVOJU GLAVU DA SE MOJA VIDI
SPUSTI SE POTPUNO DA BI TE JA PODIGAO.....

Što smo mi manji, Bogu je lakše. Dopustite se sravniti sa zemljom.
Svatko sa Duhom Svetim tražit će krijeposti a ne zlo.
Kazao mi je Bog Otac:" Vassula nabavi Bibliju, u Bangladešu, u američkoj školi ćeš je naći". Iako sam pružala otpor jer tu nema Biblije, muslimanska je zemlja, kako ću ja nakon držanja teniskog reketa držati Bibliju, što će mi muž i prijatelji kazati....
Malo sam se bojala u sebi , a Bog Otac je kazao: "Ne boj me se! Boji me samo onda ako se pobuniš protiv mene !"
Bog otac je nježan, milosrdan, jer je to bila zapovijed i prodirala ravno u dušu. "Ja sam tvoj Otac", to sam stvarno osjetila i zazvala ga iz milja "tata" a tada sam se prestrašila svoje velike slobode."KĆERI NE BOJ SE! Riječ tata sam uzeo kao dragulj" Na želju Njegovu izmolila sam Oče naš (koji sam jedino znala iz djetinjstva)
Kazao je: "Ne valja!Brzo si molila, Nije dobro, ponovo..." I tako sam molila i molila stalno ispočetka i tek kada sam otvorila srce, dobro je bilo. :-)
Jednom mi se Isus obratio : "Želiš li mi služiti?", nisam htjela odgovoriti. Kazao je: " Unatoč tvojoj slabosti ja mogu boraviti u tebi." Dugo sam razmišljala o tome i odlučila mu se obratiti.......
I kazao je :"Služi mi u svijetlu gdje me bičuju, pljuju, progone, razapinju....Vassula koja ti je kuća važnija? "Tvoja" kazala sam Mu. On kaže tada: "Oživi, ukrasi i sjedni, to je zapovijed"
Moliti neprestano znači kao da želimo Boga cijeli dan, želja i žeđanje za Bogom. Nalazite rješenje u svemu kroz molitvu. Kad zazovete ime Gospodnje Đavao pobjegne.!
" Kada molite, to činite s ljubavi! I ja ću dati. Pomozi ugnjetavanom....držite se mojih načela da bi mogli živjeti!"
Nakon Vassule započelo je svečano slavlje sa 8 svećenika. Četiri iz slovenije i četiri iz Hrvatske. Bilo je mogućnosti za kupnju knjiga Vassule koje su prevedene na 47 jezika širom svijeta...Pravi život u Bogu. Vassula je i slikarica te je naslikala lik Isusa (sa Torinskog platna) jer to je Njegovo lice.
Riječi, završne sa svečane Mise su bile : Bogu zahvaljujemo na ovom okupljanju, na siguran sam budućoj svetici Vassuli koja je na putu za Budimpeštu a potom ide u Afriku . Božja providnost je htjela da se okupimo u velikom broju iako njezin dolazak nije bio popraćen nigdje u medijima, na radiju, obavijestili smo Biskupe i eto nas zajedno ovdje....
Prije početka svečanog Misnog Slavlja izmolili smo zajedno
MOLITVA EGZORCIZMA
Gospodin kaže: NEKA SE POKAJU PREDA MNOM GOVOREĆI MI OVAKO:
TI SI ME GOSPODINE,PODNOSIO SVE OVE GODINE SA SVIM MOJIM GRIJESIMA,
I UNATOČ TOME BIO SI MI MILOSRDAN.SKRETAO SAM SA PUTA NA SVE MOGUĆE NAČINE, ALI ODSAD VIŠE NEĆU GRIJEŠITI.TEBE SAM OKRIVLJIVAO I BIO SAM NEPRAVEDAN PREMA TEBI.
ODSAD VIŠE NEĆU BITI TAKAV.ODRIČEM SE GRIJEHA,ODRIČEM SE ĐAVLA,ODRIČEM SE POKVARENOSTI,KOJA PRLJA MOJU DUŠU.
OSLOBODI MOJU DUŠU OD SVEGA ŠTO SE PROTIVI TVOJOJ SVETOSTI.
USRDNO TE MOLIM GOSPODINE,IZBAVI ME OD SVAKOG ZLA
.DOĐI SAD ISUSE,DOĐI SADA I NASTANI SE U MOJEM SRCU.OPROSTI MI GOSPODINE I DOPUSTI MI U TEBI SE ODMORITI.JER TI SI MOJ ZAKLON,TI SI MOJ OTKUPITELJI MOJA SVJETLOST,I SAMO U TEBE SE UZDAM.
ODSAD ĆU TE GOSPODINE BLAGOSLIVLJATI U SVAKO DOBA!ODRIČEM SE SVAKOGA ZLA I SVIH DRUGIH BOGOVA I IDOLA,JER TI SI SVEVIŠNJI,NAD SVOM ZEMLJOM,VISOKO,VISOKO NAD BOZIMA SVIMA.SVOJOM SVEMOĆNOM RUKOM SPASI ME OD BOLESTI,SPASI ME OD ZAROBLJAVANJA,
IZBAVI ME IZ NEVOLJE I POBIJEDI ĐAVLA,MOJEG NEPRIJATELJA.
POHITAJ MI , O MOJ SPASITELJU U POMOĆ!
AMEN


sanna, sve o Vasulli
http://tlig-hr.net/stranice.php?id=170

4.11.10

Mir u Bogu , Ps 62


Mir u Bogu

Samo je u Bogu mir, dušo moja, *

samo je u njemu spasenje.

Samo on je moja hrid i spasenje, *

utvrda moja: neću se pokolebati.


Dokle ćete na bijednika nastrtati, †

obarat ga svi zajedno, *

ko zid ruševan il' ogradu nagnutu?

Urotiše se da me s visa mog obore, *

u laži uživaju: ustima blagoslivlju, *

a u srcu proklinju.


Samo je u Bogu mir, dušo moja, *

samo je u njemu nada moja.

Samo on je moja hrid i spasenje, *

utvrda moja: neću se pokolebati.


U Boga je spasenje moje i slava; *

Bog mi je hridina silna, utočište.

U nj se, narode, uzdaj u svako doba: †

pred njim srca izlijevajte: *


Bog je naše utočište!
Sinovi su ljudski samo dašak, *

laž su djeca čovječja: svi da stanu na tezulju, *

od daha bi lakši bili.


U grabež se ne uzdajte, †

nit se otetim tašto hvalite; *

umnoži l' se blago,

nek vam srce za nj ne prione.


Bog rekao jedno, a ja dvoje čuo: *

»U Boga je snaga! U tebe je, Gospodine, dobrota! *

Ti uzvraćaš svakom po djelima njegovim.«


Slava Ocu i Sinu * i Duhu Svetomu.Kako bijaše na početku, † tako i sada i vazda * i u vijeke vjekova.
Amen.

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...