6.1.09

SVETA TRI KRALJA



Današnji blagdan predstavlja nam petero kraljeva. Svi su oni različiti po svojim ulogama, a isto tako niti jedan od njih nije u onom klasičnom smislu pravi kralj.

Njih trojica iznenada se pojavljuje i sa zvijezdom, koja ih je dovela, opet nestaju. Dolaze kao odsjaj čudesne Božje objave ili epifanije. Ti čudni ljudi zapravo i nisu kraljevi nego mudraci – magoi. Ako poštujemo njihovo vrijeme i domete tog vremena, možemo ih slobodno smatrati znanstvenicima. Oni traže još čudesnijeg Kralja i svojom nazočnošću objavljuju njegovu kozmopolitsku narav. Taj novorođeni Kralj, u jednom trenu povijesti silazi s trona svoga otajstvenog Kraljevstva, odriče se kraljevstva jednog izabranog naroda, da bi postao svojina sviju koji će u njega povjerovati i koji će ga slijediti, a on će svoje voditi u Kraljevstvo istine i mira. Kraljevstvo pravednosti i svjetla. Taj mladi Kralj svome će nas Ocu predstaviti kao svojinu koju je stekao ne zlatnom krunom nego krunom od trnja, koju su mu spleli oni koje on spašava.

Konačno peti kralj je kralj Herod – uznemireni kralj, koji se strašno boji za svoje kraljevstvo, premda nije apsolutni gospodar u tom kraljevstvu jer iznad sebe ima rimskog cara, a sam rimski upravitelj ima veču vlast nego uznemireni kralj Herod.

Današnji blagdan, po svemu čudesan, pršti od prekrasnih simbola koji su jedan ljepši od drugoga. Poruka tih simbola ima duboku religioznu poruku i pozadinu. Tu je zvijezda izvor svjetla ali i znak velikog i čudesnog Kralja. Tu su darovi koje su donijeli mudraci: Tamjan, zlato i smirna. Tu je blagoslov vode, kao simbola života koji se izljeva po milosti Kristovoj na sve stvoreno. Jer tom se vodom škrope naši domovi, oruđa, polja i sve što nam služi, kako bi se time dalo do znanja da novorođeni Kralj blagoslovom označuje i štiti svoje kraljevstvo – Crkvu. Konačno tu su i žrtvene životinje koje su predstavnici svih živih bića.

Stoga nema ljepšeg i slikovitijeg blagdana od Bogojavljenja ili Epifanije koji bi na tako zorni način objavljivao svekraljevstvo Sina Božjega, po kojemu smo spašeni, ali ne samo spašeni od kazne, nego i posvećeni. Tako smo; sveti narod, puk izabrani, kraljevsko svećenstvo, sinovi i kćeri svjetla.

I što može vjernik nego obasjan sjajem poruke današnjeg blagdana reči nego: Kako si uzvišen Gospodine u svem sjaju svoje objave koja ne slijedi ni našu ljudsku logiku ni naše vrijednosti, jer si iz štale učinio najveličanstveniji dvor prema kojemu su dvorovi silnika obočno blato koje se raspada i u kojemu uznemireni vladari dršću za svoju krunu, kako nekad tako i danas. Amen.

Molitva vjernika

Kristu Gospodinu, koji se na današnji dan objavio kao Spasitelj svih ljudi, uputimo svoje molitve.

1. Obasjaj sjajem svetosti svoju Crkvu, da poput zvijezde repatice vodi narode Kristu kralju nebeskome, - Molimo te.

2. Udijeli Gospodine ovom svijetu svoj mir, da otpočine od tolikih razdora i ratova, strahova i nesigurnosti, - Molimo te.

3. Ulij znanstvenicima Duha mudrosti da te mogu prepoznati u svemu što nas okružuje, - Molimo te.

4. Potakni ljude današnjeg vremena da te prepoznaju u tvojoj dobroti i ljepoti koju si nam dao, - Molimo te.

5. Speri blagoslovom svoje milosti grijeh i zlo koje nas je uprljalo, da ti čista i iskrena srca služimo, - Molimo te.

6. Naše mlade ispuni zanosom davnih mudraca – Bogotražitelja, da traže tvoju blizinu i ne daj da lutaju u sjeni zla i smrti, - Molimo te.

7. Vječnom svjetlošću zasvijetli našoj pokojnoj braći i sestrama u kraljevstvu nebeskom, - Molimo te.

Molimo Gospodine da tvoje svjetlo spasenja u nama gori neoslabljenim žarom, pa da potpomognuti tvojim poticajima to spasenje donesemo u srca onih u kojima boravi tama i hladnoća, jer su se udaljili od tebe, jedinog izvora svetlosti i mira. To molimo po Kristu Gospodinu našem. Amen.

S NETA

Nema komentara:

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...