30.8.08

Duhovna obnova


Duhovna obnova na temu “Kako liječiti brak i obitelj?”

Susret je vodio svećenik Dražen Radigović, istaknuvši kako su danas mnogi brakovi u krizi jer supružnici ne znaju kako na prihvatljiv i razumljiv način izraziti ljubav jedno prema drugome.

Važno je dakle svladati te prepreke,prepoznati i razumjeti emocionalni jezik svog partnera te uspostaviti komunikaciju ljubavi koja će biti obostrano razumljiva. Svećenik je rekao kako postoji pet jezika ljubavi kojima supružnici mogu primati i darivati ljubav u braku: potvrdne riječi, kvalitetno vrijeme, primanje darova, djela služenja i tjelesni dodir.

Potvrdna riječ je ljubavni jezik broj jedan koji čak u 70 posto slučajeva razumije supružnik. To je vrlo moćno sredstvo kojim kroz geste podrške i ohrabrenja dajete suprugu indirektno do znanja koliko je važan njegov doprinos u obitelji i time mu potvrđujete njegovu dostojnu ulogu u bračnom zajedništvu.

Jezik kvalitetnog vremena najbolje razumiju supruge, a predstavlja vrijeme koje suprug namjenjuje samo supruzi, bilo kroz komunikaciju, razgovor ili tjelesni dodir. To su zajednički trenuci provedeni na način koji supruga naročito voli, osim razgovora to mogu biti zajedničke šetnje, povremeni izlasci na večeru, kazalište, obilazak dragih mjesta itd.

Primanje darova također je vidljiv simbol iskazivanja ljubavi i neke su osobe već u svojoj obitelji na to navikle. Zato je važno znati je li emocionalni jezik supružnikai jezik darivanja. Darivanje ne mora biti velike vrijednosti, ali je važno da je to stalna pažnja. Ponekad to može biti samo darivanje cvijeta ili napisana ljubavna poruka. Važna je gesta, jer često puta cijena dara nije važna nego sam čin darivanja.

Djelima služenja supružnici međusobnu ljubav iskazuju tako što čine ono za što znaju da bi drugu stranu obradovalo. To mogu biti kućni poslovi, kao što su postavljanje stola, brisanje prašine i sl. Ovaj jezik ljubavi sigurno ruši stereotipe o ulozi žene i muža u braku, ali je dragocjen i plodonosan.

Peti jezik ljubavi je tjelesni dodir i osobe čiji je to emocionalni jezik čeznu da ga bračni drug i u prolazu dodirne. U braku taj dodir ljubavi može imati različite oblike i važno je znati koji dodiri su ugodni i ne učiniti pogrešku s dodirom koji čini samo vlastitu ugodu, jer onda to više nije jezik ljubavi. I na kraju, ljubav je izbor, u njoj nema prisile i kad se nauči ispunjavati potreba za ljubavlju svoga partnera, odnosno počne govoriti njegovim jezikom ljubavi, nestaju nesporazumi i otvori se prostor za radost i sreću.

Poruka ove duhovne obnove bila je poziv supružnicima da prepoznaju potrebe za ljubavlju svoga partnera i da učine sve kako bi u braku zavladalo razumijevanje, radost i ljubav. Marija Jovović



Nema komentara:

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...