3.2.18

Mahanje nogama - narodna mudrost

Related image
Danas sam zvala majku i pitam ju što radi... Kaže maše nogama. Nasmijem se, pomislim da mi želi reći kako odmara i pitam ponovo što radi. Kaže opet da maše nogama i kaže „ Pa što ti nisam ispričala da svaki dan mašem nogama, rekla mi je za taj recept teta Mara“.
 Dakle priča ide ovako, djedovu sestru Maru pred 20-tak godina boljele su noge. Tada je već imala 60 godina, izrađena na polju i nije tome pridavala preveliku pažnju. Nakon nekog vremena bol u nogama a pogotovo u koljenima je bila sve jača i požalila se seoskom liječniku pod čiju nadležnost je spadala. On je bio malo „pomaknut“ i znao je preporučavati svojim pacijentima pomalo neobične metode koje su mnogi smatrali čistim plodom njegovog luckastog uma. Mnogi, ali ne i prateta Mara. Detaljno ga je ispitala o toj metodi i shvatila da čovjek u bijeloj kuti ispred nje vrlo ozbiljno vjeruje u uspjeh te metode te da ju često preporuča. Uputio ju je da svaki dan treba barem mahati nogama sjedeći na stolu. Kada je prateta Mara počela sa tom „metodom“ jedva se penjala na stol a 20 godina kasnije ta vitalna, uspravna i gipka starica bez problema je skočila na stol da mojoj mami pokaže kako se to radi. Po „metodi“ potrebno je svaki dan redovito mahati nogama 30 minuta sjedeći na stolu.
Noge je potrebno opustiti i mahati gore – dole lijevom i desnom nogom istovremeno onako kao što to rade djeca kada sjede na velikoj stolici. Liječnik je objasnio da to pojačava cirkulaciju u nogama ali vremenom i u cijelom tijelu te čini dobrobit cijelom tijelu. Prateta Mara u tom posjetu liječniku požalila se i na probleme sa spavanjem i visoki krvni tlak. Liječnik je sasvim smireno rekao da ako bude uporna ne samo da će problemi sa spavanjem biti riješeni, nego da će ju i koljena i noge prestati boliti a i da će se krvni tlak smanjiti. I zaista, kroz par mjeseci nesanica je nestala, koljena više nisu bolila a tablete za tlak smanjene su na pola. Za „metodu“ je rekla prijateljici koja je imala strašne bolove od unutrašnjih vena. Nakon mjesec i pol zvala ju je da joj se zahvali jer su bolovi skoro potpuno nestali. Sada i mama i baka i prateta Zora mašu nogama.
Da li je placebo ili djelotvorna metoda? Na vama je da probate. Kroz duži period, 4 – 6 mjeseci
svakodnevno, jer cirkulacija može učiniti čudo za tijelo.
Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja i travarka
Članak je izvorno napisan za kolumne “Povratak prirodi” portala Burza.com.hr



Nema komentara:

Istina o lijeku Proveri u knjizi Hormonska ravnoteža dr.Sara Gottfried

Knjiga- Hormonska ravnoteža- Sara Gottfried Prirodna rješenja za hormonske poremećaje I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspolože...