16.8.11

Kristov čovjek


Kristov čovjek

Govorimo s mjesta na koje me dovela ljubav Krista Spasitelja, tražeći od mene da izađem iz svoje zemlje i s Njegovom milosti donesem plod drugamo, plod koji je pozvan da traje i ostaje.

Ove je riječ bl.Ivan Pavao II. izrekao nakon izbora za papu. One upućuju na čovjeka koji vjeruje, na papu koji nosi u sebi duboku spoznaju da treba donositi rod tamo kamo ga Božja providnost postavi. Njega je izvela iz daleke Poljske i odvela u Rim.

Pripadao je poljskom narodu, ali Kristovom ljubavlju koja je utjelovljenje Božjeg milosrđa, onda je pripadao svima.

Kako je bio u Gnieznom u Poljskoj, izrekao je snažne riječi koje upućuju na njegovo poslanje i brigu za svakog čovjeka i za sve narode. On je to pokazivao za svakog čovjeka i za sve narode. On je to pokazivao kamo god je išao. Svaki put je ljubio zemlju u koju je dolazio i time pokazivao koliko voli ljude koji žive u toj zemlji. U tom poljupcu zemlji, ljubio je njezine stanovnike.Tom zgodom u Gnieznom je rekao: Ovaj Papa,koji je svjedok Kristov i ljubi križ i uskrsnuće, danas dolazi na ovo mjesto da svjedočiza Krista koji živi u duši njegove zemlje, za Krista koji živi u duši naroda koji su ga već davno primili kao "Put, Istina i Život". Dolazi da bi govorio pred cijelom Crkvom, Europom i svijetom o narodima koji su često zaboravljeni.Dolazi da viče snažnim glasom. On dolazi zagrliti sve narode-sa svojim vlastitim narodom- da ih pritisne na srce Crkve u koju ima bezgranično povjerenje.

Čovjek cijeloga svijeta

Doista, bl. Ivan Pavao II pripadao je ne samo cijeloj Katoličkoj crkvi nego cijelome svijetu. Dani njegove smrti i ukopa to su jasno pokazali na veličanstveni i iznenađujući način. Zato je njegov najbliži suradnik, tada još kardinal J.Ratzinger rekao u svojoj propovijedi na sprovodnoj misi:"Kristova je ljubav bila središnja i glavna snaga našega dragoga Svetoga oca. Oni koji su ga vidjeli kako moli, oni koji su ga slušali kad propovijeda. to dobro znaju. Zahvaljujući njegovoj dubokoj ukorijenjenosti u Krista mogao je nositi teret koji je iznad posve ljudskih snaga: biti pastir Kristova stada, njegove opće Crkve."

Zašto je mogao biti takav? Zato št je bl. Ivan Pavao II bio potpuno Kristov. Zato što je prema Kristu , jedinome svojemu cilju, usmjerio cijeli svoj život i svoj duh. Zato što je Krist bio jedini objekt njegovih misi, njegove volje i njegova srca. U njemu je jedinom gledao Spasitelja, onoga pred kojim je nekoć Petar rekao : "Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga"

I poput Petra i bl. Wojtyla je ostao uz Krista, tajnu svake ljubavi. Povjerio je svoj život toj ljubavi koja ga je izabrala i njoj se prepustio da ga vodi do kraja.

Blaženi Ivane Pavle II, hvala ti što si nam za života bio znak Božje ljubavi. Ti si volio svakog čovjeka i sve narode. Hvala ti za ljubav prema našem hrvatskom narodu kojega si posebno ljubio i nosio u srcu. Pomozi nam da Krist također bude glavni objekt naših misli, volje i naših srca.

p.Mirko Nikolić, DI

Nema komentara:

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...