10.3.16

Kako Kinesio traka pomaže


Kinesio traka: Fizioterapeutska metoda koja potiče samoizlječenje































































INESIO taping relativno je nova fizioterapeutska metoda bazirana na kineziološkim principima. Tretira mišiće, periferne živce i organe. Tehnika potiče prirodnu sposobnosti tijela za samoizlječenjem, aktiviranjem neuroloških i cirkulatornih sustava.

Kinesio traka je tanka i lako se lijepi na kožu. Kad se maksimalno istegne postiže 130 do 140 posto svoje originalne dužine. Nakon aplikacije traka ostaje na koži 3 do 10 dana. Postupak se ponavlja ako postoji potreba. Traka ne izaziva alergijske reakcije i ne sadrži farmakološke sastojke. Efekte postiže isključivo svojim tkanjem i odgovarajućom aplikacijom. Postoje 3 širine: 2,5; 5 i 7 cm. Izrađuju se u tri boje: roza, plava i bež.
Suština liječenja je u pravilnom postavljanju trake na željeni dio tijela. Treba naglasiti da metoda nema ništa zajedničko sa standardnim korištenjem elastičnih zavoja i bandaža koje se postavljaju s ciljem da u određenom stupnju ograniče ili potpuno isključe pokret, a postavljaju se neposredno prije velikih napora i ubrzo nakon njih uklanjaju. Dakle, kinesio traka nema zadatak imobilizacije. Upravo suprotno, kinesio traka omogućava pokret.
Naime, mišići vrše pokret određenih dijelova tijela, ali također kontroliraju venski i limfni protok, te tjelesnu temperaturu. Upravo zbog toga poremećaji u mišićnom radu dovode do brojnih simptoma. Upaljeni mišić otekne i komprimira cirkulaciju u okolnom tkivu. Korištenjem kinesio trake mišićima i drugim tkivima može se pomoći djelujući s površine tijela. Traka dovodi do poticanja cirkulacije i smanjivanja zastoja, jer formira nabore kože i potkožnog tkiva, stvarajući neophodan prostor za protok tekućina.
Postoje 4 osnovne grupe djelovanja kinesio tapinga:
1. Pruža potporu mišićima
- poboljšava kontrakciju slabih mišića
- umanjuje mišićni zamor
- smanjuje prekomjerno istezanje i preveliku mišićnu kontrakciju
- umanjuje grč mišića i mogućnost povrede
- dozvoljava veći obim pokreta

- umanjuje tj. oslobađa od bola
2. Utječe na kongestiju
- poboljšava cirkulaciju krvi i limfni protok
- smanjuje toplinu i toksičnost u mišićnom tkiva
- smanjuje upale

- smanjuje osjećaj boli u koži i mišićima
3. Aktivira unutrašnje analgetičke sustave

- aktivira spinalni analgetički sustav
- aktivira eferentni analgetički sustav
4. Ispravlja probleme zglobova
- popravlja odnos zglobnih površina uzrokovan spazmom ili skraćenim mišićima
- normalizira mišićni tonus i poremećaj fascija oko zgloba
- poboljšava obim pokreta
- ublažava bol
Traka se postavlja po određenim principima. Ona može potpomagati mišićnu kontrakciju ili upravo suprotno ublažavati mišićnu kontrakciju, smanjujući kontakt zglobnih površina kod izvođenja pokreta i ublažiti bol. Kako će se konkretno postupiti u određenom slučaju ovisi o više faktora, mjesta na koje se traka aplicira, da li se radi o zdravom (npr. kod sportaša) ili nedovoljno funkcionalnom mišiću odnosno zglobu. Različito se postavlja kod akutnih i kroničnih tegoba. Može se koristiti i jedna i više aplikacija istovremeno. Nije svejedno da li postoji bol u mišiću zbog predoziranosti, prenapregnuća, da li se radi o oslabljenom ligamentu. U nekim slučajevima traka se manje ili više isteže prilikom postavljanja, a u drugima se to obavlja prethodnim postavljanjem segmenta u odgovarajući položaj. U jednom slučaju terapeut će traku postaviti od polazišta do hvatišta, a u drugom od hvatišta do polazišta. Važno je da se zatezanje nikad ne vrši ni na početku ni na kraju trake. Aplicira se na tri načina: jednosmjerno (slovo I), u obliku slova Y i u obliku slova X. Bitno je nakon utvrđivanja funkcionalnog statusa odrediti što se želi postići. Nakon toga fizioterapeut će poštujući osnovna pravila i principe naći najbolji način aplikacije kinesio trake.
Traka se najčešće koristi u sportskoj medicini, traumatologiji i neurologiji. Metodu je osmislio Japanac Kenzo Kase, a prvi su je počeli koristiti japanski odbojkaši. Na Olimpijskim igrama u Grčkoj Kinezio taping je najčešće korištena medicinska metoda. Najviše se koristi u atletici i rukometu, a kod nas se tek počela primjenjivati.
Izvor: Fit-team























npr.




plava traka 
Namjena za: podupire mišiće i zglobove te ne ometa pokrete.
Rastezljiva ljepljiva traka za kineziologiju. Može se nositi do 5 dana. Prozračna, vodootporna, ugodna za kožu. 5 cm x 5 m.
Ja, još je nisam lijepila, jer navodno treba stručna osoba (Fiziterapeut), mada većina koje sam pitala nisu educirani a niti ne pokazuju interese za nešto novo. Dobro je što ima na Youtube dosta snimaka tako se  učim sama... Javim kad se obljiepim sa rezultatima i učincima.
sanna



PLAVA KINEZIO 


Namjena za: podupire mišiće i zglobove te ne ometa pokrete.
Rastezljiva ljepljiva traka za kineziologiju. Može se nositi do 5 dana. Prozračna, vodootporna, ugodna za kožu. 5 cm x 5 m.


Zdrave skeletni mišići su neophodni za održavanje i tvoje najbolje kretnje. Napete i ozlijeđene mišiće ili tetive može vas usporavati ili slabiti vše nego što je uobičajeno. Ako ste sportaš ili radite u profesiji koja zahtijeva fizički rad, imati  tijelo bez napetosti i bolova je bitna za vrhunske performanse. Danas, inovativnih uređaja i tehnike kako bi se zaštitili i liječiti vaše mišiće, tetive i zglobovi su došli iz istraživanja u kineziologiji, znanost za mišićne i koštane pokrete.
Sportaši, profesionalni i rekreativni, koriste mnoge metode u liječenju bolne ili ozlijeđene mišiće, od tablete protiv bolova i tematska kreme za masažu terapiju i akupunktura. Tretmani su poboljšana tijekom vremena, kao što su znanstvenici naučili više o tome kako mišići rade. Dok tradicionalni tretmani ograničeuju kretanje na ozlijeđene mišiće, danas znamo kako održavanje mišića pokreće i poboljšava cirkulaciju te smanjuje bol i brzo ozdravljenje. To je znanost koja je nadahnula oca Kineziološkog snimanja, japanski kiropraktor Dr. Kenzo Kase, razvito je  tretman mišića u 1979. koja je nazvana Kinesio taping metoda. Ova metoda snimanja nježno podiže sloj kože i priključen tkiva koji pokriva mišić, tako da krv i druge tjelesne tekućine mogu kretati slobodnije i oko tog mišića.
Dr. Kase je razvio metodu i prvu elastičnu terapijsku traku, Kinesio traku. On je također osnovao Kinesio, tvrtku iza proizvoda, u 1980, a formirana Kinesio taping Association (KTA) u 1984. Kinesio SAD, LLC, počeo je s radom 1994. godine, sa sjedištem u Albuquerque, New Mexico [Izvor: Domrzalski].
U četvrtom izdanju njegove knjige "Illustrated Kinesio taping," Dr. Kase objašnjava da je za prvih 10 godina Kinesio taping povijest, metoda prvenstveno koristi zajedno s drugim terapijama strane ortopeda, acupuncturists i kiropraktičara poput njega. Dr.Kaše, kaže da  pacijent s poremećajima zglobova, utječu na zglobove, bio je prvi koji se liječi pomoću Kinesio taping [Izvor: Kase].
Kad japanski sportaša, osobito olimpijskih odbojkaša, otkrio Kinesio trake, one šarene trake započele svjetsku ptimjenu. Biciklist Lance Armstrong, poznata i po sedam uzastopnih Tour de France pobjeda i vraća jaka i nakon borbe s rakom, pohvalio je vruće-ružičaste vrpce iz Japana u svojoj knjizi 2003 "je svaka sekunda važna" [Izvor: Mihoces]. Kasnije, tijekom ljetnih Olimpijskih igara u 2008. godini, US Olympic zlatne medalje Kerri Walsh pojačavaju glasine kako se ljudi drže pita: "Je li to tetovaža na ramenu?" Walsh je pomoću crne trake kineziologije [Izvor: Paxton]. Walsh je kasnije postao glasnogovornik KT , a Kinesio konkurenta.
Ovaj članak unrolls činjenice o kineziologije trake, od svoje tehnologije i koristi za važne savjete o tome kako  koristiti. 
http://science.howstuffworks.com/kinesiology-tape.htm



.


Nema komentara:

Istina o lijeku Proveri u knjizi Hormonska ravnoteža dr.Sara Gottfried

Knjiga- Hormonska ravnoteža- Sara Gottfried Prirodna rješenja za hormonske poremećaje I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspolože...