8.2.09

SVJETSKI DAN BRAKA

Ponovno vratiti radost braka








Predsjednik Vijeća HBK-a za obitelj krčki biskup Valter Župan uputio je za Svjetski dan braka, koji se slavi 8. veljače, sljedeću poruku kršćanskim supružnicima i svim ljudima dobre volje:

Na inicijativu i pod pokroviteljstvom Svjetske zajednice bračnih susreta (Worldwide Marriage Encounter) Svjetski dan braka slavi se druge nedjelje u veljači, a u sve većem broju zemalja slavi se i tjedan braka najčešće od 7. do 14. veljače. Od ove godine, zahvaljujući suradnji Ureda HBK-a za obitelj i Hrvatske zajednice bračnih susreta, i Hrvatska se pridružuje tim zemljama u nastojanju da se sve više otkriva vrijednost braka, njegov smisao i značenje. To se prije svega odnosi na kršćanske supružnike koji su pozvani doživljavati bogatstvo Božjeg plana za brak i obitelj.

Propovjednik Papinskoga doma kapucin o. Raniero Cantalamessa na nedavno održanom VI. svjetskom susretu obitelji u Meksiku u svom je izlaganju zaključio: »Zadaća kršćana da ponovo otkrivaju i u punini žive biblijski ideal braka i obitelji nije ništa manje važna od njegove obrane. Na taj način može ga se ponovno predočiti svijetu činjenjem, više negoli govorenjem.«

Logičan smjerokaz na putu prema tome cilju predstavlja moto Svjetskog dana braka »Ljubite jedni druge«. Te su riječi srž Isusove nove zapovjedi koju znakovito triput ponavlja učenicima, ali i svima nama (usp. Iv 13, 34; Iv 15, 12; Iv 15, 17). Isus nas potiče da ljubimo jedni druge kao što On ljubi nas - On, Bog koji je ljubav sama (usp. 1 Iv 4, 8). Uzvišen je to ideal koji, kada mu se približimo, biva prepoznat usklikom: »Gle kako se ljube!« Po njemu su pogani prepoznavali prve kršćane, a i današnjim kršćanima to bi trebao biti znak raspoznavanja. Valja nam se upitati je li i među nama to uistinu tako.

Za Krista nema izgubljene situacije i mrtvog braka koji ne bi mogao oživjeti, jer kao što je Lazara uskrisio od mrtvih kad su svi mislili da je prekasno, tako može oživjeti i brak za koji se čini da više nema nade, jer »Bogu je sve moguće«.
Nasreću, mnogi kršćanski supružnici odgovaraju Isusovu pozivu na takvu ljubav, međusobno se podlažući jedno drugom. (usp. Ef 5, 21). Pri tome muž ostvaruje svoju misiju ljubeći ženu kao Krist Crkvu, spreman za nju sve žrtvovati, uključujući i svoj vlastiti život. Žena, pak, prihvaća tu njegovu misiju da bude tako ljubljena (usp. Ef 5, 21-25). Uz to, doživljavajući bračni čin kao obnovu bračnih zavjeta, oni produbljuju svoju ljubav, a iz sakramenta braka crpu snagu za sve teškoće i probleme koje bračni i obiteljski život neizbježno donosi.

Brak nije samo usmjeren rađanju djece, nego uključuje i dimenziju uzajamne ljubavi i potpore supružnika. Između ostalog, papa Ivan Pavao II. razradio je to u svojim katehezama srijedom od 1979. do 1984. godine poznatim kao Teologija tijela, a papa Benedikt XVI. otišao je i korak dalje u svojoj nastupnoj enciklici »Bog je ljubav« pišući duboke i nove stvari koje se tiču erosa u braku i samoga odnosa Boga i čovjeka. »Brak utemeljen na isključivoj i konačnoj ljubavi postaje slika odnosa Boga i njegova naroda i obratno, način na koji Bog ljubi postaje mjera ljudske ljubavi« (DCE, 11).

