Nervni
otrov u brzoj hrani
Akrilamid
je neurotoksin koji se nalazi u duhanskom dimu i nekim plastičnim materijalima.
Poseban je problem što prženjem hrane bogate škrobom i ugljikohidratima također
dolazi do stvaranja akrilamida, koji tako postaje neželjeni sastojak
svakodnevne prehrane. To je poznato tek 20-ak godina nakon što su švedski
znanstvenici otkrili da različiti prehrambeni proizvodi sadrže visoke
koncentracije akrilamida. U kilogramu prženih krumpirića iz restorana brze
hrane nalazi se 4000 mikrograma akrilamida, što je 8000 puta više od dopuštene
količine toga spoja u pitkoj vodi!
Prženjem
do akrilamida
Nakon
toga neugodnoga otkrića nadležne su institucije započele opsežne analize i
redovit monitoring akrilamida u prehrambenim proizvodima. Najčešća i najviša
onečišćenja hrane akrilamidom izmjerena su u pomfritu (332 mikrograma),
grickalicama i krekerima (580 mikrograma), tostu (149 mikrograma), biskvitima i
vaflima (201 mikrogram), žitaricama za doručak (164 mikrograma), prženim
zamjenama za kavu (510 mikrograma)... Nedavno je Europska komisija predložila
pravilnik prema kojem bi se odredio dopušteni sadržaj akrilamida u hrani na
tržištu. To zapravo znači da problem akrilamida u hrani nije reguliran iako se
zna da ta kemikalija, osim neurotoksičnoga djelovanja, može izazvati oštećenja
na DNK i uzrokovati rak.
Laksativne
mjere
Prijedlog
pravilnika Europske komisije naišao je na kritike udruga za zaštitu potrošača,
ali i mnogih predstavnika Europskoga parlamenta jer mjere nisu restriktivne,
nego liberalne, odnosno pogoduju interesima proizvođača brze hrane. Umjesto
zakonski definiranih gornjih granica akrilamida u hrani, pravilnikom se
predlažu neobvezujuće indikativne vrijednosti. To je zapravo preporuka bez
represivnih mehanizama, odnosno kazna. Osim toga, u prijedlogu pravilnika
indikativne su vrijednosti za akrilamid postavljene vrlo visoko, daleko iznad onih
koncentracija koje se prosječno nalaze u pojedinim prehrambenim proizvodima.
Tako je, na primjer, određeno da indikativna doza za akrilamid u biskvitima i
krekerima iznosi 500 mikrograma u kilogramu, iako je izmjereno da je prosječna
(»redovita«) koncentracija u tim proizvodima 201 mikrogram. To je, dakle,
150-postotno povećanje, koje je, naravno, u interesu prehrambene industrije.
U
korist industrije
Eamonn
Bates, predstavnik lanaca restorana brze hrane u Europskoj uniji, poput
»McDonald'sa« i »Burger Kinga«, zadovoljan je laksativnim prijedlogom Europske
komisije te umiruje javnost: »Akrilamid nije dobra stvar za ljude, ali on ne
nosi zdravstveni rizik. Mislim da je prerano uvoditi obvezujuće granične
vrijednosti u prehrambenim proizvodima jer ne postoje indikacije da se radi o
važnom javnozdravstvenom problemu.«
Primjer
akrilamida pokazuje da se na razini legislative može pogodovati industrijskim
interesima. Pritisak javnosti potreban je posebno zbog djece koja su, nažalost,
ovisna o grickalicama, čipsevima, pomfritu... Na meniju djece, dakle, često se
nalazi »nutritivno smeće« koje je najbogatije nervnim otrovom akrilamidom.
Nema komentara:
Objavi komentar