21.11.17

PRIČA O ČIZMAMA KOJE SU NAŽULJALE SRBE: Zbog njih su vukovarskim braniteljima ‘svetlili’ u noge!



Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovar je došla u vukovarskim žutim čizmama, takozvanim ‘zengama’ koje su 1991. nosili hrvatski branitelji grada na Dunavu, a koje proizvodi Borovo. Ovaj modni, a zapravo simboličan odabir predsjednice vrlo je brzo postao tema domaćih, ali i medija regije, uključujući susjedne nam Srbije.
Predsjednica je, uoči Kolone sjećanja, objasnila da žutim čizmama želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. No, srbijanski mediji čizme su prozvali ustaškima, a potez Grabar- Kitarović okarakteriziran je kao – skandalozan.
Međutim, skandalozno je u čitavoj priči nešto drugo.





“Žute cipele” Zenge iz Borova postale su simbolom branitelja Vukovara. Žute čizme koliko su ih spašavale i čuvale od zime toliko su im bile kao “meta na čelu”. “Svetlite im u noge” govorili su Srbi natjeravajući naše branitelje u kolonama smrti, znajući da će vukovarske branitelje prepoznati po “žutim čizmama”. U iskazu logoraša Veleprometa shvatit ćete zašto je “žuta čizma” postala simbolom stradanja i obrane u Domovinskom ratu.
Priča o žutim čizmama
Prije ’90-ih godina statusni simbol razvoja grada Vukovara bila je Obućara Borovo ili takozvani Kombinat Borovo koji je svojim obujmom posla hranio tisuće vukovarskih obitelji – hrvatskih, srpskih, mađarskih, rusinskih, ukrajinskih. No, jedna čizma iz tvornice Borovo ima posebno mjesto u povijesti naše domovine i Domovinskog rata – žute čizme Zenge.
Čizme su izrađivane od visokokvalitetne kože, po narudžbi američke tvrtke Royce. 1991. godine narudžba nije isporučena zbog početka Domovinskog rata i čizme su ostale u Borovu. Podijeljene su braniteljima na prvoj crti.
“Bitka za Vukovar tek je počela, embargo na oružje nije nudio nadu za skorim krajem, grad u okruženju i bez pomoći (koja nikada nije stigla), udobne su cipele, zapravo, bile možda ono posljednje što ti je moglo čuvati život i oduzeti ga u drugom trenutku u sekundi. Žute čizme – kanađanke. Valjalo je u njima trčati, sklanjati se od granata i metaka, preskakati cigle, puzati po blatu, spavati pa opet ispočetka. Valjalo je u njima izvlačiti ranjene suborce, izdržati hladnoću, kišu, žuljeve i ponekad pokušati obrisati krv koja se nikada nije osušila. Padom grada, svatko tko je zatečen sa žutim čizmama na nogama bio je izdvojen. Ubijen. Izbrisan. Prokazan kao ustaša. Žute čizme ostale su kao simbol svakog krvavog koraka u bitki za Vukovar. Od svih dijelova grada svoj trag ostavile su posebno u logorima, kako onima u Srbiji tako i u samom gradu: u Borovu, na Veleprometu, do privatnih kuća – mučilišta, te hangara i masovne grobnice na Ovčari. I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i čujete vjetar, čuju se i koraci Žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti!”
(Citat iz ulomka iskaza logoraša Veleprometa.)
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/prica-o-cizmama-koje-su-nazuljale-srbe-zbog-njih-su-vukovarskim-braniteljima-svetlili-u-noge-1094402/

svijeća.jpeg

Nema komentara:

Istina o lijeku Proveri u knjizi Hormonska ravnoteža dr.Sara Gottfried

Knjiga- Hormonska ravnoteža- Sara Gottfried Prirodna rješenja za hormonske poremećaje I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspolože...