27.1.11

Strah


STRAH

Što je strah? Strah je dakle najosnovnija i naj - instinktivnija emocija. Ona je podloga na koju se nadograđuju ljubomora, ljutnja, tuga, sram ili stid

Pa pitamo, kada, kod koga i od kuda dolazi strah? Čega je strah plod?

Strah je plod razno raznih neugodnih situacija... a javlja se već kod djece. To je uistinu najčešće i naj-emocionalnije iskustvo malog djeteta. Malo dijete ne zna ispravno tumačiti neugodne okolnosti. Ono je često sklono pretjeranim, dramatičnim zaključcima, zamišljanju strašnih stvari. Najčešći strah kod djece je strah od mraka jer se osjeća nemoćno, pogotovo u nepoznatom prostoru jer je u neugodnom svijetu. Kod odraslih strah može biti potenciran gubitkom drage osobe, strah od neuspjeha, strah od svađa i u obiteljskom nasilju itd, itd.

Kako nadvladati strah? Ovisno u kom je intenzitetu strah. Od koga ili čega dolazi strah? Ako su takve situacije straha bolne, neugodne, česte i intenzivne, govorim o odraslim osobama, i ako se često ponavljaju, tada strah postaje trajan, jer takva vlastita neugodna iskustva mogu biti vrlo teška, rekla bih do boli, patnje i zastrašujuća. Stoga se s pravom pitamo, a kako pomoći osobi nadvladati strah? Dakle, neminovno je biti bliz, biti Šimun Cirenac, razumjeti odsobu i zadobiti njezino poverenje, koje treba biti obostrano. Osobi je potrebno imati i podršku i razumijevanje najbližih iz obitelji, na radnom mjestu, podršku prijatelja koji će na svoj način pokušati ublažiti ili pomoći osoloboditi osobu straha kako nebi prešao u kronicitet. Također je jako bitno zadobiti povjerenje pa u tom povjerenju približiti osobi, OSOBU ISUSA KRISTA, te u Ime Isusovo odreći se straha.

Kako se boriti sa strahom?

Poneki strahovi nisu toliko uvjetovani samom situacijom koje se osoba plaši, već osjećajem da se neće smjeti ili znati obraniti. Primjer su nam djeca koja su bila kažnjavana i zastrašivana kad bi se suprotstavili u njima bi se razvio strah od konfliktnih situacija. Takav strah se obično razvija i u strah od kontakata s ljudima općenito, jer su u odnosima sa osobama konflikti, nesporazumi i neslaganja bili možda česti i neizbježni. A u situacijama s drugim ljudima javlja se strah odbacivanja i neprihvatljivih reakcija. Neke osobe, ovisno o ranim iskustvima, mogu se toliko bojati izražavanja svojih emocija, da mogu razviti strah od emocija samih. To stvara duboku unutarnju tjeskobu. Tjeskoba je tim jača što kao posljedica kažnjavanja i kontrolirajućeg ponašanja roditelja osobito kod djece prirodno se stvaraju snažne negativne emocije koje se potiskuju. Konflikt između tih snažnih emocija koje se nastoje probiti u svijest, te straha da će one nadvladati i izazvati kažnjavanje i odbacivanje od drugih, može biti uzrokom anksioznosti koju je teško analizirati i razumjeti. Stoga ovo pitanje kako se boriti sa strahom je ovisno o složenosti i težini problema, što je povezano i s dob, a možda će biti potrebno s osobom raditi ne samo na uzrocima primarnog straha, nego i na sekundarnom strahu od straha, koji je povezan s osjećajem nedostatka unutarnje snage i podrške u samom sebi. Rad na razvoju samopouzdanja i samopoštovanja umnogome doprinosi rješenju problema. A s obzirom na snagu emocionalne neugode te poteškoće u društvenom i praktičnom funkcioniranju koje strah može izazvati, nije rijetkost da nakon dužeg perioda ponavljanih iskustva straha osoba počne sa strahom iščekivati nove epizode straha. Tako se razvija dodatna razina problema – strah od samog straha, što otežava rješavanje problema složenijim.

I na kraju najbolji recept - terapija - kod straha jest odreći se straha u Ime Isusovo. Svoj strah predati Isusu! Moliti svaki dan i biti bliz Isusu, slaviti Euharistiju i biti prijatelj s PRIJATELJEM! Vjeruj, tvoj Prijatelj Isus te oslobađa svakog straha. Povjeri svoj strah Njemu, svom velikom Prijatelju i straha će zauvijek u tebi nestati! Isus ti kaže, dijete moje ne boj se, ja sam te otkupio! Ti si moj!

s. Augustina Barišić, vms

Nema komentara:

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...