18.4.12

THOM HARTMANN: Zanimljivo objašnjenje Isusove prispodobe o okretanju drugog obraza

THOM HARTMANN: Zanimljivo objašnjenje Isusove prispodobe o okretanju drugog obraza
Thom Hartmann je vrlo uspješan pisac četrnaest knjiga koje su prevedene na mnogobrojne svjetske jezike. Radio je kao ravnatelj programa za djecu s emocionalnim problemima i zlostavljanu djecu. Njegova knjiga "Prorokov put" osigurala mu je poziv pape Ivana Pavla II 1998 godine.

"A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi."
Svi ste čuli onu : “Kad te netko udari po desnom obrazu, ti mu ponudi i lijevi.” Ili, onu: “Ako ti netko uzme kaput, ti mu daj i košulju.”
Mnogo su pokušali slijediti te naputke, vjerujući da predstavljaju neku vrst žrtve ili barem “pedagoškog postupka” koji će posramiti nasilnika i kradljivca. No,Thom Hartman (pisac knjiga “Posljednji žar pradavnog Sunca”, “Prorokov put” i
“Najveća duhovna tajna svih vremena”) daje nam jednu drugačiju perspektivu.
Vrlo je zanimljiva zato što osvjetljava te, nama ljudima pomalo čudne naputke s drugog stajališta:
Dakle, u Isusovo vrijeme njegovu su zemlju okupirali Rimljani. Oni su sa sobom donijeli određena pravila. Jedno od njih je bilo da pripadnici osvojenih naroda nisu ravnopravni rimskim
građanima tako dugo dok se rimski građani nisu prema njima odnosili kao prema takvima. To je u praksi značilo da su Rimljani mogli vrijeđati, pljuvati, ponižavati Židove (i druge) kako
su htjeli. Oni se nisu smijeli braniti ni uzvraćati. Ali ako bi ih netko izazvao na borbu, tim bi se činom oni uzdigli do ravnopravnog položaja i mogli su uzvratiti Rimljaninu. Zbog toga su Rimljani dobro pazili što čine tako da svaki odnos s potlačenima bude ponižavajući, a ne ravnopravan.
Najveće poniženje u javnosti bilo je ako netko nekoga dotakne lijevom rukom, a posebice ako netko nekoga tom rukom pljusne. Udarac desnom rukom bio je neka vrst izazova i priznavanje protivnika ravnopravnim.
Znate li zašto je udarac lijevom bio najveće poniženje? Zbog toaletnog papira. Odnosno, zbog njegovog nedostatka! I dan danas u nekim dijelovima svijeta, a posebice tada i tamo, ljudi su čistili svoju stražnjicu poslije velike nužde lijevom rukom! Koliko god prali tu ruku, zna se gdje je ona bila. E, pa, kad vas je netko lijevom samo dotaknuo to je bilo kao da vas danas pljune, a kad vas je udario po licu, kao kad bi se danas doslovce popiškio na vas!
I sad dolazi “kvaka”: zapazite da u slučaju udarca lijevom rukom po licu, napadač pljuska žrtvu po DESNOM obrazu. Ukoliko bi pljusnuo po LIJEVOM, to znači da je upotrijebio desnu ruku, a to je značilo izazov i pravo na uzvrat! Dakle, kad Isus kaže “ponudite lijevi obraz onome tko vas je udario po desnom”, on po Hartmanovom objašnjenju kaže “dajte mu do znanja da je kukavica i podlac; ponudite mu da vas udari desnom rukom, ako se usudi, jer ćete mu tako moći uzvratiti”!
Vjerovali ili ne, u to vrijeme je to funkcioniralo kao sredstvo da vas napasni Rimljani ostave na miru – naime, nisu se željeli izlagati opasnosti ravnopravne borbe s lokalnim narodom, a s druge strane nisu željeli ispasti kukavice u očima svojih kolega. I tako, ako su vas udarali po desnom obrazu, bilo je dovoljno da drsko ponudite i lijevi, pa da se riješite gnjavaže.
Jednostavno, a djelotvorno...
HRsvijet

Nema komentara:

Istina o lijeku Proveri u knjizi Hormonska ravnoteža dr.Sara Gottfried

Knjiga- Hormonska ravnoteža- Sara Gottfried Prirodna rješenja za hormonske poremećaje I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspolože...