26.8.12

Sveta Monika i njezin sin, sveti Augustin



Oči, ustrajnom molitvom uprte u nebo, su donijele plod obraćenja sina Augustina..

Zaštitnica i uzor  kršćanskih Majki
Liturgijski spomendan svete Monike, majke svetoga Augustina, koju se smatra uzorom i zaštitnicom kršćanskih majki. "O njoj nam brojne podatke donosi sin u autobiografskoj knjizi Ispovijesti, divotnom djelu koje je među najčitanijima svih vremena. Iz nje se razumije da je sv. Augustin Isusovo ime pio s majčinim mlijekom i da ga je majka odgojila u kršćanskoj vjeri, čija su mu načela ostala utisnuta i u godinama duhovnog i moralnog krivudanja. Monika nikada nije prestala moliti za njega i za njegovo obraćenje, te je zadobila utjehu kada je vidjela da se vratio vjeri i da je primio krštenje. Bog je uslišao molitve ove svete mame, kojoj je biskup Tagaste rekao: "Nemoguće je da propadne sin tolikih suza". Zapravo, sveti Augustin ne samo da se obratio, već je odlučio prihvatiti monaški život te je, po povratku u Afriku, i sam osnovao monašku zajednicu. Dirljivi su i izgrađujući posljednji duhovni razgovori između njega i majke u miru jedne kuće u Ostiji, u očekivanju ukrcavanja na brod za put u Afriku. Sveta Monika postala je već tada, za toga svoga sina, "više od majke – izvor njegova kršćanstva". Njezina je jedina želja godinama bila Augustinovo obraćenje, kojega je sada vidjela da čak ide prema posvećenom životu u službi Božjoj. Zato je mogla umrijeti zadovoljna, te se zaista ugasila 27. kolovoza 387, u dobi od 56 godina, nakon što je od sina zatražila da se ne upire oko njezina pokopa, nego da je se sjeti – gdje god se nalazio – na Gospodnjem oltaru. Sveti Augustin ponavljao je da ga je njegova majka "rodila dva puta".
Preseneseno sa www. vatican.com

Sveta Crkva slavi 27. kolovoza svetu Moniku zagovornica odlutalih od vjere i pustolova, zaštitnica majki obitelji i udovica.
Monika je majka sv. Augustina. Rođena je u Tagasti u Kartagi u današnjem Tunisu, u kojem jedva da se znaju tragovi kršćanstva. Sve što o njoj znamo znamo iz usta i pera njenoga sina. 
Molila je sedamnaest godina za obraćenje svoja sina, da se odrekne griješnoga života i da se vrati u krilo Crkve. Postila je svaku subotu od svega da bi se pripremila na nedjeljni svetomisni banket, po uzoru na vjernike onoga doba u Sjevernoj Africi. Molila je dugo i ustrajno, ali ona nije dočekala radost obraćenja svoga sina. On se obratio poslije njezine smrti. Njena molitva nije mogla ne uroditi plodom. Gospod je čuo vapaje i uslišio ih na zadovoljstvo majke, sina i danas cijele Crkve.
Danas vjernici mole Sv. Moniku da im isprosi zagovor kod Gospodina za članove obitelji koji su se udaljili od vjere, da se vrate poput njenoga sina u krilo Crkve.
Papa Eugen IV. je u XV. stoljeću osnovao „Bratovštivnu Svete Monike“ u svrhu zajedničke molitve za obraćenje pojedinih odlutalih članova obitelji.
fra Franjo Mabić

Gospodine, još jedna majka moli za svoje sinove po zagovoru svetice Monike, majke Augustinove, Gospodine usliši me!
sanna

Nema komentara:

Istina o lijeku Proveri u knjizi Hormonska ravnoteža dr.Sara Gottfried

Knjiga- Hormonska ravnoteža- Sara Gottfried Prirodna rješenja za hormonske poremećaje I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspolože...