E da, veljača je mjesec za krafne
Akcija Akcija Akcija,,,, nose se kutije krafni iz svih trgovačkih lanaca od svih proizvođača. Neke s pekmezom, neke s čokoladom, neke s vanilij kremicom i sve fine. Ove krafne, kraljice veljače. A mi nekad pobjegnemo od njih jer mogli bi ih pojesti a baš nam i ne trebaju. E sad koje su nam najbolje. Meni od STIL pekare, mojoj prijateljici iz KLARE, Nisu loše od Konzuma jer ih LEDO radi, a ima i privatnih pekara dosta dobrih. I gle sada , nema loših krafnih. Danas su u LIDLU na akciji kutija sa 12 komada samo 17 kuna, a takve sam jučer donijela iz Kauflanada uz hrpu stvari sa akcije i sve smo pojeli. Novi dan,ujutro na poslu ,dolazi kolegica i sva sretna jer je registriala auto bez većih problemai nosi kutiju, možete si misliti čega, pa krafni. Izvrsnih iz Samobora.
Ma mogli bi o njima pričati i pisati danima i zato dragi moji uživajte još u krafnama našim svagdašnjim dok vam doktor i to ne zabrani.
sanna
Recept od Vesne
Sastojci:
750g brašna
265ml mlijeka
130g maslaca
130g šećera
14g suhog kvasca
4 jaja
2-3 žlice ruma
2-3 vanilijin šećera
korica limuna
Postupak:
U zdjelicu staviti kvasac, pomiješati ga s malo šećera i
toplog mlijeka i ostaviti na toplom mjestu da se diže.
U drugu posudu staviti mlijeko i maslac. Zagrijavati dok se
maslac ne rastopi. Maknuti s vatre i oBrašno i šećer pomiješati u posebnoj
zdjeli. Dodati jaja, kvasac i maslac s mlijekom te arome. Mijesiti dok se ne
umijesi mekano i dobro izrađeno tijesto. Pokriti ga i ostaviti na toplom mjestu
da se diže dok se ne udvostruči.
NAPOMENA: možete tijesto miješati i električnom miješalicom
jer je poželjno da čim više zraka uđe u tijesto.
Nakon što se tijesto digne, izbaciti zrak iz njega,
premijesiti ga te na pobrašnjenoj površini razvaljati na cca 0,5 – 1cm
debljine. Krafne izrezivati okruglim izrezivačem promjera 5-8cm (koji imate).
Izrezane krafne poslagati na papir za pečenje, pokriti prozirnom kuhinjskom
folijom i kuhinjskom krpom te na toplom ostaviti da se opet dignu.
staviti da se prohladi. Jaja razmutiti.
Masnoću za prženje zagrijati na 160-180°C. Krafne pržiti
donjom stranom okrenutom prema gore i stavljati ih samo toliko da se ne
dodiruju. Kad je donja strana pržena okrenu se, a znak dobre kvalitete krafni
je bijeli rub po sredini.
Pržene krafne staviti kratko na rešetku da se ocijede, a
potom ih, još tople uvaljati u šećer i vaniliju. U svaku krafnu, po želji,
štrcaljkom se može dodati omiljena marmelada (najčešća je od marelica) ili
čokoladni namaz.
Također se mogu raditi tzv. doughnuts – šuplje krafne
prelivene čokoladom.
NAPOMENA: Ako kuhate na struju, vodite računa da ako
masnoća postane prevruća maknete krafne s ploče, jer treba neko vrijeme da se
temperatura ulja snizi. Ako je previsoka
temperatura krafne će se prepeći izvana, a iznutra će ostati ne pečene.
Pokrijete li masnoću tijekom prženja, poboljšat ćete
Nema komentara:
Objavi komentar