3.3.09

Hodočašće u Padovu, Italia




Čudni su putovi Božji jer nikada ne bi pomislila da će put odvesti u Italiju na hodočašće a ne u kupovinu, popularno kazano "šoping". Krenuli smo ispred crkve Sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu sa Svetog duha. Bio je pun autobus veselih, uzbuđenih lica. Mnogo nas je bilo koji idemo prvi puta. Izmolili smo krunicu sa paterom Ivanom Bradarićem, otpjevali nekoliko pjesmica vođeni izvrsnim glasovima mladih "zboraša" a potom pogledali film, biografski o Sv. Leopoldu Madniću. U sedam ujutro iskrcali smo se pred crkvom Svetog Leopolda gdje nas je dočekao talijanski pater koji nam je pričao o postojanju same crkve i svecu. Tamo smo bili zajedno sa grupom hodočasnika iz Osijeka i Bjelovara. Obišli sve hodnike i u poznatoj Leopoldovoj ispovjedaonici koja nije bila porušena 1944 kada su bombardirali cijelu Padovu i porušili sve zidine. To je bilo čudo da ispovjedaonica u kojoj je Sveti Leopold Bodgan Mandić iz Crne Gore s mora, katoličke ispovijesti a cijeli svoj život zalagao se za ujedinjenje svih kršćana, dakle nije se porušila ostala je i dan danas kroz nju hodočaste vjernici iz cijeloga svijeta. U njoj se nalazi ono što sam imala priliku prvi puta vidjeti relikviju, njegovu ruku podignutu u znak blagoslova, ruku koja je po dvanaest sati dnevno ispovijedala građane cijeli svoj svećenički život. Ima zgoda kada su ga preselili u Zadar građani Padove su pisali, nazovimo peticiju za njegov povratak u Padovu. Obišli smo sve prostorije, vidjeli sve slike i kipove, njegove osobne stvari a pred grobom pomolili se i zapalili svijeću. Divan je bio taj naš svetac.

Molitva po zagovoru Sv Leopolda, da se isprose milosti.

Sveti Leopolde Bogdane, Bog te je obdario velikim milostima da uzmogneš pomagati onima koji se tebi utječu. Evo se i ja tebi utječem i ponizno te molim isprosi mi živu vjeru i žarku ljubav da se predam u ruke Božje i da iz tih Božjih ruku primim pomoć u ovoj svojoj nevolji….(navedi nakane) Oče naš…Zdravo Marijo…Slava Ocu

Bože jedina prava ljubavi i savršeno jedinstvo. Ti si Svetoga Leopolda, kapucina i svećenika, ukrasio krepošću velikog milosrđa prema grješnicima i potaknuo gada gorljivo promiče jedinstvo kršćana , daj da po njegovu zagovoru, duhom i srcem obnovljeni, svima iskazujemo tvoju ljubav i puni nade radimo za jedinstvo svih vjernika. Amen.

Dalje smo nastavili do bazilike Sv Justine. To je deveta bazilika po veličini u svijetu a poznata jer se u njoj nalazi grob Svetog Luke evanđeliste.

Potom smo nastavili do bazilike Svetog Antuna Padovanskog.

Na ulazu nam je rečeno kako ne smijemo slikati niti telefonirati jer ćemo biti zamoljeni da izađemo van, čak nismo smjeli niti papir i olovku izvaditi da radimo bilješke.

No s oduševljenjem smo proveli vrijeme u bazilici gdje je poznati grob svetoga Antuna Padovanskog. Dodirnuli smo ga, kleknuli pred njega, molili i ostavili nakane. Potom smo obišli sve kapelice u njoj a najznačajnija je kapelica relikvija gdje su njegovi relikviji čuvani stoljećima. Naš pater Ivan koji je koncelebrirao misu sa našim svećenicima iz Osijeka i Bjelovara uz muziku sa orgulja ostavio je snažan dojam u Crkvi za glavnim oltarom. Bjelovarčani su ponijeli sa sobom relikviju za svoju crkvu Sv Antuna Padovanskoga u Bjelovaru. Poslije mise smo otišli u njihovo kino specifičnog načina prikazivanje životopisa sveca u slikama i tonskom tumačenju na hrvatskom jeziku. Dakle u manjoj dvorani svi stojim i u mraku gledamo projekciju na jednom zidu koja se ugasi i pojavi nova na drugom zidu pa i trećem. Potom se otvara cijeli zid i prošećemo u novu prostoriju i sve nastavimo do kraja njegovog životopisa. O životu svetog Antuna Padovanskog moglo bi se dugo pisati no ja ću vam staviti link na stranicu www.ver.hr koja opisuje njegov životopis za one koji možda nisu upoznati s njegovim djelovanjem do svoje 36-te godine kada je umro s riječima:

"Vidim svojega Gospodina".

On je zaista svetac cijeloga svijeta.


Svetište Arcella je mjesto preminuća sv. Antuna

Statua prikazuje Sveca kako dovodi bolesne i ožalošćene k Isusu

Svetište Composampiero je mjesto boravka svetog Antuna. To je svetište viđenja maloga Isusa, i svetište oraha. Na mjestu nekadašnjeg oraha na kojem je svetac imao drvenu kućicu i propovijedao narodu danas je izgrađena crkva. Na putu prema crkvi je park sa statuama u prirodnoj veličini, pozlaćenima. Svaki prikaz skulpture nam pokazuje život sveca u vjeri s Isusom.

Na povratku u busu izmolili smo krunicu i pogledali talijanski film o Svetom Antunu Padovanskom. Voljela bih da svatko od vas krene na ovo hodočašće jer je izvrsno organizirano pod vodstvom patera Ivana i uvijek vam je na raspolaganju. Nećete požaliti niti jednog trenutka.

Mir i dobro je staro franjevački pozdrav.

Molitva sv. Antunu
Mnoge nam pogibli prijete na putu zemaljskoga života. Sv. Antune, čuvaj nas od svih pogibli i izmoli nam milost da radosno služimo Bogu i bližnjemu i sretno prispijemo u vječnu domovinu.

Kadgod te, o jaki zaštitniče sv. Ante, tvoji štićenici pouzdano zazovu nestaje pogibelji. Zato te i ja poniznim srcem pozdravljam i vapim za pomoć protiv svim pogiblima duše i tijela. Budi mi u pomoći i štiti me od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, oslobodi nas od kuge, glada i rata, od suše i oluje, što nas može snaći sada i na čas smrti naše. Amen.

Moli za nas sveti Ante, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Crkvu tvoju, Bože, neka razveseli zavjetni spomen svetog Antuna, priznavaoca tvojeg i naučitelja da se uvijek utvrđuje duhovnom pomoći i bude dostojna uživati radost vječnu.
Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

4 komentara:

Marijana Kragic kaže...

...chudesno putovanje...chudesni su putovi duha svetoga...posebno mi je ostavila utisak statua isusa kojem svetac dovodi bolesne i ozhaloschene...jednostavno uzvisheno...jednostavno prekrasno...krunica mi je upravo u rukama...krunica koja me podsjecha na moju predivnu prijateljicu koja mi je darovala...i koja me nauchila da je molim...svim srcem...big lowe:==)...

marijana

( www.obichnaja.blog.hr )

...

Lux kaže...

Prekrasno si napisala ovj post o hodočašću u Padovu, i ostala mjesta, lijepo si u postu opisala ova dva sveca, s kojima je naš narod povezan i slavi ih s velikim žarom, svetog Leopolda Bogdana Mandića, jer je bio ispovjednik cijelog svijeta, mnogima je pomogao u sakramentu pomirenja, premda malen rastom, bio je velik duhom, za života smatran svetim. I svetog Antuna padovanskog, sveca cijeloga svijeta, koji je bio izvrstan govornik, i čudotvorac, po kojemu su mnogi zadobili milosti, pa uz krunicu na čast svetom Antunu imamo i molitve u raznim prilikama. Prekrasne su ove molitve koje si stavila, za oba sveca, nadam se da ti je ovo hodočašće bilo od velike koristi za osobni duhovni rast. Želim ti svako dobro i Bog Te Blagoslovio!

Sanna kaže...

Hvala na trudu lijepe riječi. Mir i dogro tebi. S.

Marijana Kragic kaže...

...shto da kazhem...LUX je sve napisao...prekrasno...ja bi h samo dodala da je poseban utisak na mene ostavila prikazana statua na temu: svetac dovodi bolesne i ozhaloschene isusu...dodjite svi koji ste umorni i opterecheni i ja chu vas okrijepiti...

...iskreni bozhji blagoslov...
...mir i dobro...

...s ljubavlju:==)

marijana ( www.obichnaja.blog.hr )

...

Istina o lijeku Proveri u knjizi Hormonska ravnoteža dr.Sara Gottfried

Knjiga- Hormonska ravnoteža- Sara Gottfried Prirodna rješenja za hormonske poremećaje I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspolože...