29.8.12

Pismo starije gospođe BANCI


Pouka o gradjanskoj poslušnosti: Pismo starije gospođe BANCI

       
Pismo koje je jedna osamdesetšestogodišnjakinja poslala svojoj banci.
Banka je smatrala da je pismo duhovito i proslijedila ga je listu 'The Times':

Dragi gospodine,
Pišem Vam da zahvalim što ste odbili moj ček kojeg sam prošlog mjesec izdala vodoinstalateruPrema mojem izračunu, proteklo je tri nanosekunde između trenutka kad je donešen na naplatu taj moj ček do uplate na moj račun sredstava iz kojih bi taj ček mogao biti naplaćen.
Mislim naravno na automatsku mjesečnu uplatu moje cjelokupne mirovine, ugovor koji s vašom bankom imam, slažem se, samo osam godina.
Vas svakako moram pohvaliti, jer ste iskoristili tu vrlo kratku mogućnost, kao i zato što ste skinuli sa mog računa 30 funti za kaznene kamate, zbog neugodnosti koju sam prouzrokovala vašoj banci.
Izražavam moju zahvalnost zbog načina na koji me je ovaj incident naveo da razmislim o mom ponašanju kad su financije u pitanju. Primijetila sam da sam, kad god odgovaram na vaša pisma ili telefonske pozive, kad pokušavam da stupim u kontakt sa vama, suočena sa neosobnim, prezauzetim, preopterećenim, bezličnim subjektom koji je vaša banka postala. Od sada pa ubuduće, ja sam izabrala, isto kao vi, da imam posla sa osobom od krvi i mesa.
Moja hipoteka i otplate kredita više neće biti automatske, nego će stizati u vašu banku putem čeka, adresiranog na posebno povjerljivu osobu zaposlenu u vašoj banci, koju vi morate odrediti.
 
Vodite računa da svako neovlašteno otvaranje kuverte predstavlja povredu zakona poštanskog prometa.
Izvolite u privitku naći obrazac za kontakt koji treba popuniti. Neophodno je da ga vaš odabrani službenik ispuni.
Žao mi je što to predstavlja popunjavanje osam stranica, ali kao što vaša banka zna sve o meni, tako ja jednako moram znati sve o toj osobi i za to ne postoji nikakva druga mogućnost.

Molim da povedete računa da sve podatke o zdravstvenom stanju te osobe mora potpisati javni notar, i da svi podaci o njegovom/njenom financijskom stanju (prihod, dugovi, podaci o svemu čime raspolaže, odgovornosti) moraju biti dokazani odgovarajućim priloženim dokumentima.
U roku kad to bude meni odgovaralo, izdat ću vašem službeniku PIN broj kojim će se on/ona koristiti u komuniciranju sa mnom.
Žao mi je što ovaj PIN ne može imati manje od 28 znakova, ali i u vezi s tim sam se ugledala na broj tipki koji ja moram pritisnuti kad pristupam mom bankovnom računu preko vašeg bankovnog telefonskog servisa.
Kao što se kaže, imitiranje je najiskreniji način laskanja.
Dopustite mi da način našeg komuniciranja  upotpunim sljedećim:
Kad me budete zvali, pritisnite kao što je navedeno u sljedećim uputstvima:
ODMAH NAKON ZVANJA, PRITISNITE ZVJEZDICU (*) ZA ENGLESKI JEZIK

# 1. Da se ugovori sastanak sa mnom.
# 2. Za izvršenje uplate neuplaćenih potraživanja.
# 3. Za transfer poziva u moju dnevnu sobu, ukoliko sam tamo.
# 4. Za transfer poziva u moju spavaću sobu u slučaju da spavam.
# 5. Za transfer poziva u toilette, u slučaju da imam fiziološke potrebe.
# 6. Za transfer poziva na moj mobilni telefon, ukoliko nisam kod kuće.
# 7. Da ostavite poruku na moje računalo. Lozinka za pristup mom računalu je neophodna.
Lozinka će naknadno biti dostavljena osobi koja bude ovlaštena, kao što je prethodno navedeno.

# 8. Da se vratite na glavni meni i poslušate opcije od 1 do 9.

#
 9. Za žalbe ili pitanja.
Poziv će biti stavljen na čekanje i odgovor ćete dobiti sa moje automatske telefonske tajnice.
Ukoliko se dogodi da se čekanje produži, moći ćete poslušati  muziku raspoloženja.

Nažalost, ali ponovno se ugledajući na vaš primjer,  uspostavljanje ovog novog poslovnog odnosa ću biti prisiljena naplatiti vam.

Dozvolite mi da vam zaželim sretnu, iako možda unekoliko manje uspješnu Novu godinu,

Vaša ponizna stranka

I zapamtite:  nemojte ljutiti stare ljude. Nama se na  prvom mjestu ne sviđa da budemo stari, tako da nam ne treba puno da se razljutimo. 

26.8.12

Sveta Monika i njezin sin, sveti Augustin



Oči, ustrajnom molitvom uprte u nebo, su donijele plod obraćenja sina Augustina..

Zaštitnica i uzor  kršćanskih Majki
Liturgijski spomendan svete Monike, majke svetoga Augustina, koju se smatra uzorom i zaštitnicom kršćanskih majki. "O njoj nam brojne podatke donosi sin u autobiografskoj knjizi Ispovijesti, divotnom djelu koje je među najčitanijima svih vremena. Iz nje se razumije da je sv. Augustin Isusovo ime pio s majčinim mlijekom i da ga je majka odgojila u kršćanskoj vjeri, čija su mu načela ostala utisnuta i u godinama duhovnog i moralnog krivudanja. Monika nikada nije prestala moliti za njega i za njegovo obraćenje, te je zadobila utjehu kada je vidjela da se vratio vjeri i da je primio krštenje. Bog je uslišao molitve ove svete mame, kojoj je biskup Tagaste rekao: "Nemoguće je da propadne sin tolikih suza". Zapravo, sveti Augustin ne samo da se obratio, već je odlučio prihvatiti monaški život te je, po povratku u Afriku, i sam osnovao monašku zajednicu. Dirljivi su i izgrađujući posljednji duhovni razgovori između njega i majke u miru jedne kuće u Ostiji, u očekivanju ukrcavanja na brod za put u Afriku. Sveta Monika postala je već tada, za toga svoga sina, "više od majke – izvor njegova kršćanstva". Njezina je jedina želja godinama bila Augustinovo obraćenje, kojega je sada vidjela da čak ide prema posvećenom životu u službi Božjoj. Zato je mogla umrijeti zadovoljna, te se zaista ugasila 27. kolovoza 387, u dobi od 56 godina, nakon što je od sina zatražila da se ne upire oko njezina pokopa, nego da je se sjeti – gdje god se nalazio – na Gospodnjem oltaru. Sveti Augustin ponavljao je da ga je njegova majka "rodila dva puta".
Preseneseno sa www. vatican.com

Sveta Crkva slavi 27. kolovoza svetu Moniku zagovornica odlutalih od vjere i pustolova, zaštitnica majki obitelji i udovica.
Monika je majka sv. Augustina. Rođena je u Tagasti u Kartagi u današnjem Tunisu, u kojem jedva da se znaju tragovi kršćanstva. Sve što o njoj znamo znamo iz usta i pera njenoga sina. 
Molila je sedamnaest godina za obraćenje svoja sina, da se odrekne griješnoga života i da se vrati u krilo Crkve. Postila je svaku subotu od svega da bi se pripremila na nedjeljni svetomisni banket, po uzoru na vjernike onoga doba u Sjevernoj Africi. Molila je dugo i ustrajno, ali ona nije dočekala radost obraćenja svoga sina. On se obratio poslije njezine smrti. Njena molitva nije mogla ne uroditi plodom. Gospod je čuo vapaje i uslišio ih na zadovoljstvo majke, sina i danas cijele Crkve.
Danas vjernici mole Sv. Moniku da im isprosi zagovor kod Gospodina za članove obitelji koji su se udaljili od vjere, da se vrate poput njenoga sina u krilo Crkve.
Papa Eugen IV. je u XV. stoljeću osnovao „Bratovštivnu Svete Monike“ u svrhu zajedničke molitve za obraćenje pojedinih odlutalih članova obitelji.
fra Franjo Mabić

Gospodine, još jedna majka moli za svoje sinove po zagovoru svetice Monike, majke Augustinove, Gospodine usliši me!
sanna

23.8.12

Još Horvatska ni propala....



Još Horvatska ni propala
Dok brojimo turiste na Jadranskoj obali, i na zagrebačkim ulicama turisti iz cijeloga svijeta jedu kuhani il pečeni kukuruz svjesni smo nove prehrambene krize u globalnom pogledu. Kažu suša je u Americi, Rusiji, Australiji, a kod nas u Istri  skoro elementarno stanje zbog nestašice vode. Ličani imaju manji urod krumpira, slavonske žitnice spaljene a trebale bi hraniti cijelu Europu. I eto nam sada situacije kao u Africi. I dok razmišljam kako se to moglo izbjeći, u mislima su mi vode Plitvičkih jezera i ponos kako smo treća zemlja Europe po količinama vode. I onda se opet moram zamisliti nad ovom situacijom. Čak su se  i stari Rimljani bavili  navodnjavanjem a mi u 21. stoljeću  volimo sušu i kukurikanje.....Moja susjeda je  u mirovini,  i do ove godine je imala najljepše cvijeće u ulici a ljetos je sve počupala radi nestašice vode i štednje, samo zalijevanje sadnica kaže. Ja kuham rajčicu iz vrta jer sam na 60 m2 posadila 80 sadnica i zalijevala al računam dali mi se isplati s obzirom da trošim plin za ukuhavanje, a limenka koncentrata od 380g košta samo 11 kuna i tek kad mi još  naplate vodu po novim europskim tarifama.?!
Hrana poskupljuje, tiho ali sigurno, jer prati cijenu goriva radi transporta. Čitam s Vatikanske stranice   kako se i s hranom špekulira i treba  spriječiti izbijanje krize i kako to uopće izvesti. Čitam i kako se velika količina hrane, poljoprivrednih proizvoda, rabi za proizvodnju biološkoga goriva.
Spominju se velike brojke gladnih, pothranjenih, rahitične  djece. Spominje se i zabrinutost Ujedinjenih naroda a ja si mislim kako su djela samo važna, djela koje je činila Majka Terezija. Prisjećam se razgovora s jednim gospodinom, svjetskim putnikom, ljetos, koji mi je dozvolio pričati mu  o Evanđelju pa me nakraju pitao zašto Bog dozvoljava gladnu Afriku, sa smiješkom mu rekoh: "Zato jer je nas, tebe i mene stavio na kušnju, što ćemo učiniti? Hoćemo li bacati hranu, hoćemo li donirati za gladne ili skupljati kao što je to činila Majka Terezija". 
Kaže mi društvo iz Slavonije, beru se suncokreti,  i eto konačno jedne divne slike  i lijepog prizora za kraj. Brat će se  i kukuruz  i grožđe na Zagorskim bregima, masline u Dalmaciji, jer sjetite se dobri ljudi, stihova stare Hrvatske pjesma, budnice, himne Iliraca.
"Još Horvatska ni propala,
dok mi živimo;
visoko se bude stala.
kad ju zbudimo:......."
sanna

21.8.12

Proglašenje župne crkve Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću marijanskim svetištem



