7.8.10

SMJENA STRAŽE - POČASNA SATNIJA KRAVAT PUKOVNIJE



Svake subote i nedjelje od 12 do 14,00 sati,iznimno i na 05.08. (Dan domovinske zahvalnosti), 08.10. (Dan neovisnosti), 18.10. (Dan kravate)

Okupljanje je na Markovom trgu nakon pucnja Gričkog topa točno u podne, a i zvona sa tornja crkve Svetog Marka. Taman vrijeme za izmoliti Anđeo Gospodnji.

U vrijeme Tridesetogodišnjega rata u 17. stoljeću hrvatska laka konjica, na glasu po iznimnom junaštvu, pristupila je francuskoj vojsci. Iznimne vojničke vještine i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su 1664. godine utemeljenjem hrvatske pukovnije “Royal Cravattes” u sklopu francuske kraljevske vojske.

Kako izgleda smjena straže hrabrih hrvatskih vojnika moći ćete se uvjeriti zahvaljujući dvosatnoj ceremoniji koja počinje atraktivnom „pripremom straže i pregledom naoružanja“.

U ceremoniji sudjeluje cijela postrojba, nakon čega se postavlja straža na predviđenim pozicijama, atraktivnim turističkim lokacijama, od Markova trga, preko Trga bana Jelačića do Gospina kipa na Kaptolu.

U društvu oružara, trubača, bubnjara, stjegonoše, zapovjednika, promarširajte Zagrebom i upoznajte gornjogradske toponime na posve drugačiji način.

Osobno sam se uvijerila u ljepotu ove atrakcije našeg grada a sami možete pogledati kako je izgledalo na slikama ili osobnim dolaskom.

http://www.zagreb-touristinfo.hr/?id=37&l=h&solo=34


sanna

Nema komentara:

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...