Brak, naime, nije samo društvena zbilja, već je to zajednica ljubavi i života muškarca i žene, kakvu je Bog utemeljio u početku stvaranja, a Isus podigao na razinu sakramenta. To zajedništvo osoba između muškarca i žene, koje se otvara životu, predstavlja »prvotni sakrament«. Ono simbolizira i ima svoje ishodište u zajedništvu triju božanskih osoba i njihovoj uzajamnoj ljubavi. U tom svjetlu shvaćamo i nerazrješivost braka, jer »što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja« (Mt 19, 6). Ima mnogo supružnika koji dosljedno žive takvu viziju braka. Tu su oko nas, samo što oni ne pune medijske stupce i njih se ne prikazuje kao uzore.

Isus je svoje prvo čudo učinio u Kani Galilejskoj upravo na vjenčanju, pretvarajući vodu u vrsno vino (usp. Iv 2, 1-11). To je simbolika koja nam pokazuje kako Isus takvo čudo može učiniti za svaki bračni par, jer svjesni smo da su i u tom području ljudske snage ograničene i mogu se potrošiti. Božja je snaga neizmjerna i očituje se na mnoge ponekad neshvatljive načine. Supružnici ga to samo trebaju zamoliti te mu dopustiti djelovati u njima i po njima. To se prije svega ostvaruje u molitvi, čitanju Svetoga pisma te osobito redovitim sudjelovanjem supružnika na euharistiji. Na misi se događa naime još veće čudo, vino se pretvara u Isusovu krv koja ozdravlja i osnažuje ljudsku dušu.

Za Krista nema izgubljene situacije i mrtvog braka koji ne bi mogao oživjeti, jer kao što je Lazara uskrisio od mrtvih kad su svi mislili da je prekasno (usp. Iv 11, 38-43), tako može oživjeti i brak za koji se čini da više nema nade, jer »Bogu je sve moguće« (Mt 19, 26).

Kako bi se što uspješnije proslavio Svjetski dan braka u Hrvatskoj, Ured HBK-a za obitelj i Hrvatska zajednica bračnih susreta zajednički su priredili programski paket koji je predviđen poglavito za župe. Stoga koristim ovu prigodu pozvati na suradnju svećenike i bračne parove, jer upravo su sakrament ženidbe i sakrament svetog reda usmjereni služenju zajednici, a kao takvi su komplementarni i međusobno se nadopunjuju. Podsjećam i na poziv koji je sveti otac Benedikt XVI. uputio sudionicima VI. svjetskog susreta obitelji u Meksiku, u kojem je potaknuo kršćanske obitelji da se učlanjuju u udruženja koja promiču identitet i prava obitelji te da se ta udruženja međusobno umrežuju i surađuju kako bi njihovo djelovanje bilo što probitačnije.

Naposljetku, želim svim supružnicima u Hrvatskoj čestitati Svjetski dan braka i zazvati na njih obilje blagoslova, u nadi da će proslava toga dana biti svojevrsni poticaj promicanju ljepote i ponovnom otkrivanju radosne istine o braku za jedan bolji i ljepši svijet.

Molitva za naš brak

Nebeski Oče, zahvaljujemo ti za Tvoj pregolemi dar sakramenta braka. Omogući nam rasti u prisnosti s Tobom i jedno s drugim. Pouči nas ljepoti opraštanja kako bismo sve više i više postajali jedno u srcu, umu i tijelu. Ojačaj našu međusobnu komunikaciju i pomozi nam da postanemo živim znakovima Tvoje ljubavi. Pomozi nam da budemo primjeri predanja, ljubavi i služenja našim obiteljima i djeci. Učini nas znakovima jedinstva za koje Isus moli na Posljednjoj večeri. Otvaramo se vodstvu Tvoga Svetoga Duha koji nas osnažuje ljubiti u Isusovo ime slijedeći Njegove stope. Amen.

Nema komentara:

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...