Jedno je od najstarijih prošteništa sjeverne Hrvatske nalazilo se je u Kloštar Ivaniću no na Blagdan Velike Gospe postalo je svetištem i na radost, prvim u Sisačko-Moslovačkoj  biskupiji.
Mons. Ćorić, čitanjem dekreta na početku misnog slavlja proglasio je crkvu Blažene Djevice Marije svetištem. Misno slavlje uveličali su vjernici iz cijele hrvatske,a  predvodio ga je sisački  biskup Košić. On se je  osvrnuo na značenje Marije – Majke Milosrđa, kako je kroz povijest ova ivanička Marija postala poznata i nazvana.
„ Znamo, Marija je majka Gospodina našega Isusa Krista, koga je po Duhu Svetom djevičanski začela, koga je rodila u Betlehemu i koga je odgojila u Nazaretu. Kao Majka Isusova Marija je neprestano nosila poseban križ, prihvaćala patnju i u brizi za Krista – sa svojim djevičanskim zaručnikom Josipom bježala u progonstvo u Egipat, da bi potom njezina bol doživjela vrhunac kad je – Isus bio optužen, uhvaćen i na smrt osuđen."
Biskup Košić je zabrinutu upitao i kako da naša Hrvatska postigne milosrđe koje nam je toliko potrebno i koje nam može isprositi svojom molitvom i zagovorom Blažena Djevica Marija, te odgovorio da bi ponajprije Hrvatska trebala priznati da joj je Božje Milosrđe uopće potrebno.
„Kada bi se, recimo, naši predstavnici odrekli svoje prijetvornosti, pa ne bi govorili: Mi smo nevjernici, mi nećemo ići na Misu za Domovinu, mi ćemo ići na Misu na Božić! Što oni time poručuju? Da nas vjernike preziru i vrijeđaju. To je pokušaj nasilne ateizacije našeg hrvatskog društva, što je nedopustivo. Pa kada bi oni trebali biti na nekoj Misi ako ne kad se njihov narod – kojega oni predstavljaju, a koji je većinom vjernički – moli za Domovinu? Zar je za njih Misa na Božić odlazak na proslavu narodnih običaja?
Ako tako misle, tada ih molimo: nemojte nam dolaziti niti na Božić na Misu, jer za nas su naši blagdani otajstva vjere, a ne narodni običaji! Nikome nije uskraćen pristup u crkvu, ali je za sudjelovanje u liturgiji Crkve potrebna barem želja vjere. Stoga bi već jednom bilo najbolje prestati s tom praksom da nevjernici dolaze u prve redove na Misu, a ne znaju se ni prekrižiti. Neka dođu u crkvu razgledavati umjetnost, ali izvan liturgije.", kazao je biskup Košić u svojoj propovijedi.
Veličanstvenu proslavu, biskup je upriličio kako bi dodirnuo srca članova vlade, kako bi ih podučio u Istini i probudio njihovu savjest jer  rekla bih kako nismo u Holivudu i ne treba nam glumatanja.
Zato Majko Milosrđa moli za nas, moli za Hrvatsku vladu i narod.
sanna



19.8.12

http://www.spm.hr/index.php/hr/

Dragi prijatelji ovoga bloga, prijatelji u Kristu!
Stavila sam vam  link na novu internet stranicu portala časnih sestara Pohoda Marijina. Nadam se da će vam se svidjeti. Bog vas blagoslovio i čuvao u miru.
sanna

11 savjeta za jednostavniji život!



Na Facebooku se 'shareaju kao ludi':
 Ove savjete moraju pročitati svi tinejdžeri!
o    Denver, 17.08.2012., 08:05
o    Autor:I.D
Sudac Philip B. Gilliam iz Denvera 1959. godine, objavio je pismo u lokalnim novinama sa savjetima tinejdžerima koji su i danas aktualni te se sve više dijele internetom.



Pola stoljeća nakon objavljenog pisma suca Gilliama u Pierce County Tribuneu, urednik tih novina objavio je pismo na internetskom izdanju, piše Trending Now. Pročitavši ga, ravnatelj jedne škole na Novom Zelandu, objavio ga je u školskim novinama. Mudre riječi dospjele i na jednu kanadsku radijsku postaju koja je pismo nedavno objavila i na svojoj Facebook stranici s naslovom: 'Svaki bi tinejdžer ovo trebao imati uokvireno na zidu svoje sobe'.
Prema broju shareova, može se zaključiti da dobar savjet nikada ne izlazi iz mode, a on glasi:
'Stalno slušamo žalopojke tinejdžera. Što da radimo? Kamo možemo otići? Odgovor je: IDITE KUĆI!
Popravite prozorska okna, obojite stolariju. Počistite lišće iz dvorišta, pokosite travu, počistite snijeg s prilaza. Operite auto, naučite kuhati, oribajte podove. Počistite odvod u sudoperu, sagradite brod, nađite posao. Pomognite ministrantu, svećeniku ili rabinu, Crvenom križu, Vojsci spasa. Posjetite bolesne, pomognite siromašnima, učite. A kada završite, a niste umorni - pročitajte knjigu.
Vaši roditelji ne duguju vam zabavu. Vaš grad ili selo ne duguje vam rekreacijske objekte.
Svijet vam ništa ne duguje. Vi nešto dugujete svijetu.
Dugujete mu svoje vrijeme i svoju energiju i svoje talente tako da nitko više ne mora živjeti u ratu ili siromaštvu ili bolesti niti samoći.
Odrastite: prestanite cmoljiti. Prestanite sanjariti i razvijte karakter, ne listu želja, i počnite se ponašati kao muškarac ili dama.
Trebali biste biti dovoljno zreli da prihvatite neke odgovornosti koje su godinama za vas imali vaši roditelji.
Oni su o vama brinuli, štitili vas, pomogli vam, molili, iscrpljivali se, tolerirali i zanemarivali svoje potrebe da biste vi imali što više. To su raditi rado, jer vi ste njihovo najdraže blago.
Ali sada nemate pravo očekivati od njih da se pokoravaju svakoj vašoj želji samo zato što sebični ego umjesto zdravog razuma dominira vašom osobnošću, razmišljanjem i zahtjevima.
Za ime Božje, odrastite i idite kući!'
preneseno sa dnevnik.hr

