28.9.08

Blagdan Svetog Mihovila

Sveti Mihovil
Izvor: Wikipedija



Sveti Mihovil (Mihael), arkanđeo, spominje se u Bibliji pet puta, jednako ga štuju katolici i pravoslavci. Zaštitnik je policajaca, vojnika i radiologa dok se molitva ovome svecu upotrebljava kao zaštita od zlih duhova (naime, molitva Sv. Mihovilu je jedina egzorcistička molitva koja je dozvoljena laicima).

Ime Mihael, potječe iz hebrejskog "Mi ha el", što znači: "Tko je kao Bog?" (latinski: "Quis ut Deus?"). Spominje se u Bibliji pet puta.

Najznačajniji je tekst o sv. Mihovilu iz Otkrivenja: "Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihovil sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli" (Dn 12,7-9).

U ikonografiji prikazuje se, sv. Mihovila kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima prema svetom Mihovilu veliko štovanje i duboku pobožnost. Promatra ga kao moćnog zaštitnika, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Razni staleži štuju sv. Mihovila kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. Njemačka ga također od davnine slavi kao svoga zaštitnika. I kod nas u Hrvatskoj podignute su mu u čast mnoge župne i podružne crkve, a i neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji Miholjac, Miholec, Mihovljan itd. Sveti Mihovil je ujedno i nebeski svetac - zaštitnik starog hrvatskog grada Šibenika.


Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihovila u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj.

Nema komentara:

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...