26.1.12

Opraštanje


OPRAŠTANJE

Dr Arun Gandhi, unuk Mahatma Gandhija i osnivač M.K.Gandhi instituta za nenasilje, u svom predavanju 9. lipnja na sveučilištu u Puerto Ricu, podijelio je slijedeću priču kao primjer 'nenasilja kod roditeljstva':
„Imao sa 16 godina i živio sam sa roditeljima na institutu kojeg je osnovao moj otac u Južnoj Africi oko 18 milja izvan Durbana, u središtu šećerne plantaže. Živjeli smo duboko u unutražnjosti zemlje i nismo imali susjeda, tako da smo se dvije sestre i ja uvijek radovali odlascima u grad i posjetama prijateljima ili odlascima u kina.
Jednoga dana me je moj otac upitao da ga odvezem u grad gdje se održavala jednodnevna konferencija na što sam sa radošću poskočio. Budući da sam ionako odlazio u grad gdje bih bio cijeli dan majka mi je dala listu namirnica koju je trebalo nabaviti, a otac me zamolio da se pobrinem za neke tekuće poslove kao na primjer odvesti auto na redovni servis. Kada sam odvezao oca tog jutra rekao mi je, 'Nađimo se ovdje u 17 sati, i ići ćemo kući zajedno.'
Nakon što sam na brzinu poobavljao sve zadatke otišao sam direktno u nabliže kino. Toliko sam bio zaokupljen dvostrukom filmskom programu u kojemu je glavnu ulogu igrao John Wayne da sam zaboravio na vrijeme. Bilo je već 17:30 kada sam se sjetio. Dok sam otišao u servis i preuzeo auto te odjurio do mjesta gdje smo se otac i ja trebali naći bilo je već 18:00 sati.
Zabrinuto me je priupitao, 'Gdje si do sada?' Bilo me je sram reći da sam gledao vestern film Johna Wayna te sam odgovorio, 'Auto nije bilo gotovo, zato sam trebao čekati.' Nisam znao da je on već zvao servis. Kada me je uhvatio u laži rekao mi je, 'Nešto nije bilo ispravno u mojem odgoju prema tebi što ti nije dalo dovoljno samopouzdanja da mi kažeš istinu. Kako bih vidio o čemu se radi, tj. gdje sam pogriješio, umjesto autom propješačiti ću 18 milja (29 km) do kuće te putem razmišljati o tome.'
Tako se je on odjenuo i obukao cipele te počeo šetati u smijeru kuće. Već se bilo smrklo, ceste su bile neosvjetljene a put uglavnom nepopločan. Nisam ga mogao napustiti te sam tako pet sati i trideset minuta vozio iza njega promatrajući oca kako prolazi ovu agoniju zbog glupe laži koju sam izrekao. Tada sam čvrsto odlučio da nikada više neću lagati.
Često se sjetim te zgode i pitam se u čudu da me kojim slučajem kaznio na način kako mi kažnjavamo svoju djecu bili uopće bio naučio svoju lekciju. Ne vjerujem da bih. Bio bih kažnjen i malo bih patio te bih ponovo napravio istu stvar. Ali ova jedna lekcija o nenasilju bila je toliko snažna da je ostala svježa u mom sjećanju kao da se dogodila jučer. To je snaga nenasilja.
„Opraštanje je napuštanje mog prava da te mrzim zbog toga što si me povrijedio.“

15.1.12

Blagoslov




Neka te Bog blagoslivlja danas i sutra i sve dane života tvoga
i u svakoj prilici okreni se Bogu i kaži:
Bože, molim te da blagoslov i mir izliješ na ovu situaciju, na ovog čovjeka, na mene.
UPORNO BLAGOSLJIVLJAJ SVOJE (DUHOVNO) SRCE. SVAKI PUT KADA SE TOGA SJETIŠ
MIJENJAJ SVOJE (DUHOVNO) SRCE TAKO DA TE SVE VIŠE I VIŠE ISPUNJAVA SNAGOM, LJUBAVLJU, MUDROŠČU I SVE VIŠE ČEŠ BITI SLOBODNIJI.

Budi strpljiv sa blagoslovom. Tako mijenjaš sebe i svijet.
Neka ti to postane navika. Blagoslivljaj ljude čim počneš nešto negativno osjećati prema njima, čim se počneš na njih ljutiti, ako se nekog plašiš blagoslivljaj ga.
I tako ustraj sve dok ne zapaziš da je više dobrote, ljubavi, slobode, mudrosti, snage, mira, oko tebe i U TEBI !
U MOLITVI (Blagoslov je također molitva) UVIJEK DOBIVAŠ OD BOGA
AKO MOLIŠ KAO ONAJ KOJI NE KANI ODUSTATI OD MOLBE DOK NE DOBIJE ONO ZA ŠTO JE MOLIO.