17.8.12

Psalam 23




Psalam 23
Bio jednom shakespeareovski glumac, posvuda poznat po svom načinu čitanja i recitiranja klasika. Uvijek bi završavao svoju predstavu dramatičnim čitanjem Psalma 23. Svake noći, bez iznimke, kad bi glumac započinjao recitaciju: Gospodin je pastir moj… mnoštvo bi ga pozorno slušalo. A onda, na završetku psalma, podigli bi se gromoglasno aplaudirajući, zahvalni za glumčevu nevjerojatnu sposobnost da oživi stihove ovog psalma.
Ali jedne večeri, neposredno prije nego je glumac započeo svoju uobičajenu recitaciju Psalma 23, iz publike je progovorio jedan mladić:
Gospodine, što mislite o tome da ja večeras recitiram Psalam 23?
Glumac je ustuknuo pred ovim neobičnim zahtjevom, ali je dopustio mladiću da dođe i stane na sredinu pozornice kako bi recitirao psalam, uvjeren da se sposobnost neiskusna mladića ne može usporediti s njegovim talentom.
Mladić je nježnim glasom započeo recitirati riječi psalma. Kad je završio, nije bilo aplauza. Nije bilo ovacija publike kao prethodne večeri. Jedino što se čulo bio je zvuk plakanja.
Publika je bila toliko dirnuta mladićevom recitacijom da je svako oko bilo puno suza. Začuđen onim što je čuo, glumac reče mladiću:
Ne razumijem. Godinama sam recitirao psalam 23. Imam životno iskustvo i praksu, ali nikad nisam uspio dirnuti publiku kao što si ti to večeras učinio. Otkrij mi svoju tajnu.
Mladić odgovori: - Pa, gospodine, vi znate psalam… ali ja poznajem pastira.

14.8.12

Velika Gospa-u susret Mariji




U susret Mariji
Danas kada hitamo Njoj u susret  uz upaljene svijeće Mariji Majci našoj i majci Njegovoj
začuh divnu misao I Krist je rođen od žene, zato nema Krista bez Marije.
Danas, kada u cijelom svijetu najavljuju poskupljenje hrane zbog velikih suša, pitam se zašto su se ljudi odrekli Marije i Isusa i molitve, jer Oni njih nisu napustili.
Pamtite li  Isusovu testamentarnu riječ s Križa koju reče Ivanu: „Evo ti Majke!".
Eto čovječe, dobio si Je, Ona je tvoja nebeska Majka. Od davnina hodočasti se Gospi u cijeloj katoličkoj Hrvatskoj i šire.
Ljepota vjere je baš ta ljepota koje su se mnogi odrekli zaboravši se pomoliti za kišu, za blagoslov Očev, za ljepotu i dobrotu življenja. Biti uzor mladima kao što su naše bake i djedovi bili uzoriti nama.
Pričaj o ljubavi Marijinoj kako bi te čuli oni koji su uši začepili, sjaji kao da si osunčan Njome jer svi smo osunčani suncem koje primamo od Oca na svim kontinentima ove planete.
Svjedoči Evanđelje i ne teži za bogatstvom koje nećeš ponjeti sa sobom u život vječni jer  i  Marija je uzašla na Nebo samo sa duhovnim vrijednostima i krijepostima.
Neka ti bude osmijeh na licu, ljubav u srcu, mir u mislima a Marijin plašt neka te ogrne u ovom blagdanu Velike Gospe i neka te ona vodi pod Križ kako bi kad dođe vrijeme mogao sa anđelima slaviti u blagoslovu Oca, Sina i Duha svetoga.
sanna

10.8.12

Naša duhovna obnova na odmoru



Naša duhovna obnova na odmoru
Kroz sve dane u godini dok marljivo obavljamo obaveze, one koje nas pritišću sa svih strana na poslu, pa i doma, jer treba platiti račune, često  zaboravljamo na svoj duh.
Kako se to ne bi nastavilo i na godišnjem odmoru, znači vremenu koje trebamo posvetiti isključivo sebi pa potom i  svojim voljenima, predlažem svakome da izabere i ponese dobru duhovnu literaturu. Izbor je prilično velik  u našoj divnoj katoličkoj vjeri. Od životopisa svetaca do raznih duhovnosti i priča za rast, neke teološke grane, možda hagioterapije prof Ivančića, no svakako predlažem i uzeti u svoju prtljagu i Bibliju, Riječ Božju.
Dok sam se ja pakirala i od prijatelja zatražila spomenute knjige, izbor je pao na knjigu Padra Pia, Čudesni život, i  knjige Zvjezdana Linića, Moliti sa svetim Franjom, zatim knjigu Tomislava Meštrovića, uz još nekoliko manjih naslova.
Potrudila sam se  ne pratiti vijesti i čitati novine. Dobro je što je ovo ljeto počela Olimpijada te smo se mogli malo veselili takmičenjima koji su se odvijala. Cilj je bio odvojiti se što više od uobičajene svakodnevnice i posvetiti se novim ljudima, novom okolišu i što je više moguće širiti Božju Riječ u svome okruženju. Netko će se pitati na što mislim konkretno. Dok razmišljam  o odgovoru navest ću primjere svoga razmišljanja; zašto ne vidim ljude za stolovima restorana da se prekriže prije jela, il  zašto nemaju knjige u rukama dok se izležavaju na plažama.? Vidim, sve su  zamijenili mobitelima il laptopima, dok  starije generacije ostale su vjerne novinama i crnim kronikama.
I eto prva Božja zapovijed "zagurana pod tepih "
Ja u rukama pritišćem knjigu o duhovnosti svetoga Franje i razmišljam o nastupajućim spomen danima svetog Ilije, Jakova, svete Ane i Joakima. Čak ponekom usput spomenem, onako u prolazu, kako je danas il sutra njihov spomen dan ili Gospa od anđela, a oni se čude, pa se i ja čudim što su ljudi sve zaboravili i zanemarili. Još jedna lijepa vijest od prijatelja i braće u Kristu bila je  o njihovom pohodu, pješice iz Zagreba u Međugorje bila mi je prilika da ljudima koje susrećem na plaži informiram o tome. Bili su zatečeni tom mojom pričom da se nisu ni mogli sjetit postaviti ona uobičajena pitanja nevjernika. Eto, na svakom koraku, sa duhovnom knjigom u rukama, sa osmjehom, sa križanjem prije stavljanja hrane u usta, i križanjem u podne na zvuke crkvenog zvonika i sve to  na prepunoj plaži  primjeri su simbolike naše krasne vjere na koju se ponosimo i u kojoj hodimo sa  zlatnim križem oko vrata.
Biti moderan u ovom vremenu sa starim simbolima i vjerom umijeće je preživljavanja te se prisjećam riječi nekog valjda sveca, "ako srce ne ispuni Duh Sveti, ono postaje đavolska radionica".
Naša obnova na godišnjem odmoru mora biti obnova duha, radosti, obnova dobrih djela, obnova tjelesnog i duhovnog oporavka i ne prestat raditi na sebi jer mi smo sljedbenici Kristovi, a onaj sjaj kojim je On sjajio neka barem mrvicu vidi se i u našim srcima, djelima i licima.
Bog Vas blagoslovio na vašim duhovnim obnovama u zasluženim godišnjim odmorima.
sanna

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život

Knjiga koja putuje samnom... Knjige Psihologija Knjiga  ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT  je veliki svjetski bestsele...