30.12.11

Sretno Novo Ljeto


Kao pastiri u NOVU GODINU

Možda nam je kao pastirima u evanđelju. Njima je bilo obećano, da je rođen Spasitelj, koji treba osloboditi svu zemlju. Očito je da nisu sasvim vjerovali obećanju. Morali su biti sumnjičavi, jer im je uvijek obećavan bolji život, što se nikada nije ostvario. Sumnjali su dakle: "Je li to istina?" "Zašto su anđeli trebali doći upravo k njima s jednom takvom porukom, njima jednostavnim ljudima?" Ipak su krenuli na put. Morali su tražiti, da otkriju gdje se obećanje slaže sa stvarnošću. Kad su našli mjesto, dali su svjedočanstvo o obećanju, koje im je Bog dao. Ljudi su se mogli samo diviti. Vratili su se obogaćeni i puni zahvalnosti, jer je Bog održao riječ. Bili su blaženi, jer su vjerovali, da se ispunilo što im je rečeno od Gospodina.

Također nad našom godinom 2012. leži obećanje, naime, Gospodin Isus Krist je u njoj, čeka nas i želi nam darovati blagoslov. Ako ste sumnjičavi, odvažite se i s pastirima krenite kroz dolazećih 365 dana. Otkrijte s njima, gdje Krist možda u sasvim neznatnim ili siromašnim odnosima čeka na vas. Tako ćete moći biti sretni, ako iskusite, da se ispunilo, što vam je Gospodin obećao.


Novogodišnja želja

Ne želim vam samo zdravlje, nego želim da možete kako sa zdravljem tako i s bolešću ophoditi, da raste vaše povjerenje u život, kojeg on drži u svojim rukama.

Ne želim vam samo sreću, nego da isto tako u sreći kao i u očitoj nesreći možete sačuvati pogled koji bi vas htio voditi zrelijem i punijem životu, također i onda kada on za vas traži neravne i tamne putove.

Ne želim vam samo radost, nego da se vi isto tako u radosti kao i u boli i patnji čvrsto držite onoga, koji nas sve poznaje bolje nego mislimo, i da na ovaj način vaša vjera u Boga bude posvećena.

O budućnosti kaže Franjo Saleški: "Budućnost pripada Božjoj providnosti". Samo je Bog onaj koji zna za moju budućnost, i stoga ne trebam imati straha. Ako budućnost pripada Božjoj providnosti, onda to znači: Mi smo skriveni u Bogu i smijemo vjerovati da Bog ide s nama bez obzira što bi moglo doći.

Prošlost dakle pripada božjem milosrđu, budućnost božjoj providnosti, ali je za Franju Saleškog važna sadašnjost. O tome kaže: "Ono što me brine i što se od mene traži je to danas. I to danas pripada milosti božjoj i predanju moje dobre volje". Radi se dakle o tome, da s tim danas, s tom sadašnjošću učinim s milošću božjom i mojom dobrom voljom sve najbolje u mome životu.

Prvi siječnja u Crkvi je svetkovina Svete Marije Bogorodice. To znači: Od prvog dana godine mi se kršćani stavljamo pod osobitu zaštitu Marije, jer znamo, da naše brige i molbe ona visoko uzdiže. Tako počinje Nova godina s puno nade: naša prošlost i naša budućnost pripadaju Bogu, važno je, da svaki dan iznova počnemo živjeti naš kršćanski život i da to smijemo činiti pod osobitom zaštitom Bogorodice Marije u čiji zagovor vjerujemo. Amen.

Fra Jozo Župić

25.12.11

Zapjevajmo malenome


Katolički molitvenik "Vjera, Ufanje i Ljubav" iz 1894. godine je sastavljen u Lađevcu (kod Slunja), a sastavio ga je Cvjetko Gruber -prisjednik duh. stola senjsko-modruškoga i djakovačkog, bivši župnik ladjevački.

Molitvenik je stjecajem okolnosti dospio u moje ruke još za vrijeme Domovinskog Rata i zadržao sam ga do danas, a tim činom sam ga uspio sačuvati od propadanja koje mu je prijetilo za ratnih zbivanja na ovim prostorima

Objavljujem jednu pjesmu koju su pjevali naši pradjedovi iz tog Molitvenika. Pjesmu objavljujem u originalnom pismu bez gramatičkih prepravki.

Čestit svijetu danak svemu,

Jer izide sunce njemu:

Tužni mrak je prošao,

Isus sunce došao.

Skupa ref. Zapjevajmo malenomu

Kralju danas rodjenomu.

Slava Bogu višnjemu,

A mir ljudem po njemu!

Došao je ožudjeni

I odavna naviješćeni

Željni svijeta spasitelj,

Duša razveselitelj.

Zapjevajmo itd.

Dieva traži, ali svemu

Nema mjesta u Betlemu:

Već stan nadje štalicu,

Za postelju slamicu.

Zapjevajmo itd.

U pol noći to se sgodi,

Kada dieva mati rodi

Sada sina svojega-

Od vijek Sina Božjega.

Zapjevajmo itd.

O čudesa!gdje je sada,

Koji svemu svietu vlada

I u nebu kraljuje? -

U jaslicah stanuje!

Zapjevajmo itd.

Tu djetešće božanstveno

sad od svijeta zapušteno;

Josip sam u jaslica

I s njim gleda djevica.

Zapjevajmo itd.

Gleda u njeg zanešena

Majka srećna i blažena

Gleda svoje sunašce

Ljubi svoje srdašce.

Zapjevajmo itd.

Sad ga grli, sada doji,

Sad povija i nastoji

Ugoditi u svemu

Sinku majka svojemu!

Zapjevajmo itd.

U to s rajskih lete dvora

Augjeoskih čete zbora:

Kralja svoga poznaju

I njemu se klanjaju.

Zapjevajmo itd.

Nad štalicom zvijezda siva

K novom kralju svijet poziva

Tri će kralja dozvati,

Da ga podju štovati.

Zapjevajmo itd.

Ali prvi, koji bdiše,

Od angjela razumiše

To pastiri priprosti

Čudo Božje milosti.

Zapjevajmo itd.

Pastirom se prvim javi,

Jer je on pastir pravi,

Koji svoje ovčice -

Traži naše dušice.

Zapjevajmo itd.

Od velike oni želje

Hite vidjeti veselje:

Hodmo, da ih sliedimo

I to čudo vidimo!

Zapjevajmo itd.

O kakva je ljubav ova,

LJubav Božja Ljubav nova

Isus rodjen je danas

A rodjen je on za nas.

Zapjevajmo itd.

http://www.likaworld.net/lika/index.php?option=com_content&view=article&id=124%3Astari-katoliki-molitvenik-sauvan-od-propadanja&catid=37%3Avijesti-iz-like&lang=hr

SRETAN BOŽIĆ, MILJENICI BOŽJI

sanna

23.12.11

Bože daj mi mir-vlč. D.Kujevec



Bože daj mi mir – vl-Dragutin Kujevec

Bože,

ne daj mi

željezo tvrdo,

nabrušeno,

izoštreno,

ubojito,

da ranim drugoga.

Bože

ne daj mi

misli,

okrutne, grube,

razorne,

da ubiju drugoga.

Bože,

ne daj mi

jezik vješt,

okrutan,

oštar,

nasilan, da satre drugoga.

Bože,

daj mi ruke,

blage,

nježne,

jake,

čudotvorne,

da pridignu drugoga.

Bože,

daj mi srce čisto,

toplo,

plemenito,

da ljubi drugoga.

Bože,

daj mi jezik,

blagotvoran,

tih

plemeniti i istiniti,

da jača drugoga.

Bože,

daj mojim mislima mir,

nebeski mir

Bože,

daj rukama mojim mir,

svoj mir.

Bože,

daj jezik mome mir,

i uhu mome, i oku mome,

i grlu mome,

i nogama mojim

a svakom danu mome

i bratu mome

i sestri mojoj

i gradu mome

i svim mojima

daj mir,

Božićni mir.

19.12.11

Poravnajte staze Bogu našemu!



Poravnajte staze Bogu našemu!' – kaže Izaija prorok. U Svetom su Pismu dvije varijante kako Bog komunicira s čovjekom. On najprije poziva ljude, kao što je pozvao Mojsija, kao što je Isus pozvao apostole, i osobito Pavla. Isus je jednostavno govorio ili 'Pođi za mnom!' ili 'Dođite k meni svi umorni i opterećeni!' S druge strane, Bog jednostavno dolazi k ljudima kao Gideonu u Izraelu, kao Mojsiju u pustinji, kao sjajan oblak nad svetištem i u hramu. Isus dolazi rimskom kapetanu da mu ozdravi slugu, Jairu da mu uskrisi kćerku, u Petrovu kuću da izliječi Petrovu punicu. Nakon uskrsnuća On dolazi apostolima, ukazuje se. U svakoj euharistiji On dolazi da nas za bude božanska hrana i piće.

Naučeni smo u molitvi zahtijevati od Boga da nas oslobodi od mnoštva problema, da nas ozdravi, da nam se ukaže. Činimo to kao da je Isus slugančić, a mi šefovi koji mu zapovijedamo. Ako Bog ne usliši naše zahtjeve, spremni smo otići od Njega, ući u red ateista i agnostika, postati zločesti i bogohulni. Osim toga, Bog stalno čeka pred našim vratima da Mu otvorimo pa da uđe k nama i s nama večera, kaže Knjiga Otkrivenja. Kad rastreseno molimo, On čeka danima i godinama pred vratima naše osobe, da Mu otvorimo, da se saberemo i postanemo svjesni da je Bog na vidiku.

No, najgore je kad naši grijesi i nemar za Boga i Njegov dolazak vrijeđaju Njegovu dobrotu, kad činimo zlo, kad mirno psujemo Božje ime, kad se oholo imenujemo ateistima i neprijateljima Boga i Njegovih djela na zemlji. Umjesto zahvalnosti što nas je stvorio i postavio da na zemlji živimo kako bismo nakon toga uživali plodove naših napora u svijetu, mi se postavljamo iznad Njega i ružno i odvratno Ga vrijeđamo. Kako ćeš Ga pogledati u lice kad se preseliš u nebeske krajeve?! Sramota! Ili se pravimo lažno ponizni te se vječito priznajemo grešnicima, iako nam je Bog davno sve oprostio. Na taj način smatramo sebe nedostojnima da nam Bog dolazi ususret, te Mu ne dopuštamo prići.

Poravnajte staze Bogu našemu! Jedni su preoholi, a drugi preponizni. Ni jedni ni drugi nisu realni, ne priznaju da je Isus postao čovjekom i da s Njime mogu svi razgovarati, kako grešnici, tako i sveci. Poravnati put do Boga znači uzeti Božja mjerila i Njegove kriterije za sebe i za svoj život. To znači početi čitati Njegovu riječ i vršiti je. Ako ti poslušaš Njegovu riječ, i On će tvoju. Kako možeš zvati Boga da ti pomogne, kad si u grijehu i ne kaješ se, kad mrziš i ogovaraš ljude, kad su ti zlom vrata zaključana?! Kojim pravom moliš Boga za pomoć, a ostaješ u zlu, neprijateljski raspoložen prema Njemu?

Mislimo da se molitvom sve rješava. Krivo! 'Obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti!', kaže Isus. Promijeni svoje misli, riječi, počni činiti dobro, postani pravedan i plemenit čovjek, razmišljaj i shvati da je Bog gospodar svijeta, a ne ti, da je On tebe stvorio, a ne ti Njega, da je u Njemu spas, a ne u tebi, da ti trebaš Njega, a ne On tebe. Postani normalan, a ne duhovno bolestan čovjek i tad će biti poravnate tvoje staze do Boga, pa kad Ga zazoveš, odmah će ti se odazvati. Vjeruj mi, istina je!

prof. Tomislav Ivančić

17.12.11

Abraham i Bog


Otac Abraham je veći dio svog života proveo u pustinji. Prolaznici su bili prava rijetkost. Jedne večeri se namjerio jedan prolaznik na Abrahamov šator. Abraham je kao dobar domaćin ponudio prolazniku večeru. Dok se večera pripremala Abraham je doznao u razgovoru da je taj prolaznik štovalac boga vatre. Abraham ga istjera van. Te noći Bog mu se ukazao u snu i upitao ga zašto je istjerao tog čovjeka iz svog šatora. Abraham mu odgovori da taj čovjek ne štuje pravoga Boga nego vatru. Bog mu tada reče: Ja ga podnosim već 63 godine, a ti ga nisi mogao podnijeti jednu večer?

(Anthony de Mello)

13.12.11

TI SI ONO ŠTO MISLIŠ



“Tko sam ja?” – upita mladić Starca.

“Ti si ono što ti misliš.” – odgovori Starac. – “Objasnit ću ti jednom pričom.”

“Jednog dana, pored gradskih zidina, u sumrak su se mogle vidjeti dvije osobe koje se grle.”

“To su tata i mama.” – misli nevino dijete.

“To su ljubavnici.” – misli čovjek pokvarene mašte.

“To su dva prijatelja koji se nisu vidjeli dugi niz godina.” – misli čovjek koji živi sam.

“To su dva trgovca koji su sklopili dobar posao.” – misli čovjek pohlepan za novcem.

“To je otac koji grli sina koji se vratio iz rata.” – misli žena nježne duše.

“To je kći koja grli svoga oca koji se vratio s puta.” – misli čovjek ožalošćen zbog smrti svoje kćeri.

“To su zaljubljeni.” – misli djevojka koja sanja o ljubavi.

“To su dvojica koji se bore na smrt.” – misli ubojica.

“Tko zna zašto se grle?” – misli uskogrudi čovjek.

“Kako je lijepo vidjeti dvije osobe koje se grle.” – misli čovjek Božji.

“Svatko misli,” – zaključi Starac – “ovisno o tome tko je on.

Pronikni u svoje misli: one ti mogu reći puno više o tome tko si nego tvoj učitelj.”

9.12.11

Betlehemsko svijetlo



Već 15. godinu za redom Savez izviđača Hrvatske će se uključiti u međunarodnu akciju Betlehemsko svjetlo – Svjetlo mira. Nadamo se kako ćete svi sudjelovati u širenju svjetla mira i ljubavi po Hrvatskoj, odnoseći fenjere sa svjetlom u župe u kojima djeluje vaša izviđačka udruga. U Beč će 13. prosinca otići izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske sastavljeno od članova prijavljenih Udruga. Polazak sudionika autobusom je predviđen u jutarnjim satima s Glavnog kolodvora u Zagrebu, povratak je isti dan kasno navečer (točne podatke potražite na webu SIH-a). Svečana misa na kojoj će se preuzimati Betlehemsko svjetlo održat će se u Beču u Katedrali Sv. Antuna Padovanskog 13. prosinca s početkom u 14 sati. Po završetku mise i u skladu s uputama koje će sudionicima dati voditelj akcije predstavnici SIH-a će krenuti na put u Hrvatsku Po povratku iz Beča, nedjeljno jutro 14. prosinca 2008. u 10.15 sati sudionici akcije okupit će se na zagrebačkom Zrinjevcu ispred Muzičkog paviljona odakle će u svečanoj povorci krenuti put Zagrebačke katedrale gdje će na misi u 11.30 sati, zajedno s ostalim vjernicima, moći u svojim fenjerima zapaliti to isto svjetlo, simbol mira i ljubavi, i ponijeti ga po svojim župama širom Hrvatske. Mole se svi sudionici da poštuju protokol i da ne dolaze samostalno pred Katedralu prije naznačenog vremena. Molimo da u Ured SIHa, prema vašim saznanjima i postignutim dogovorima, dostavite popis župa i institucija u koje ćete odnijeti svjetlo kako bi sačinili zajedničko priopćenje za javnost. Po završetku akcije svi sudionici i udruge koje su se u nju uključile obavezne su do 27. prosinca 2008. godine u SIH dostaviti kratko izvješće, po mogućnosti u elektroničkom obliku. Za sve dodatne informacije možete se obratiti Načelnici za PR - Piggy - na 091.2717.443 (VPN 293) ili u Ured SIHa sih@sih.hr. više o svemu betlehemsko.sih.hr/

3.12.11

Instalacija ljubavi



Saznali smo da možemo instalirati ljubav po sistemu instaliranja svakog novog programa na računalu. Super! Odmah ćemo kontaktirati tehničku podršku da nam kao korisniku pomognu u instalaciji.

Korisnik: Hallo!

Tehnička podrška: Da, kako vam mogu pomoći?

Korisnik: Pa, nakon puno razmišljanja, odlučio sam instalirati ljubav. Možete li me voditi kroz proces?

Tehnička podrška: Da. Mogu vam pomoći. Jeste li spremni odmah nastaviti?

Korisnik: Pa, ne znam što trebam uraditi, ali mislim da sam inače spreman. Što trebam prvo učiniti?

Tehnička podrška: Prvi korak je da otvorite svoje srce. Jeste li tu sa vašim srcem?

Korisnik: Da, ali postoji nekoliko drugih programa koji su upravo u toku u njemu. Možemo li instalirati ljubav dok oni rade?

Tehnička podrška: Koji su to programi? Što izvode?

Korisnik: Evo da vidim; prisutan je program povreda iz prošlosti, pa program niskog samopoštovanja, a program krivnje je upravo u punom pogonu.

Tehnička podrška: Nema problema.

Ljubav će postupno iz vašeg operacijskog sustava, izbrisati program povreda iz prošlosti. Ostati će u trajnom sjećanju, ali više neće remetiti druge programe.

Ljubav će na kraju nadjačati nisko samopoštovanje jer ćemo instalirati vlastiti modul pod nazivom visoko samopoštovanje.

No, morate potpuno isključiti programe krivnje i ljutnje. Ti programi mogu spriječiti ljubav da bude ispravno instalirana. Možete li ih isključiti odmah?

Korisnik: Ne znam kako ih mogu isključiti. Možete li mi reći kako?

Tehnička podrška: Sa zadovoljstvom. Idite na izbornik Start, pronađite i kliknite na program oprost. Učinite to onoliko puta koliko je potrebno da krivnja i ljutnja budu u potpunosti izbrisani.

Korisnik: Dobro. Učinio! Hej, počela je samo instalacija ljubavi. Je li to normalno?

Tehnička podrška: Da, ali ne zaboravite da imate samo osnovni program. Morate započeti povezivanje s drugim srcima kako bi dobili nadogradnju.

Korisnik: Ups! Evo već imam poruku o nekoj grešci. Ona kaže: "Greška – Program ne može funkcionirati prema vani." Što trebam učiniti?

Tehnička podrška: Ne brinite. To znači da je program ljubavi postavljen za rad unutar srca. To jednostavno znači da morate voljeti sebe prije nego možete dati ljubav drugima.

Korisnik: Dakle, što trebam učiniti?

Tehnička podrška: Kliknite na sljedeće datoteke: Oprostiti samom sebi; Osvijestiti svoje vrijednosti; i Prihvatiti ograničenja koja nismo u mogućnosti otkloniti

Korisnik: Dobro! Učinjeno!

Tehnička podrška: Sada ih kopirajte na direktorij srca. Sustav će urediti proturječnosti i početi krpati neispravno programiranje.
Također, trebate izbrisati samokritičnost iz svih direktorija i ispraznite koš za smeće kako bi bili sigurni da je potpuno nestala i da se nikada više neće vratiti.

Korisnik: Dobro…... Hej! Moje srce se popunjava s novim datotekama. Na mom monitoru svira prekrasna muzika, cijeli je ispunjen osmjehom, a mir i zadovoljstvo su se sami kopirali i ispunili cijele moje srce. Je li to normalno?

Tehnička podrška: Ponekad. Za nekoga traje dulje, a za nekoga kraće, ali na kraju sve dođe u pravo vrijeme. Dakle, ljubav je instalirana i pokrenuta.
Još jedna stvar prije nego što spustite slušalicu. Ljubav je slobodan program, svakome dostupan. Budite sigurni da ćete prenijeti njene različite module svima koje susrećete. Oni će ih zauzvrat dijeliti s drugima i vratiti, neke cool module, natrag vama.

Korisnik: Hvala vam! Bog.

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...