Gospodine, dolazim k tebi
Da me tvoj dodir blagoslovi
Prije nego započnem dan.
Gospodine, daj da tvoje oči
Nekoliko trenutaka počinu
Na očima mojim.
Gospodine, dopusti mi,
Da znanje o tvojem prijateljstvu
Ponesem u svoj svagdan.
Gospodine, ispunjaj moju dušu
Glazbom svojom,
Mirisom svojim,
Radošću svojom.
Gospodine,
Neka u dolini mojih napora
Sazrijeva žetva moja. /R. Tagore/


Oče nebeski,
Ti si moj Gospodar.
Čini sa mnom
Što hoćeš.
Daj mi ono
Što smataš da je
Za moje dobro.
Uzmi od mene
Što mi škodi.
Učini
Da moja volja
Bude tvojoj jednaka.
Blagoslovi mene
I blagoslovi svijet.
Blagoslovi me danas
I blagoslovi me sutra.
Blagoslivljaj me
Sve dane
Moga života. /Blaise Pascal/



4.1.12

Vozočašće u franjevački samostan Cernik



Biblijska zajednica Velika Gorica na Biblijsko –Arheološkoj izložbi franjevačkog samostana Cernik 10.prosinca 2011.

Na kraju svake godine u crkvi se na Silvestrovo moli sveta Misa zahvalnica te se čitaju statistički podaci umrlih, rođenih, razne akcije zajednica i slično. Tako mi je palo na pamet da i ja na toj misi zahvalim za sva svoja hodočašća, vozočašća, duhovne obnove, lit


urgijska čitanja kroz godinu od osobnih prvih početaka, te sve dobre ljude, braću i sestre koje mi je dragi Bog slao na put da me vode il da ja njih vodim ka svjetlu Kristovom.

Jedan od takvih putova bio je i susret župe svetog Mihovila iz Donjeg Miholjca i njihovim župnikom te članovima Biblijske zajednice sa nama članovima Biblijske zajednice Velika Gorica, u franjevačkom samostanu Cernik pored Nove Gradiške a pod vodstvom profesora Tomića iz Đakova. Započeli smo slušajući priče spomenutog profesora nama laicima željnim svih saznanja o počecima usmene predaje Božje riječi pa do svih oblika prvo rukom pisanih Biblija na papirusu, svicima,štavljenoj koži pa do umnožavanja i stvaranju knjiga Biblije. Sve je bilo novo saznanje na nas većinu.


Postava muzeja koja je smještena u samostanu u dvije dvorane sa više vetrina i brižljivo je slagana od ruku dr. Tomislava Vuka. U svim tim vetrinama možemo vidjeti Biblije na originalnim jezicima (hebrejskom i aramejskom/stari zavjet, na grčkom jeziku, na latinskom), Biblije na više jezika (čak četiri pisma odjednom.) Zatim smo vidjeli m

olitveni šal kojim se židovi muškarci zaogrnu dok časte Božju riječ, svitak Zakona-Tore umanjen, molitvene vezice (specifične židovskom običaju pri čitanju Tore), Mezuza- kutijica (dosl." dovratak") u koju je smješten mali svitak pergamenta s dva ručno ispisana biblijska citata (Pnz 6,4-9 i 11,13-21.) Prvi sadrži ispovijest izraelske vjere nazvanu po uvodnim riječima "Šema Izrael"(prev."Čuj, Izraele") a koju oni izgovaraju svako

dnevno u molitvi. Drugi sadrži obećanje blagoslova ako se zapovijedi budu držale. U oba teksta dana je i opomena ako se ne budu držali- iz kojih je nastao njihov običaj pričvršćuju ga čavlima na desni dovratak svakih vrata s ulazne strane te kad prolaze kroz vrata dodirnu je i kažu blagoslovni zaziv te poljube ruku. Uoči Božića na HTV-u, bio je film Rođenje Isusa Krista i u jednoj sceni filma, Marija ulazila u kuću svoga oca Joakima i Ane i upravo je učinila opisanu radnju što sam povezala sa ovim saznanjem. Ovaj oblik u vetrini m

uzeja bio je moderan za auto i tekst je otisnut na papiru, na engleskom i hebrejskom i to izvadak iz Ps 91,11 "Jer anđelima svojim zapovijedi da te čuvaju na svim putovima tvojim."

Dalje smo mogli u vetrinama vidjeti minijaturne amfore koje su služile za čuvanje svitaka u davninama kroz stoljeća. Prvu Bibliju na hrvatskom jeziku

(staroslavenski/starohrvatski tekstovi pisani glagoljicom i hrvatski pisani latinicom)-od najstarijih postojećih rukopisa do najnovijih izdanja. Tako su u muzeju sačuvane mnogobrojne Poslanice ili Epistole i Blagovjesti ili Evangjelja za sve nedjelje i blagdane cerkvenoga godišta raznih izdavača iz raznih godina, zatim Brevijari, misali do Jeruzalemske Biblije s uvodima i bilješkama izd.A.Rebić-J.Fućak-B.Duda, 3.izdanje Kršćanske sadašnjosti u kožnom izdanju.

U drugoj dvorani koju smo još obišli nalazili su se eksponati uljanica, i nekih zanimljivosti koji su nas divnom riječi gvardijana samostana i profesora približili Svetoj zemlji i vjeri našeg spasitelja Isusa Krista.

Većina svih eksponata nije originalna jer "tražili bi nas iz Interpola" našalio se profesor na kraju.

U zajedništvu obojih zajednica pomolili smo se u crkvi samostana o kojoj nam je nekoliko riječi ispričao gvardijan samostana i produžili zajedno do crkve Sv. Leonarda sa fra Tomom gdje smo pjevali adventske pjesme, zajednički se fotografirali i zahvalili na ovom susretu, do nekog novog susreta u Kristu.


Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...