Jaki mirisi su pokazatelj da je hrana otišla loše, ali uskoro bi mogao biti novi način da snijeg prijeđe smrdljive mirise. Kao što je objavljeno u ACS Nano, istraživači su razvili bioelektronski "nos" koji može specifično otkriti ključni spoj za raspadanje na niskim razinama, što ljudima omogućuje da potencijalno poduzmu akciju prije nego što se širi smrad. Može otkriti trulo hranu, kao i pomoći da pronađe žrtve prirodnih katastrofa ili zločina.
Kad se hrana počne truliti, miris koji mi je otporan dolazi
od spoja poznatog kao cadaverine. To je također i tvar koja je odgovorna za
smrad trulih tijela ili leševa - dakle ime. Spoj je rezultat bakterijske
reakcije koja uključuje lizin, što je aminokiselina koja se obično nalazi u
raznim prehrambenim proizvodima. Prethodna studija pokazala je da receptor u
zebrafishu ima afinitet za cadaverine. Da bi ovaj receptor u laboratoriju,
znanstvenici su se pretvorili u E. coli kao stanice domaćina jer lako mogu proizvesti
velike količine proteina. Ali proizvodnja tog receptora u E. coli je izazov jer
mora biti u membrani. Jedan od načina da to učinite je napraviti protein u
bakterijskoj ćeliji i rekonstruirati ga u nanodiscima, koji su vodonepropusni,
membranski strukture koje receptor može boraviti. Dakle, Seunghun Hong, Tai
Hyun Park i kolege htjeli su vidjeti oni bi mogli staviti receptor u nanodiske
kako bi stvorili osjetljiv i specifičan detektor za cadaverine.
Istraživači uspješno proizvode kopije receptora u E. coli i
sastavljaju ih u nanodiske. Nanodisci koji sadrže receptore su zatim
postavljeni u posebnu orijentaciju na tranzistoru s ugljikovoj nanocijevi,
dovršavajući bioelektronički nos. Tijekom testiranja sa pročišćenim testnim
spojevima i uzorcima lososa i govedine u stvarnom svijetu, nos je bio
selektivan i osjetljiv za cadaverine, čak i na niskim razinama. Osim toga,
istraživači kažu da bi se detektor jednog dana mogao pokazati korisnim u
pronalaženju tijela, budući da se spoj također proizvodi kad umre osoba.
Istražite dalje:
Nanodisci uhvaćaju bjelančevine s lošim rukama
Više informacija: Heehong Yang et al. Nanodisc-based
Bioelectronic Nose korištenjem hlapljivog receptora proizvedenog u Escherichia
coli za procjenu smrtonosnog mirisa Cadaverine, ACS Nano (2017). DOI: 10.1021 /
acsnano.7b04992
Sažedalje: Nanodisci uhvaćaju bjelančevine s lošim rukama
Više informacija: Heehong Yang et al. Nanodisc-based
Bioelectronic Nose korištenjem hlapljivog receptora proizvedenog u Escherichia
coli za procjenu smrtonosnog mirisa Cadaverine, ACS Nano (2017). DOI: 10.1021 /
acsnano.7b04992
Sažetak
Cadaverine
(CV), smrt povezan s mirisom, važna je ciljna molekula za različite senzorske
primjene, uključujući procjenu kvarenja hrane. U ovom istraživanju razvili smo
orijentirani nanodisc (ND) funkcionalizirani bioelektronički nos (ONBN) na
temelju ugljikovih nanocjevnih transistora i nanočestica ugrađenih sa
olfaktornim receptorom proizvedenim u Escherichia coli (E. coli) za otkrivanje
CV-a. Za proizvodnju ONBN uređaja, vezanje aminokiselinskog receptora 13c
(TAAR13c) vezanje na CV proizvedeno je u E. coli, pročišćeno, rekonstruirano u
NDs i sakupljeno, u željenoj orijentaciji, na ugljični nanocjevni polimerni
efekt tranzistor s plutajućim elektrodama. ONBN je pokazao visoke performanse u
smislu osjetljivosti i selektivnosti. Štoviše, ONBN je korišten za mjerenje
životopisa u različitim uzorcima prave hrane za određivanje svježine hrane. Ovi
rezultati pokazuju da se ONBN uređaji mogu koristiti za kvantitativno
procjenjivanje kvalitete uzoraka hrane, što bi trebalo omogućiti raznovrsne
praktične primjene kao što su sigurnost hrane i razvoj konzervansa. Štoviše,
ONBN mogao bi pružiti koristan alat za otkrivanje leševa, koji bi se praktički
mogli koristiti u katastrofskim reakcijama
https://phys.org/news/2017-12-bioelectronic-nose-food-spoilage-death.html
Nema komentara:
Objavi komentar