19.9.11

KAKO JE DRAGOCJEN MAJČIN BLAGOSLOV


"Sve su dobre majke veliki blagoslov svome djetetu! Ali, nije svaki majčin blagoslov jednako snažan. Sve ovisi o sadržaju srca i duše, o snazi čiste, plemenite majčine ljubavi. Moramo reći da je kucaj srca dobre majke u stvari Božji blagoslov. To ne moraju usne izgovoriti... Djetetu je već njena pojava veliki blagoslov. A pogotovo kada majka izričito blagoslivlja svoje dijete!» Tako stoji u dodatku hrvatskom izdanju knjige «Ustani i hodi» Daria Betancourta, koji je napisao Marin Mandić pod naslovom «Zdravlje u Rutinom klasju».

Na nedavnom tjednom susretu biblijske zajednice Navještenje, u našoj župi Navještenja BDM, čitali smo neke dijelove poslanice sv. Pavla Hebrejima, gdje se govori i o polaganju ruku i blagoslovima. Iznijela sam svoje iskustvo majčinog blagoslova te ga, potaknuta članovima Zajednice, radosno prenosim i za čitatelje „Navještenja“.

U našim krajevima lijep je stari kršćanski običaj da djevojka prije odlaska na vjenčanje zatraži od roditelja oprost za sve što nije bilo dobro u odnosu prema njima, a majka nakon toga položi svoje ruke na glavu kćeri i blagoslovi je majčinim blagoslovom. Takav majčin blagoslov primila sam od svoje majke, plemenite žene duboke vjere, upravo na dan svog vjenčanja. Uz blagoslov, dobila sam na dar i krunicu. Molitva svete krunice omogućila mi je da majčin blagoslov osjećam i danas, 23 godine poslije, jednako snažno kao i tada. Vjerujem da mi pomaže u svim životnim teškoćama i kušnjama, osjećam se sretno i zaštićeno, a taj blagoslov prenosim i na svoju djecu.

M. Mandić u spomenutoj knjizi «Zdravlje u Rutinom klasju» takve kršćanske blagoslovne geste smatra govorom čovjeka Bogu. Kao što se raznim gestama obraćamo ljudima pored sebe, tako blagoslovima polaganja ruku ili križanjem ne aktiviramo neku izvanjsku, neosobnu silu, nego ulazimo u osobni odnos s Bogom – Ocem, Sinom i Duhom Svetim. Nema li tog osobnog odnosa koji se uspostavlja čistim i svjesnim srcem, nema ni blagoslova. Bog dolazi u blagoslovu k nama kao Osoba te u nama stanuje i djeluje. Bog uvijek gradi, liječi, njeguje, nježno prašta i ljubi. Zato je i Biblija puna raznih blagoslova, a spominju se i roditeljski blagoslovi.

Primjerice:

- «Sine moj, riječju i djelom štuj oca svoga, da te od njega stigne blagoslov,

jer blagoslov očev učvršćuje kuću djeci, a majčina kletva temelje im ruši.»

(Sirah 3,8-9),

- «Tko časti majku svoju, sabire blago.» (Sirah 3,4),

- «Blagoslovi su nad glavom pravedniku, a usta opakog kriju nasilje,

pravednikov je spomen blagoslovljen» (Izreke 10,6-7),

- «Blagoslovom pravednika grad se diže» (Izreke 11,11).

Na kraju ovog svjedočanstva preporučujem majkama da uvijek blagoslivljaju svoju djecu, u svakoj prilici, bio to svakodnevni odlazak u školu, ili veća prigoda kao što je vjenčanje. Neka takvo blagoslivljanje postane uobičajeno u svim kršćanskim obiteljima. Blagoslivljajmo ih, nikad ne proklinjimo! Svaka naša riječ je snažna i ostavlja dubok trag u djetetovom životu. Zato im budimo snaga i poticaj, a svaki naš pokret i riječi

Nediljka Brkić

Hvala mojoj dragoj Nediljki na ovom tekstu.

Nema komentara:

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...