19.12.11

Poravnajte staze Bogu našemu!



Poravnajte staze Bogu našemu!' – kaže Izaija prorok. U Svetom su Pismu dvije varijante kako Bog komunicira s čovjekom. On najprije poziva ljude, kao što je pozvao Mojsija, kao što je Isus pozvao apostole, i osobito Pavla. Isus je jednostavno govorio ili 'Pođi za mnom!' ili 'Dođite k meni svi umorni i opterećeni!' S druge strane, Bog jednostavno dolazi k ljudima kao Gideonu u Izraelu, kao Mojsiju u pustinji, kao sjajan oblak nad svetištem i u hramu. Isus dolazi rimskom kapetanu da mu ozdravi slugu, Jairu da mu uskrisi kćerku, u Petrovu kuću da izliječi Petrovu punicu. Nakon uskrsnuća On dolazi apostolima, ukazuje se. U svakoj euharistiji On dolazi da nas za bude božanska hrana i piće.

Naučeni smo u molitvi zahtijevati od Boga da nas oslobodi od mnoštva problema, da nas ozdravi, da nam se ukaže. Činimo to kao da je Isus slugančić, a mi šefovi koji mu zapovijedamo. Ako Bog ne usliši naše zahtjeve, spremni smo otići od Njega, ući u red ateista i agnostika, postati zločesti i bogohulni. Osim toga, Bog stalno čeka pred našim vratima da Mu otvorimo pa da uđe k nama i s nama večera, kaže Knjiga Otkrivenja. Kad rastreseno molimo, On čeka danima i godinama pred vratima naše osobe, da Mu otvorimo, da se saberemo i postanemo svjesni da je Bog na vidiku.

No, najgore je kad naši grijesi i nemar za Boga i Njegov dolazak vrijeđaju Njegovu dobrotu, kad činimo zlo, kad mirno psujemo Božje ime, kad se oholo imenujemo ateistima i neprijateljima Boga i Njegovih djela na zemlji. Umjesto zahvalnosti što nas je stvorio i postavio da na zemlji živimo kako bismo nakon toga uživali plodove naših napora u svijetu, mi se postavljamo iznad Njega i ružno i odvratno Ga vrijeđamo. Kako ćeš Ga pogledati u lice kad se preseliš u nebeske krajeve?! Sramota! Ili se pravimo lažno ponizni te se vječito priznajemo grešnicima, iako nam je Bog davno sve oprostio. Na taj način smatramo sebe nedostojnima da nam Bog dolazi ususret, te Mu ne dopuštamo prići.

Poravnajte staze Bogu našemu! Jedni su preoholi, a drugi preponizni. Ni jedni ni drugi nisu realni, ne priznaju da je Isus postao čovjekom i da s Njime mogu svi razgovarati, kako grešnici, tako i sveci. Poravnati put do Boga znači uzeti Božja mjerila i Njegove kriterije za sebe i za svoj život. To znači početi čitati Njegovu riječ i vršiti je. Ako ti poslušaš Njegovu riječ, i On će tvoju. Kako možeš zvati Boga da ti pomogne, kad si u grijehu i ne kaješ se, kad mrziš i ogovaraš ljude, kad su ti zlom vrata zaključana?! Kojim pravom moliš Boga za pomoć, a ostaješ u zlu, neprijateljski raspoložen prema Njemu?

Mislimo da se molitvom sve rješava. Krivo! 'Obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti!', kaže Isus. Promijeni svoje misli, riječi, počni činiti dobro, postani pravedan i plemenit čovjek, razmišljaj i shvati da je Bog gospodar svijeta, a ne ti, da je On tebe stvorio, a ne ti Njega, da je u Njemu spas, a ne u tebi, da ti trebaš Njega, a ne On tebe. Postani normalan, a ne duhovno bolestan čovjek i tad će biti poravnate tvoje staze do Boga, pa kad Ga zazoveš, odmah će ti se odazvati. Vjeruj mi, istina je!

prof. Tomislav Ivančić

Nema komentara:

Istina o lijeku Proveri u knjizi Hormonska ravnoteža dr.Sara Gottfried

Knjiga- Hormonska ravnoteža- Sara Gottfried Prirodna rješenja za hormonske poremećaje I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspolože...