24.10.09

Misionar p.Ivica i vjernici sa Solomonskih otoka



Prekrasnih šezdeset minuta proveli smo u neobičnom društvu za nas u Velikoj Gorici.

Svojim društvom počastili su nas misionar p.Ivica Gregurec CM, odgojitelj mladih salomonskih lazarista (http://www.redovnici.hr/index.php/redovi/lazaristi/) i pastoralni suradnik župe Dobroga Pastira te kršćanski vjernici sa Salomonskih otoka.

Nekoliko mladića i jedna djevojka doputovali su u lijepu našu kako bi nam predočili njihov rad i rast u vijeri Kristovoj. Solomonsko otočje sastoji se nekoliko otoka (oko tisuću) od kojih je najveći Guadacanal s kojeg su oni doputovali preko Australije. Otočje ima 550 000 stanovnika od kojih je 42 % manje od 15 godina, 70 % manje od 30 godina a svega 2 % iznad 60 godina. U plemenima govore više od 80 jezika, međusobno se sporazumjevaju na pijinu i engleskom. P.Ivica nam je naveo primjer ; hrv. Ja ću ići u grad, eng. I will go to town, pijin; Mi go bay bay. Obitelji su mnogobrojne, čak do dvanaestero djece, vrlo siromašne. Žive u malim kolibicama pokrivenim sa lišćem od banana ili slamom te nemaju struje i vode. Obično su naselja uz izvorišta vode. Imaju raznoliko bilje kojim se hrane i ribu koju love. Na drveču raste kaučukovac čije sjemenje ubiru od malih nogu te ga suše kao pripremu za sirovinu za izvoz. Značajno je da ta djeca nisu kušala nikada čokoladu do desete godine. Od životinja tamo su rasportanjene papige a u vodama krokodili i morski psi. P. Ivica nam je ispričao u šaljivom tonu kako je njegova kućica uz more i oko nje šetaju krokodili, no oni su se dogovorili s njim da nikada nisu u isto vrijeme zajendo vani. Otkrio nam je i jednu tajnu, ako se sretnemo oči u oči sa krokodilom trbeba trčati cik cak pa ima nade da ćemo mu pobječi. Klima je tamo tropska sa visokim temperaturama do 40 stupnjeva a temperatura mora je 28 stupnjeva.

Više od 90 % stanovnika prešlo je na kršćanstvo. Njihove nedjeljne mise ili sakramentalne proslave traju cijeli dan u plesu i pjesmi. Počastili su nas sa nekoliko svojih pjesama i plesova u ritmu havajske glazbe al smo i čuli opjevan Oče naš uz gitaru. Jedan od zadataka misionara tamo je naučiti ih neke poslove s kojima mogu prehraniti obitelji. Tako npr. dobili su na poklon pet šivačih mašina na koje si mogu sami sašiti nešto oskudne odjeće, pa su i tako košulje u kojima su nastupali djelo ruku žena sa otoka.

Jedan od njihovog zajedničkog dolaska je prikupljanje sredstava za izgradnju Crkve.

Eto sad smo vidjeli na djelu poruku Isusovu...Idite i propovijedajte svim narodima...

Neka dragi Bog blagoslivlja svakog vjernika solomonskih otoka i neka im Njegova svjetlost svjetlila u vijeke.




Sanna


Nema komentara:

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...